skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Schaatsen op het vijvertje van Van Dam

Jan de Crom
vertelde op 27 augustus 2020
bijgewerkt op 6 september 2021
Terug naar de winter van 1965-1966, naar de tijd had je nog winters waarin je op natuurijs kon schaatsen. De foto’s zijn gemaakt op 26 februari 1966 op een vijvertje bij Nieuw Borgvliet.

Op de foto’s zie je de “ijsbaan” van Nieuw Borgvliet. Het was een vijvertje in een bos op Groot Molenbeek. Wij noemden het vijvertje “het vijvertje van Van Dam”.  Ik heb geprobeerd uit te vinden waar die naam vandaan komt. Het enige wat ik op internet gevonden heb, is een verhaal in dagblad BNDeStem uit 2019 van Sandra Moerland.

Zij vertelt dat luitenant generaal Jacob van Dam van Isselt in 1891 Groot Molenbeek kocht. In onze tijd woonde familie Kouwenberg daar. Je kwam bij het vijvertje als je op de Oude Huijbergsebaan een honderd meter na het witte huis van meester Bervaes rechtsaf een beukenlaan in ging.

(het verhaal gaat verder onder de foto)

Aan het eind van de beukenlaan was links in het bos het vijvertje. Dat klinkt klein, maar het was een behoorlijke plas met in het midden een eilandje zodat je mooie rondjes kon rijden. De aanwezigheid van ijs werd door de jeugd ten volle benut. Ook als er al dooiwater op het ijs stond ging je nog schaatsen. Met het risico, dat je met een nat pak thuis kwam. En als het ijs begon te breken, kon je nog altijd proberen met je fiets van schol naar schol te rijden. Ook dat leverde vaak een nat pak op.

Willem Kruf stuurde dit toe:

Bijgaand een tekening van Groot Molenbeek en twee plattegronden van over het pad waarover Jan het in zijn verhaal heeft.
Het pad is door de grote beuken nog steeds herkenbaar bij het begin en het eind, maar het pad is doorsneden door de autoweg A 58.
Het vijvertje is nog steeds aanwezig, maar staat droog door droogte en waterwinning.

Lucie van Dam van Isselt, rond 1900 een landelijk bekende kunstenares en dochter van de eigenaar van Groot Molenbeek, maakte deze tekening in 1909 voor haar vader bijgaande tekening van het huis op Groot Molenbeek. Haar vader was nog gouveneur van de Koninklijke Militaire Academie te Breda (bron: https://www.lucievandamvanisselt.nl/)

Lucie van Dam van Isselt, rond 1900 een landelijk bekende kunstenares en dochter van de eigenaar van Groot Molenbeek, maakte deze tekening van het huis op Groot Molenbeek in 1909 voor haar vader. Die was nog gouveneur van de Koninklijke Militaire Academie te Breda (bron: https://www.lucievandamvanisselt.nl/).



Oude foto van Groot Molenbeek
Oude foto van Groot Molenbeek

 

De droogstaande vijver op 22 oktober 2020 (foto: © Hans Jordans)
De droogstaande vijver op 22 oktober 2020 (foto: © Hans Jordans)

 

Reacties (17)

