skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Natuurlijk-e dreiging

Hans Jordans
Hans Jordans
vertelde op 8 december 2021
bijgewerkt op 20 december 2021
Wolkenspel is een vrij veel voorkomend gebeuren in ons kikkerlandje. In de zuid-westelijke Brabantse Wal heeft dat toch zo zijn bedenkingen. Waarom?


het spookgezicht van molen naar koeltoren

In deze hoek van Nederland wordt er op verschillende manieren gegrensd aan België. Meer speciaal grenst een heel klein spookachtig Belgisch dorp aan Zeeuws-Vlaanderen. Dat dorp heet Doel. Normaliter zou dat geen enkel probleem geven, maar dit dorp herbergt al enkele decennia een kerncentrale, bestaande uit vier reactoren.

In december 1966 keurt de regering-Vanden Boeynants de bouw van de kerncentrale van Doel goed. Vanaf 1970 start België met de bouw in deze plaats.

Die kerncentrale beheerst het hele doen en laten van het dorpje, dat door deze centrale al heeft ingeboet met zijn inwoners van dik 1300 naar amper een tiental. Het is ook niet zo maar binnen te rijden want er staat een slagboom. Door alle commotie over het (restant) dorp is het een toeristische bezienswaardigheid geworden. Gelukkig is er nog een molen, café-restaurant waar je enige leeftocht kunt verkrijgen.

Problematischer is het voor onze Brabantse zuidwest hoek, want er zijn tekenen van verval en de centrale heeft al diverse malen platgelegen vanwege die kleine strubbelingen. En aangezien de meeste wind uit het zuidwesten komt kunt u zich voorstellen hoe wij op Brabantse Wal denken over die kerncentrale. Deze wind voert een mogelijke uitstoot regelrecht naar onze streek. Hemelsbreed is het maar 20 km naar Bergen op Zoom.

Nog gekker is dat door de uitstoot van lucht en dampen uit de koeltorens deze zeer onnatuurlijke vormen gaan aannemen, die met enige fantasie als gevaarlijke diersoorten kunnen worden aangemerkt. Kijkt u maar eens naar deze twee foto’s :


Wat dacht u van “het paard van…Doel “            




Deze is ook niet mis:  de Kern – mug. Ja malaria is uit de tijd.


Gelukkig zijn er voldoende alternatieven om nog van te genieten. Veel huizen en gebouwen zijn al met de nodige materialen afgedekt, maar er kunnen nog best leuke plaatjes geschoten worden van alle grafiti, die zich uitstrekt van muur tot muur.

Het is zelfs zo bekend, dat er reizen naar toe beschreven en georganiseerd worden.

 
Foto’s: molen en muur: Reisroutes.nl
Wolkenfoto’s DAHajo

 

 

 

Reacties (1)

Willem Kruf zei op 9 december 2021 om 17:21
Doel een omstreden polderdorp. De Havenbaronnen willen het dorp weg; iets waartegen nog steeds verzet bestaat. Voor nieuws over Doel ga naar http://www.doel2020.org/ .
Trouwens - helaas door corona even niet - jaarlijks in de 2e week van augustus zijn er de Doelse feesten en Scheldewijding. Een grote rommelmarkt en een H. Mis in de kerk na afloop waarvan de voorganger naar de haven gaat om de schepen te wijden. Naar de feesten kan per fiets worden gegaan. Er vaart speciaal voor de feesten een pontje tussen Fort Lillo en Doel. En bij het havenrestaurant : twee flesjes Trappist dubbel voor vijf euri. Overigens in Lillo is er een flinke boekenmarkt die zondag.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen