i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Berghem
Tags:

Van vriendschap naar doodslag

vertelde op 1 augustus 2019 om 14:27 uur

Het ene moment drinken ze gezellig een paar potten bier, het andere moment hebben ze slaande ruzie. En dan zijn de gemoederen niet meer te bedaren in 1621 in Berghem, met alle noodlottige gevolgen vandien.

Illustratie: Vechtpartij, Monogrammist VH (17e eeuw), ca. 1640 - ca. 1660 via Rijksstudio

Goossen Rycken is rond de 25 of 26 jaren oud. Op 1 mei 1621 verschijnt hij te Berghem in het kwartier van Maasland ten huize van Marcelis Jan Cuypers. Bij hem zijn diverse andere personen. Ze hebben er samen ‘int minnelycke’ enkele potten biert zitten drinken.

Op een gegeven moment slaat hun vriendschap om in ergernis en, bevangen door de drank, loopt de ruzie hoog op. Vanuit diverse kanten van het huis rennen de gasten de misse op en het ontaardt in allerlei kijverijen. Opeens is het Jan Geeraert Thonissen die Jacop Willems met een drinkpot slaat, omdat die een zekere Reyntken, met de bijnaam Padde, in een sloot of gracht had geduwd.

In den graeve

Als die daar spartelend probeert uit te komen wordt hem toegeroepen: “Daer leecht Reyntken die Padde in den graeve”. Het draait tenslotte uit op een worsteling en de ene messteek volgt de andere op. Geeraert krijgt daarbij een stevige steekwond aan zijn linker schouder, waaraan hij enige dagen later overlijdt. De dader is lange tijd voortvluchtig gebleven, maar verzoekt nu om remissie. Na advies van de schout van Maasland wordt hem die toegekend.

Deze bijdrage van Henk Beijers maakt onderdeel uit van een serie korte verhalen over 16de – en 17de – eeuwse Brabanders, ontleend aan de Remissieboeken uit de Rekenkamer Delen van het Algemeen Rijksarchief Brussel RANB - toegangsnummer 1107 inventarisnummers (655.7.194v – februari 1623).

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 2 augustus 2019 om 09:03 uur

Als de drank is in de man......
Mooi verhaal Henk, het is altijd weer zo frappant om te lezen dat er door de jaren heen zo weinig veranderd!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 8 januari 2018 om 15:58 uur

Frans rapaille maakt Meierij onveilig

vertelde op 9 januari 2019 om 10:53 uur

Kun jij je bier in één teug opdrinken?