Margot America
Margot America bhic zei op 9 september 2020 om 08:33
Mooie herinnering en schitterende foto's Jan! Hartelijke groeten, Margot America namens BHIC
Willem Kruf zei op 2 oktober 2020 om 13:29
Jammer dat het oude pad Oude Huijbergsebaan naar Groot Molenbeek, genaamd Torendreef, vrijwel langs vijvertje van Van Dam, sedert de jaren 1970 wordt doorsneden door de autoweg A58.
Louis Raaijmakers zei op 2 oktober 2020 om 19:37
stond er vlakbij het vijvertje, op het einde van dat laantje, niet een boerderij ? In de winter kwamen we natuurlijk ook bij dit prachtige vijvertje met een eilandje in het midden.
Jan de Crom zei op 4 oktober 2020 om 10:34
Nou we het toch over schaatsen hebben.
In januari 1963 was ons buurtje van de Antwerpsestraatweg in staat van opwinding.
Freddie Quick - zoon van de bouwaannemer - ging meedoen aan de Elfstedentocht.
Wat Freddie niet wist - en wij ook niet - was, dat de Elfstedentocht van 18 januari 1963 de meest barre tocht uit de hele geschiedenis zou worden. Boze tongen beweerden, dat Freddie niet eens tien kilometer gehaald heeft.
Ik heb het nagezocht: in de tocht van 1963 haalden van de 9294 toerrijders 69 schaatsers de finish. Dus Freddie hoeft zich nergens voor te schamen.
Maar natuurlijk was van een feestelijke terugkeer compleet met harmonie Concordia geen sprake.
Hans Jordans zei op 18 oktober 2020 om 10:27
Kun je ook via de Albert Cuypstraat en het binnenweggetje ook niet bij dat vijvertje komen in Groot Molenbeek of is het tegenwoordig prive-terrein???
HANS Jordans zei op 18 oktober 2020 om 10:31
is er ook de mogelijkheid om via de Huijbergseweg er te komen??? IK zal deze week eens een poging wagen.
Jan de Crom zei op 18 oktober 2020 om 10:55
Hoi Hans,
Ik ben er lang niet meer geweest. Maar wij namen vroeger de weg tegenover "De Brombeer"/Antwerpsestraatweg. Dan passeer je in het begin inderdaad de Albert Cuypstraat.
Als ik het goed heb, heet de weg "Weg naar Klein Molenbeek". Aan het eind ga je rechtsaf en daarna ga je linksaf en ben je bij de huizen van Klein Molenbeek. Aan het einde linksaf en niet veel later rechtsaf en je bent bij Groot Molenbeek. Het vijvertje van Van Dam is tegenover Groot Molenbeek in het bos.
Succes
Jan de Crom
Jan de Crom zei op 18 oktober 2020 om 13:38
Hoi Hans,
Ik mag er dan lang niet zijn geweest. Maar ik had op de kaartjes van Willem Kruf hier boven kunnen zien, dat Groot Molenbeek van Borgvliet is afgesneden door de 'nieuwe' snelweg.
Stom, stom, stom. Eerst denken en dan praten zou mijn moeder gezegd hebben.
Oudoe
Jan de Crom
HANS Jordans zei op 18 oktober 2020 om 18:26
dat was bij mi ook het geval, vandaar mijn opmerking om er via de Huijbergseweg naar op zoek te gaan. Dat moet kunnen want ik ben kort geleden ook via dat bos gewandeld en dan binnendoor naar de Fianestraat. Ik laat wel weten wat ik tegenkom.
Willem Kruf zei op 18 oktober 2020 om 21:31
Via Groot Molenbeek kom je alleen op de Heimolen. Dit kan via de weg langs en vervolgens het brede pad tegen de A 58. Je komt dan langs boerderij Millstream. In het verhaal “Spelen bij tank kost een halve teen” van Jan heb ik een tussendoor paadje beschreven.
Voor de paadjes of wegjes naar Klein Molenbeek vanaf Antwerpsestraatweg, Albert Cuypstraat , Oude Huijbergsebaan en langs A58 zie plattegrond bij Jan’s verhaal “Molenbeek: de mooiste plek voor een jongetje van tien”.
Karel Meerbach zei op 12 augustus 2021 om 19:10
Louis , aan het eind van de baan van Bartels stond inderdaad de boerderij van boer Bartels. Tegen de boerderij stond het witte landhuis van Generaal van Dam van Isselt. In onze tijd (begin zestiger jaren) woonde daar de familie Rijckevorsel van het garagebedrijf.
Louis Raaijmakers zei op 12 augustus 2021 om 21:18
Dag Karel, gisteren daar geweest . En.... in jouw ouderlijk huis. In de bakkerij. Was heel bijzonder.
Willem Kruf zei op 12 augustus 2021 om 21:48
Tsja, en ik vandaag bij Karel geweest. Hij heeft 2 prachtige foto’s van de bakkerij en 1 van de winkel beschikbaar gesteld voor het verhaal van de historie van het pand. Dat bewoonster Gabrielle en ik met die foto’s nu rond hebben.
Karel Meerbach zei op 13 augustus 2021 om 10:00
Dag Louis, ik ben daar sinds 1969 niet meer geweest. Ik ben toen getrouwd en naar Valkenswaard verhuisd. Sinds 1997 woon ik weer in BoZ.
Willem Kruf zei op 28 augustus 2021 om 08:02
Gisteren 27 augustus liet Fons Plompen, 70 jaar, weten dat zijn moeder ook schaatste op het vijvertje.
Willem Kruf zei op 14 april 2024 om 08:36
Helaas overleed Jan de Crom in september 2023. In zijn eergisteren uitgebrachte bundel "Meer verborgen verhalen Sporen uit een Bergen verleden" besteedt Ad Rooms in verhaal 10 van de 30 aandacht aan het vijvertje. Ook wijst hij naar het "nostalgisch"verhaal van Jan op deze site. Terecht nostalgisch maar ook ludiek. Iets wat in de 35 verhalen van Jan op deze site terugkomt. Overigens zijn de verhalen van Ad ook leuk en vlot leesbaar. De inmiddels twee bundels verhalen van Ad zijn verkrijgbaar bij boekhandel Quist in de Fortuinstraat te Bergen op Zoom en digitaal
https://libris.nl/quistboeken/winkels
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 april 2024 om 10:57
Wat mooi, Willem! Los van de bijzondere en vermakelijke verhalen van zijn hand hebben we Jan achter de schermen leren kennen als een zeer aimabele en humoristische persoonlijkheid. Ik vind het dan ook ontroerend te lezen dat zijn verhalen blijvende waarde hebben; op die manier blijft Jan toch ook een beetje bij ons.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen