skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Podcast: Afscheidsbrieven uit de oorlog

“Als alles anders gelopen was, zouden we nu al getrouwd zijn geweest.” Liefdevol en hartverscheurend. Dat zijn de brieven die de jonge piloot Dick Winterdijk en zijn verloofde Beppie Meier naar elkaar schrijven. Hij vanuit de gevangenis in Haaren, zij aan haar houten bureautje thuis in Vught. Want het is oorlog, en dat verandert alles. In deze tweedelige podcastserie 'Afscheidsbrieven uit de oorlog' vertel ik het verhaal van een onmogelijke liefde, door een gewetenloos verraad (scroll naar beneden voor de link naar de podcast).

Een Romeo en Julia-achtig verhaal, zo noemt onderzoeker Paul Huismans het dossier met persoonlijke brieven dat hij enige maanden geleden in ontvangst neemt. “Het is haast een film.” Want Dick Winterdijk is een 22-jarige piloot die zich als Engelandvaarder wil inzetten om de strijd met de Duitse bezetter aan te gaan. Maar Dick zal nooit de boeken ingaan als Soldaat van Oranje. Zijn poging om naar het Verenigd Koninkrijk te gaan, wordt verraden. En Dick wordt, samen met andere verzetsstrijders, gevangen genomen.

 


Uit de agenda van Bep Meier

Na het Oranjehotel in Scheveningen belandt hij in Kamp Haaren. Vanuit daar schrijft Dick met zijn kersverse verloofde, Beppie Meier uit Vught. Over zijn leven in het kamp, maar ook over zijn liefde voor haar. En Beppie schrijft bevlogen brieven terug. Al die documenten, plus foto’s en tekeningen, liggen sinds kort bij het BHIC. Ook de allerlaatste brief van Dick waarin hij Beppie laat weten welke straf hem boven het hoofd hangt: ter dood veroordeeld.

 


 

Deel 1: Het gewetenloze verraad van Dick Winterdijk

4 september 2023

Als alles anders gelopen was, zouden we nu al getrouwd zijn geweest.” Openhartig en oprecht, liefdevol en hartverscheurend. Dat zijn de brieven die de jonge piloot Dick Winterdijk en zijn verloofde Beppie Meier naar elkaar schrijven. Hij vanuit de gevangenis in Haaren, zij aan haar houten bureautje thuis in Vught. Want het is oorlog, en dat verandert alles. In deel 1 van deze podcast ontrafelen we het verhaal van een gewetenloos verraad, die een liefde onmogelijk maakt.

 


 

Deel 2: De onmogelijke liefde van Beppie Meier

18 september 2023

Bep, lieveling, vergeef me wat ik je hiermee aandoe.” De jonge piloot Dick Winterdijk is ter dood veroordeeld voor spionage en vluchten naar Engeland. Vanuit zijn cel in Kamp Haaren schrijft hij aan zijn verloofde, Bep Meier in Vught. Zij zet ondertussen alles op alles om het vonnis ongedaan te maken. Door de vondst van hun liefdevolle, maar hartverscheurende brieven weten wij nu wat er precies is gebeurd. In deel 2 van deze podcast onthullen we hoe dit oorlogsverhaal afloopt.

 


 

Brieven en andere bronnen

Het verhaal van Dick Winterdijk en Bep Meier kon ik natuurlijk niet vertellen zonder hulp van Els ten Brink en Marcel Winterdijk. Wat ben ik blij dat zij al die jaren de brieven van Dick en Beppie zo zorgvuldig hebben bewaard.

Je kunt deze originele brieven nu ook zelf lezen:

Brieven van Dick Winterdijk   Brieven van Bep Meier

Terwijl Dick gevangen wordt gehouden, houdt hij een schetsboek bij. Enkele tekeningen daaruit vind je op deze pagina.

Op de website Brabantse Gesneuvelden, een digitale eregalerij voor alle Brabantse gesneuvelde militairen en verzetsplegers sinds de Tweede Wereldoorlog, kun je een korte biografie van Dick Winterdijk lezen. En een kaarsje voor hem branden.

 


Tekening uit het schetsboek van Dick Winterdijk

Speuren in jouw archief?

Misschien heeft deze podcast je wel op een idee gebracht. Wellicht heb je zelf ook van die documenten in huis; brieven of dagboeken van vroeger. Mocht dat zo zijn, gooi ze dan niet weg! Want ook achter déze documenten gaat vast een bijzonder verhaal schuil. Misschien over oorlog. Misschien over liefde. Over allebei. Of over iets heel anders. Ik hoor het graag en speur graag met je mee naar het verhaal achter jouw archief. Stuur me een e-mail: podcast@bhic.nl

De brieven in deze podcast kregen een stem dankzij Daniel van den Brink en Noah Olderink, die je hoort als Dick Winterdijk en Derk Schortinghuis. Maxime van Loenhout sprak de brieven van Beppie Meier in.

 

Beluister andere afleveringen van onze podcast

 

Reacties (8)

marcel winterdijk zei op 4 september 2023 om 17:25
Hartelijk dank aan het gehele team voor het geweldige werk en onderzoek wat is gestoken in deze podcast waardoor het mogelijk is geworden dit bijzondere paar met een bijna vergeten verhaal voor altijd een bijzonder plaatsje in de geschiedenis te geven.
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 5 september 2023 om 10:24
Wat een mooi compliment, Marcel! Dank je wel daarvoor. Het verhaal is ook te aangrijpend om het zomaar verloren te laten gaan. En er wordt zo mooi duidelijk dat in al die documenten in onze archieven stukjes van mensenlevens zichtbaar worden.
Petra Dircks zei op 19 september 2023 om 20:31
Paul en Marilou, wat een mooie podcast en wat een aandoenlijk en ontroerend verhaal. En wat een prachtige brieven schreef men toen toch, hoe vreselijk de inhoud ook als Dick aan zijn Beppie vertelt over het vonnis. Heerlijk ook om in zo'n verhaal te duiken en mee te mogen lezen met hun levens en liefde. Je ziet Beppie gewoon zitten, daar aan de Kampdijklaan aan haar bureau. Chapeau!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 september 2023 om 09:09
Dag Petra, hartelijk dank voor je mooie woorden. En ja, ook wij waren onder de indruk van de schrijfstijl van zowel Dick als Beppie; ze weten beiden telkens de juiste woorden te kiezen. Fijn te lezen dat je zo genoten hebt; het was voor ons echt eervol om dit te mogen maken.
Conny Rondel zei op 28 september 2023 om 14:41
Wat een droevig, maar ook een liefdevol verhaal over Dick en Beppie. Echt de moeite waard om de podcasts te beluisteren.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 september 2023 om 15:55
Wat attent dat je dat hier laat weten, Conny (en we zijn het helemaal met je eens ;)
Ton Branderhorst zei op 29 september 2023 om 15:24
Wat een fantastische podcast.
Dierbaar dat een vergeten verhaal zo mooi een gezicht krijgt.
Liefde is uiteindelijk oneindig.
Bedankt voor dit moois.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 30 september 2023 om 15:01
Dag Ton, ik moest even slikken toen ik je berichtje las; wat verwoord je dat prachtig, over de oneindige liefde. Alle dank aan jou voor deze reactie.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: