skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Een verdwenen uitzicht vanaf Nieuw-Borgvliet

Willem Kruf
Willem Kruf
vertelde op 3 mei 2023
bijgewerkt op 30 augustus 2023
Onlangs stond in de BN De Stem een groot artikel over de bouwplannen op de Brombeer aan de Antwerpsestraatweg, de oude doorgaande weg naar Zeeland en Antwerpen. Ook de hooggelegen plek waar de bekende schrijver A.M. de Jong van onder meer de Merijntje Gijzen cyclus en Frank van Wezels roemruchte jaren, een huis wilde bouwen wegens het wijdse, inspirerende uitzicht over de polder en het Scheld (Oosterschelde).

Kaart van het beschreven gebied (bron: Topotijdreis) Klik voor een vergroting
Kaart van het beschreven gebied
(bron: Topotijdreis) Klik voor een vergroting




Dit doet mij denken aan de tijd dat ik op huisnummer 382, nabij Piet Besters rijwielen en tegenover verf- en behangwinkel Dietvorst, aan de Antwerpsestraatweg woonde. Vanuit de woonkamer, serre en vanaf de tuin keken wij in de Augustapolder en over het Scheld. Dit gold ook voor de huizen vanaf Stalenbrug tot Brombeer. Als bewijs vier foto's.

De toelichting op de nummers op de foto’s en kaart:

1. dijk Augustapolder en nog niet afgedamde Oosterschelde met eb en vloed;
2. houtwal (nog bestaand) hoog op grens van zand- en kleigrond en de daarachter laag gelegen polder;
3. garage van kapper Koolen tegen de nog aanwezige grote eikenboom;
4. Scheldeflat;
5. huizen aan Keurvorstenweg (gebouwd 1971/1972);
6. Antwerpsestraatweg. De fotograaf staat op de foto 1 en foto 3 op de zelfde plek. De persoon op de kleurenfoto is de schrijver rond 1975.

Foto 1
Foto 1

Jammer dat dit gebied steeds verder wordt bebouwd. Het uitzicht op het gebied van de Kraaijenberg en Oud Borgvliet / Zeekant en vanuit de polder op de Brabantse wal is helemaal weg. Alsmede het landelijke wandel- en fietsgebied.

Foto 2
Foto 2


Foto 3
Foto 3


Een foto met meer zicht op de diepgelegen polder met mijn vader achter in de tuin net voor de genoemde houtwal
Foto 4 biedt meer zicht op de diepgelegen polder met mijn vader achter
in de tuin net voor de genoemde houtwal

Aanvulling

In 1966 schilderde Fons Gieles (1924-1995), de vroegere tekenleraar van Willem Kruf, de nog onbebouwde Augustapolder en 't Scheld, gezien tussen de Antwerpsestraatweg 296 en 298. De Augustapolder is geleidelijk bebouwd vanaf 1970. 

Fons Gieles, De Augustapolder en 't Scheld, 1966 (© erven Fons Gieles)
Fons Gieles, De Augustapolder en 't Scheld, 1966 (© erven Fons Gieles)

 

 

 

Reacties (27)

Jan de Crom zei op 4 mei 2023 om 00:07
En niet alleen de Augusta polder kun je niet meer herkennen. Van de Oosterschelde is ook niet veel meer over na dat kanaal naar Rotterdam. En zo staat ook ons enorme speelveld naast Antwerpsestraatweg 495 volgebouwd met huizen. En wat dacht je van die snelweg dwars door het Molenbeekdal.
Er schijnt zelfs een boek over geschreven te zijn: “Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan.”
Willem Kruf zei op 4 mei 2023 om 07:26
Tsja Jan, aan de noordkant van Bergen op Zoom een polder in mijn ogen landschappelijk van mindere waarde. Dus eerder voor bebouwing in aanmerking komend lijkt mij.
Een onbebouwde Augustapolder had beter aangesloten op de meer dan fraaie Brabantse Wal richting Woensdrecht en Ossendrecht.
Sjaak Janse zei op 12 mei 2023 om 11:56
Helemaal eens met Willem,
Overigens weer een leuk artikel over de plek in BoZ waar ik speelde als kind omdat mijn opa en oma daar woonde.
Jan de Crom zei op 18 mei 2023 om 10:13
O ja, Willem, wat ook nog verdwenen in die Augustapolder.
Zo'n 60 jaar geleden plukte ik in die polder aardbeien en sperziebonen voor mijn oom en tante. Soms vond je tussen de rijtjes het nestje van de veldleeuwerik. Je hoorde het vogeltje hoog in de lucht. En dan was het de kunst dat kleine zwarte stipje te vinden. Je vindt de vogel niet meer in de Augustapolder. Een vogel, die er ook niet meer is, is de kwartel. Die wilde bij onze struintochten in de polder nog wel een met een hoop rotlawaai voor je voeten wegschieten. Ook weg.
Piet Bruijns zei op 13 juni 2023 om 21:16
Het verhaal van Willem over het uitzicht vanaf Borgvliet over de Augustapolder nodigde mij uit om mijn schetsboekje te pakken en het een en ander te putten uit mijn herinnering. Het resultaat is een overzicht, in een niet zo eenvoudig perspectief, vanaf de Antwerpsestraatweg richting de Oosterschelde, omstreeks 1950. De Langeweg loopt hier stijl naar beneden de polder in en is precies één kilometer lang (What’s in a name)! Aan de linkerkant zien we arbeiderswoningen uit de twintiger jaren, bijgenaamd “de blok”. Aan het eind van de bebouwing verandert de weg in een onverhard pad met aan weerskanten een sloot en rietkragen en even verderop komt men over een onbeveiligde spoorwegovergang nabij wachtpost 14. In de nacht van de watersnood in 1953 is in dit huisje van blokwachter Pieters een baby geboren. (Zie ook het artikel van Willem Kruf over de Augustapolder tijdens de watersnood). Links over de spoorbaan nadert een stoomlocomotief met de sneltrein uit Vlissingen. Pas na de watersnood is dit traject geëlektrificeerd en even verder aan de rechterkant staan schuin oplopende zichtseinen die een naderend hoofdsein aanduiden. Keren we terug naar de spoorwegovergang dan hebben we nog een flinke wandeling voor de boeg vooraleer we bij de Scheldedijk aankomen, die jammergenoeg aan de voet afgezet is met gemeen prikkeldraad. Trotseer je dit en kom je er zonder kleerscheuren onderdoor dan wordt je op de dijk verrast met een prachtig uitzicht over de Oosterschelde, die daar ligt te blakeren in de zon. Aan de rechterkant liggen twee weervisserijen, waar ansjovis wordt gevangen en waar een hoogaars met bijbehorend roeibootje voor anker ligt om de ansjovis even later uit de fuik te halen. Overigens heb ik de tekening puur uit mijn herinnering gemaakt en er zullen vast wel enige details aan ontbreken. Wat ik bijna vergeet te vermelden zijn de dreigende onweerswolken die al in de verte het naderend onweer vanuit Zeeland aankondigen, waarna weldra de hel losbarst. En wee…..als je die kilometer weer terug moet lopen……
Willem Kruf zei op 13 juni 2023 om 22:12
Dag Piet,
fraaie herinnering en tekening. Zelfs de gemetselde duiker bij en onder de Langeweg komt terug op jouw tekening.
Het water van de Molenbeek en polder werd bij het naar Hazen genoemde gemaal tegen de Augustadijk geloosd op het Scheld.
Jan de Crom zei op 13 juni 2023 om 22:14
