skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Wit en zwart

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 17 mei 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Deze foto maakt deel uit van de BHIC-collectie Erp, maar dat kun je nergens aan zien. Zichtbaar zijn alleen zeventien vrouwen, in religieuze kleding, een symfonie van wit en zwart. Oudere mensen uit Erp zullen wellicht enkele gezichten herkennen, maar we moeten dan zeker een halve eeuw terug in de tijd.

Bij nadere bestudering van de foto vallen natuurlijk de verschillen op in de habijten die de vrouwen dragen. Die moeten te maken hebben met hun status: van postulant (de beide dames in het zwart?) tot ‘echte’ bruid van Christus, na de aflegging van de eeuwige geloften.

Tot welke congregatie zouden zij behoren? Deze en andere vragen kunnen vast en zeker beantwoord worden door de bezoekers aan deze website.

We rekenen op jullie! En daarnaast zijn we ook erg benieuwd naar je verhaal over deze of andere nonnen in Erp.

Reacties (6)

mevr. C. de Haas. zei op 17 mei 2009 om 22:30
volgens mij is de foto van de zusterorde van de Heilige Geest van het klooster in Keldonk. Ik meen een overleden tante van mij te herkennen, die daar haaar opleiding kreeg tot missiezuster. Het gaat om mevr. Theodora Ruijs (zuster Bernadette) zittend midden voorste rij.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 18 mei 2009 om 07:51
Fijn, mevr.De Haas, dat u mogelijk ons probleem hebt opgelost! Met u wachten we op nog meer reacties die uw verhaal bevestigen.

Hartelijke groet!
Maria Brans-Pepers zei op 18 mei 2009 om 18:13
Het is inderdaad een foto van de Missie zusters van de H Geest uit Keldonk.Zoals u opmerkt zijn de twee zusters in het pakje postulanten , de witte zusters novicen en de zusters met de zwarte sluiers zijn geproffesten.
Op de foto bovenaan links staat mijn oudste zus Zr Antonia pepers. Geboren in Keldonk op de Boedonksedijk op
9 jan 1932 onder de naam Drieka Pepers. Zij trad in op 5 maart 1953 Rechts staat zr Xavera Verijken en derde van rechts zr Willibrord die kleuterliedster was in Keldonk en waarbij ik in de klas heb gezeten evenals vele Keldonkse kinderen. Voor meer info en namen: Missie zusters v.d. Heilige Geest, Hoogmeer 2609
6605 CG Wijchen
Maria Brans-Pepers Venhorst

Missiezusters van de he geest zei op 25 mei 2009 om 11:04
De foto is inderdaad v d Missiezusters v d Heilige Geest.'De congregatie is van franse oorsprong en in 1947 vestigde ze zich in Keldonk in huize Johannes, het vroegere "oudemannen huis".Het werd het vormings huis voor nederlandse meisjes,die naar de missie wilden.
De foto is gemaakt in 1954 ter gelegenheid van het bezoek van de algemene overste uit het moederhuis in Parijs . De algemene overste staat in het midden op de 2de rij. Aan haar linkerhand staat de overste van Keldonk ,een Franse . Aan haar rechterhand staat een nederlandse zuster, die vroeger rechtstreeks in Frankrijk is ingetreden, daarnaast haar assistente, ook een franse.
Op de eerste rij zitten de eerste jaars novicen,die 19 maart 1954 "ingekleed " waren.Ze zijn in het wit, zoals ze later ook in de missie gekleed zulen zijn.
Op de bovenste rij , ook 2 novicen ,waaronder links Zr Antonia Pepers geboortig uit Keldonk.De andere zusters zijn geprofeste zusters waaronder in het midden de eerste zuster, die in Keldonk is ingetreden in 1948.
Links en rechts van de middelste rij staan de 2 postulanten die rond 19 maart '54 ingetreden zijn.
De congregatie v d Missiezusters vsn de Heilige Geest is een uitsluitend Missiecongregatie., met geen werken in Nederland. Keldonk was het enigste huis in Nederland.
Later toen er minder roepingen kwamen ,werden het huis en de tuin te groot en in 1976 verhuisden de zusters naar Helmond ,dankbaar voor de goede tijd die zij in Keldonk beleefd hadden

Missiezusters v d Heilige Geest
Hoogmeer 2609
6605 C G WIJchen
0246422711
Annie van Leuken Biemans zei op 19 mei 2015 om 12:08
Wat een mooie foto, ik herken ook zuster Antonia Pepers. Mijn moeder Johanna van den Elzen, heeft vroeger bij gezin Pepers als dienstmeisje gewerkt.
Ik heb ook op die kleuterschool bij zuster Willibrord gezeten. Toen de Franse zusters op bezoek kwamen moesten wij een Frans welkomstwoordje spreken met de kleuterklas. Ik weet me nog altijd te herinneren: Bonjour Ma Reverende Mere....
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 20 mei 2015 om 16:09
Wat leuk Annie, dat je dat liedje van de kleuterklas nog weet te herinneren; in ieder geval de eerste zin. Misschien kan iemand anders uit Erp het nog verder aanvullen?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.