
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Onder invloed van het christelijk geloof ontstond rond zo’n gevonden graf het verhaal over de maagd Oda, die net als de inwoners van Sint-Oedenrode in de wildernis een plek had gecreëerd om te wonen. Zo werd Oda de spil van de geloofsgemeenschap.
Anderzijds diende Oda als legitimatie van het gezag van de graven van Rode, die de translatie (de overbrenging van het gebeente) en de verering van de heilige in hun slotkapel lieten plaatsvinden.
In de loop van de elfde of twaalfde eeuw leidde die verering tot de stichting van een aan Sint Oda gewijd kapittel. Hiertoe behoorde ook haar biograaf Godefridus van Rode, die rond 1250 haar levensverhaal opschreef.
Hierin wordt melding gemaakt van de opgraving en de daarop volgende plaatsing in een schrijn (elevatie en translatie) van het gebeente van Oda in de kerk van Sint-Oedenrode. Dit zou in 1103 zijn gebeurd door bisschop Otbertus van Luik, op initiatief van heer Arnold van Rode. Zo’n 'publiciteitsstunt' was in die tijd geen ongebruikelijk middel om volk naar de kerk te lokken. De kerk lag op het grondgebied van de burcht van Arnold, dus een mooi wonder straalde ook op hem af.
In 1996 werden de relieken van de heilige in de Sint-Martinuskerk van Sint-Oederode onderzocht. Het bleek te gaan om botresten uit de derde en vierde eeuw, dus eeuwen voordat Oda zelf geleefd zou hebben. Onder de andere relieken van de heilige bevindt zich de opmerkelijke dubbele ivoren ‘kam van Sint Oda’ (daterend uit het derde kwart van de twaalfde eeuw, dus weer van veel later dan Oda). In de Middeleeuwen werd een dergelijke kam door de geestelijke gebruikt om voor de eredienst zijn haren te kammen, bij wijze van symbolische reiniging.
De ‘kam van Sint Oda’ is tot nu toe het enige in Nederland bekende exemplaar. Hoe de kam terecht is gekomen in Sint-Oedenrode is onbekend, maar het voorwerp maakte vermoedelijk al in de Middeleeuwen deel uit van de reliekenschat van Oda, hoewel hij rechtstreeks dus niets met de heilige te maken heeft.
In september 2007 heeft de kunstenares Cilia Erens in Sint-Oedenrode een geluidsrelikwie gepresenteerd, waarmee de legendarische reis van Oda vanuit Schotland naar Sint-Oedenrode opgeroepen werd in een soort driedimensionale beleving.