Ja, Piet, vaak brak de onweersbui boven de Oosterschelde. Maar als hij, compleet met waterhozen, over de Schelde kwam, dan lag het zand van het veld tegenover ons door de voordeur heen tegen de trap geblazen. Op school had ik geleerd, dat je na de flits moest tellen tot de donderslag en dan wist je op hoeveel kilometer de bui nog van je was. Ik stond dan altijd op het veld naar het geweld boven de Oosterschelde te kijken. Mijn moeder niet. Die liep met een oud wijwatertakje zegenend door het huis om te huis te behouden. Gelukt! Het huis staat er nog steeds. En mijn gedrag kon ze maar matig waarderen: ik kon beter binnen komen.
Sjaak Janse zei op 14 juni 2023 om 08:28
Wat een geweldig leuke tekening is dit, nu kan ik zien wat mijn moeder zag als ze de deur uit ging, die woonde namelijk in het laatste huisje links aan de langeweg is mij verteld.
Haar naam was Mien Steketee dochter van Jan Steketee die een bus en taxi bedrijfje had op Borgvliet.
respect voor de mooie verhalen die ik hier lees, eneen belangrijke geschiedkundige bron voor de volgende generaties.
Piet Bruijns zei op 6 juli 2023 om 10:51
De weg naar Egypte loopt over Borgvliet. Vrijwel niemand op heel Borgvliet weet dat Maria, Jozef en het kindje Jesus op hun vlucht naar Egypte door de Langeweg gelopen zijn. Dat zit zo: Vroeger toen we nog peuters waren wandelde mijn moeder en haar kroost nogal eens de polder in. Deels om de drukte van alledag te ontlopen, deels om haar figuur in aantrekkelijke vorm te houden want let op: die Langeweg was maar liefst één kilometer lang en je moest nog terug ook. Vooral met vijf van die peuters was dat een hele opgave en ook nog eens bevorderlijk voor de slanke lijn. Onderaan de Langeweg hield de klinkerbestrating op en begon een lemen pad, richting de dijk naar de Oosterschelde. Wanneer het geregend had was het pad bijna onbegaanbaar door de gladde laag kleileem, maar was het geruime tijd droog dan voelde het pad keihard aan en moest je goed uitkijken om niet in het karrenspoor en de diepe hoefafdukken van de zware Belgische trekpaarden van boer Hazen om niet om te zwikken met je dunne zomerschoenen. Aan weerszijde van het pad stonden brede rietkragen, die de brede poldersloten omzoomden. Halverwege stopte mijn moeder plotseling en vertelde op plechtstatige wijze dat Maria, Jozef en het kindje Jezus hier doorheen de Langeweg waren gekomen op hun vlucht naar Egypte. Omdat ze halsoverkop moesten vluchten vanuit de stal te Betlehem hadden ze nauwelijks proviand meegenomen. Ja, goud, mirre en wierook hadden ze wel maar daar kan je niet zoveel mee in de polder. Dus alle vier rammelden ze van de honger. ‘Vier?’ Vroeg mijn oudere zus verbaasd. ‘Jazeker’ zei moeder ‘Wat denk je van de ezel?’ En juist die had zo’n geweldige honger dat hij eigenlijk niet verder meer wilde en van iedere rietstengel die hij tegenkwam wilde eten’. ‘Kijk maar’ zei moeder ‘In ieder blad heeft hij z’n tanden gezet’ en ze wees ons op de merkwaardige afdrukken van ‘s ezels voortanden op ieder rietblad, waar ook ter wereld. En vol ongeloof keken wij, “onnozele kinderen” naar de duidelijke tandensporen op ieder rietblad en waren diep onder de indruk van het fantastische verhaal van mijn moeder. Het moet een lange reis geweest zijn voor de H.Familie, helemaal over Borgvliet!
Jan de Crom zei op 6 juli 2023 om 18:10
Goh, Piet, wat grappig, dat zo'n christelijk leugentje ook op Nieuw Borgvliet voorkwam.
Ik kende al wel de bruine vlek op het langwerpig blad van perzikkruid. Die vlek kwam van het bloed van Christus aan het kruis. Maar die kennis heb ik niet op Nieuw Borgvliet opgedaan.
Sinds het verhaal van Piet kijken we weer heel anders naar riet.
Hans Jordans zei op 6 juli 2023 om 21:13
Wat een geweldige verhalen en tekeningen weer. Genieten dus, maar dat doe ik al lang...als je maar lang genoeg met Willem op stap bent raak je vanzelf ietwat verslaafd aan dat aparte dorp aan de zuidkant van Bergen op Zoom
Willem Kruf zei op 6 juli 2023 om 21:29
Apart?? Inderdaad. Het is niet voor niks dat burgemeester Witte, later kundig minister van volkshuisvesting en burgemeester van Eindhoven op Borgvliet woonde. Slimme mensen zoeken elkaar op heee.
Frans van Loon zei op 9 juli 2023 om 08:47
Ja, een mooi gebied die Augustapolder. Regelmatig geef ik rondleidingen in het Markiezaatsgebied en neem daar graag Augustapolder in mee. Het lijkt van lagere orde zo naast het natura-2000 gebied maar is dat beslist niet. Behalve nieuwe natuur liggen daar veel historie en verhalen. Zo ook voor ons vanuit de Borgvlietsedreef; ons speelterrein was vanaf de tuinderijen langs de Borgvlietsedreef tot aan Lindonk en vanaf de Zeekant tot de molen in Borgvliet. Vissen deden we in de sloten van Augustapolder. De flats langs de Augustalaan stonden er toen nog niet; die moesten nog worden gebouwd en zijn inmiddels weer verdwenen. Jammer, want vanuit Augustapolder werd door die bebouwing de geologische structuur van het gebied (Brabantse Wal resp. voormalig kweldergebied) mooi geaccentueerd. Verdwenen. Staand op de dijk bij de tafel nabij de Kraaijenberg vertel ik mijn gevolg nog regelmatig over de schoonheid van dit gebied.
Sjaak Janse zei op 9 juli 2023 om 10:00
Sterker nog naar verluid kwam Jezus uit Borgvliet.
Jan de Crom zei op 9 juli 2023 om 13:52
Hoi Sjaak, verdomd dat je het zegt. In mijn jeugd op Borgvliet heb ik iemand regelmatig stalen Christus genoemd. Wist ik veel, dat ik niet ver van de waarheid zat.
Piet Bruijns zei op 9 juli 2023 om 14:16
Je zus kwam uit Borgvliet.
Merkwaardig hè dat zo’n simpele spatie een heel ander licht op de zaak werpt.
Willem Kruf zei op 9 juli 2023 om 14:28
Hee Sjaak , je hebt het volgens mij over de stalen Joseph. Ofwel Quik uit de Rembrandtstraat. Mede oprichter van de Mariaommegang.
Sjaak Janse zei op 9 juli 2023 om 15:20
Willem is scherp van geest.
Wat een mooie tekening van De Lange weg.
Ik hoop dat deze site nog vele mooie artikelen mag opleveren over Ons mooie Borgvliet.
Mylène Rutten zei op 10 juli 2023 om 21:28
Hoi Willem. Ik ben geboren en getogen op Nieuw Borgvliet aan de Antwerpsestraatweg. Ontzettend leuk om over Nieuw Borgvliet te lezen. Woon al 40 jaar in Tilburg maar heb de beelden nog zo op mijn netvlies. Dankjewel voor je mooie verhalen en omschrijvingen! Groet, Mylène Rutten Hopmans.
Willem Kruf zei op 11 juli 2023 om 07:26
Hoi Mylène, mooie verhalen niet alleen van mij hee. Maar ook van Jan de Crom, Piet Bruijns, Hans Jordans en nog een aantal van de oud-Borgvlieters die herinneringen aan “ ons durp “ hier wegschrijven. En ook mooi dat Marilou en Paul van BHIC die telkens verwerken.
piet kruf zei op 11 juli 2023 om 12:14
De Langeweg. Wij woonden Antwerpsestraatweg 382. Zaterdag'savonds laat hielden mijn broers en ik weleens een wedstrijdje wie het snelst de Langeweg v.v. kon lopen met de paal op de scheldedijk "verboden te zwemmen" als keerpunt. Was voor mij goed voor de conditie voor de wedstrijd op zondag van rkvv. nieuw-borgvliet.
Willem Kruf zei op 17 juli 2023 om 13:08
Marius Broos, spoorwegkenner, gaat op zijn website https://www.mariusbroos.nl
in op dit verhaal en wel onder de kop Wachterswoning 14 in de buurt van Nieuw Borgvliet (klik op die website 'West-Brabant' aan en daarna 'Wachterswoning 14 in de buurt van Nieuw Borgvliet')
Frans Hazen zei op 12 oktober 2023 om 14:46
Ik heb als jonge jongen vaak in de Augustapolder rond ( moeten ) lopen niet on te recreëren maar om te werken . Suikerbieten , aardappelen , voederbieten enz. enz . Plantjes van de bieten op 1 zetten want er was toen nog geen precisie zaad , onkruid wieden en wat er toen in de 60er jaren met de hand werd gedaan . Het is nooit mijn hobby geweest , tweelingbroer Jan vond het minder erg . Dat werken op de boerderij en in de polder werd niet aan je gevraagd het werd je verteld en je deed dat gewoon . Je besefte het toen niet maar het was een geweldige jeugd .
Willem Kruf zei op 12 oktober 2023 om 15:44
Beste Frans,
kwam je nog goed weg. Vader Hazen had grond als tuintjes achter de woningen aan de bewoners van de Antwerpsestraatweg verhuurd. Anders zat je tussen nog meer veldvruchten.
Ad van Loon zei op 9 februari 2024 om 11:31
@Piet Bruys: Piet, je vertelt met de weg naar Egypte een echte Borgvlietse versie van een verhaal dat volgens anderen nog veel ouder is. We kunnen echter niet bewijzen dat het riet van vóór de vlucht naar Egypte ook al van die beten was voorzien. Dus of dit verhaal meer waar is? Lees het via deze link:
https://natuurverhalen.nl/2020/08/19/het-riet-en-de-duivelsbeet/

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.