
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Op school kwam de lesstof van katholieke uitgeverijen, zoals Malmberg, de Fraters van Tilburg, de Zandmannetjes en van het R.K. Jongensweeshuis. Eén boekenreeks beschreef de jaarlijkse Roomse gebruiken en gebeurtenissen van een negen leden tellend Meierijs gezin (helemaal zoals thuis). Voor een verhaal zocht ik dát leesboekje.
Mij waren altijd de rood-zwartkleurige pentekeningen, waarin Fientje leed aan een oogziekte bijgebleven. Naast bezoek aan de dokter werd een noveen gehouden uit het Devotieboekje ter ere van St. Oda en ging men ter bedevaart naar Sint-Oedenrode.
Er volgde een missie van jaren aan speurwerk; ik bezocht Heemkundekring De Oude Vrijheid, de Katholieke Universiteit Tilburg, terwijl vrijwilligers leesboekjes doornamen van drukkerij Malmberg in Den Bosch en van de Fraters in Tilburg, echter zonder resultaat. Vragen naar de omslag kon ik niet beantwoorden: de boekjes waren altijd gekaft.
Bij de expositie over Mgr. Bekkers maakte ik kennis met twee dames die speciale belangstelling hadden voor een bezoek aan de Odakapel. Ik vertelde over mijn zoektocht naar het boekje, waarop een van de dames sprak: ‘dat heb ik bij me, het reist de hele wereld mee. Ik pak het even uit de auto, dan kun je het boekje bekijken en lezen’. Enthousiast stak zij bij binnenkomst het boekje omhoog, wat een mooie voorplaat en warempel vond ik daarin het gezochte verhaal, Fientje!
![]() |
![]() |
Ongelooflijk, hoe noem je zo’n geluk-makend moment? Een gevoel dat ik met háár kon delen! Na bijna zeventig jaar zag ik de roodkleurige pentekeningen en het flesje oogdruppels weer terug, fotografeerde enkele van het zeven bladzijden tellende verhaal. Met een handdruk bedankte ik Astrid hartelijk, gaf mijn visitekaartje en beloofde dit verhaal. Vóór vertrek een foto, háár specifieke zoektocht is niet uitgesproken, maar ‘n ontmoeting in een Godshuis is iets heiligs.
Thuis googelde ik met de verkregen informatie en vond bij Antiquariaat Boekhandel Boom in Roermond het gezocht exemplaar. De volgende morgen was ik de eerste klant en kocht de driedelige serie, een uitgave uit de veertiger jaren. Dolgelukkig las ik het verhaal, handelend in de tijd van het Rijke Roomse leven. De dag kon niet stuk en ik bezocht in Roermond ook ‘De Handjes’ op de begraafplaats. Uitgegeven door Malmberg, gedrukt bij Teurlings Grafisch Bedrijf in Den Bosch en de Kerkelijke goedkeuringen vermeld.
De volgende dag bezocht ik de Odakapel en vergeleek de pentekeningen uit het boekje. Het rustaltaar voor de kapel heeft in 1966 plaatsgemaakt voor het graf van Mgr. Bekkers. Wat een bezoek toch teweeg brengt: na het zwemdiploma van de Monseigneur van die middag, werd met de volgende ontmoeting weer één wens vervuld. Rooijenaren! uw dorpsgenoot Theo Sonnemans zegt: “Toeval bestaat niet, het komt naar je toe”. Ook hier kwam het naar me toe!
*De hier afgebeelde voorplaat en pentekeningen zijn uit het boekje Broertjes en Zusjes, een uitgave van Malmberg 's-Hertogenbosch.