skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Podcast: Alexander Sasse van IJsselt en Fellowships

Natuurlijk weet jij heel wat van de Nederlandse geschiedenis. Maar is dat wel het héle verhaal? Welke onbekende verhalen worden nu nog niet verteld en... ga jij die ontdekken? In deze tweedelige podcast special hoor je hoe Felix Bosch tijdens zijn onderzoek stuit op één van de grootste voorvechters van Brabant maar die nu haast niemand meer kent... en hoor je alles over onze fellowships. Iets voor jou?

Deel 1: De grootste voorvechter van Brabant… maar wie kent hem nog?

 

Of het nu gaat om het tegengaan van overstromingen, het aanpakken van dronken automobilisten, of de start van het Noordbrabants Museum: er zijn maar weinig ontwikkelingen in Brabant waarvoor de ‘ontzaglijk populaire’ politicus Alexander van Sasse van IJsselt zich níet sterk heeft gemaakt. En dat allemaal naast zijn werk als rechter, voorzitter van de Hoge Raad van Adel en zo nog wel tien functies. Een vrijgezelle workaholic die niet kon trouwen omdat hij maar één grote liefde had: Brabant! Maar wie kent hem nog?

Hoogste tijd om deze voorvechter van onze provincie te ontmoeten. Marilou gaat in het 1e deel van deze podcast special over Van Sasse van IJsselt in gesprek met Felix Bosch. Als eerste fellow van het BHIC spitte Felix maanden lang in archieven. Om zo antwoord te geven op de vraag: wie was deze adellijke heer, die zich zijn leven lang met hart en ziel inzette voor Brabant en de Brabanders? En hoe werd hij dé stem van het volk? Om te laten zien, dat politici die roepen dichtbij de burger te staan, helemaal niks nieuws zijn.

Lees het artikel dat Felix schreef over Alexander van Sasse van IJsselt

We zijn benieuwd wat je van deze podcast vond. Laat je een reactie achter onderaan deze pagina? Of stuur ons een e-mail: podcast@bhic.nl Dankjewel!


Portret van jhr. A.F.O. van Sasse van Ysselt in zijn werkkamer, 1929 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: collectie Erfgoed ’s-Hertogenbosch, nr. 0014442)

Deel 2: Welke onbekende verhalen ga jij ontdekken?

 

Natuurlijk weet jij heel wat van de Nederlandse geschiedenis. Maar is dat wel het héle verhaal? Wordt onze geschiedenis niet te vaak vanuit een Hollands perspectief verteld? Of komen bepaalde mensen en groepen er niet te vaak bekaaid vanaf in onze geschiedenisboeken? Kortom: welke verhalen worden nog niet verteld? Wil jij dat onderzoeken en ben je niet langer dan drie jaar geleden afgestudeerd? Dan is een fellowship van het BHIC iets voor jou. Als fellow krijg je een beurs om vijf maanden ongestoord in onze archieven te duiken. En onbekende verhalen te vinden en te vertellen.

In het 2e deel van deze podcast special praat Marilou verder met Felix. En ze praat met haar collega’s Thijs en Christian. Over wat dat precies inhoudt, dat fellowship, hoe je fellow wordt maar vooral hoe ongelooflijk tof het is om dat te zijn!

Met één klik op deze knop ben je dichterbij een fellowship

(En benieuwd hoe het zit met het vinden van badgasten in Zandvoort in de vorige eeuw? Die vind je hier!)


Felix Bosch onderzoekt met behulp van moderne technieken oude archieven (foto: BHIC)

Beluister alle afleveringen van de podcast

Reacties (8)

Fer van Vuuren zei op 13 augustus 2023 om 11:03
Voor mij een nieuwe naam van iemand, die veel voor Brabant heeft betekent.
Dank voor deze informatie!
Bedankt Felix
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 14 augustus 2023 om 07:24
Fijn om te horen, Fer! Over precies een week, op maandag 21 augustus, komt deel 2 van deze podcast online. Ook weer met Felix en deels over Van Sasse van IJsselt. En deels over onze fellowships. Maar misschien ben je vaste luisteraar? Tot dan!
Fer van Vuuren zei op 14 augustus 2023 om 09:56
In Terheijden hebben we tussen 1958 en 1974 een burgemeester gehad: Jonkheer/Freiherr Lodewijk Eduard Diederiik Sebastiaan van Bonninghausen tot Herickshave. Hij werd in het dorp Lodi genoemd. "Noblesse. Oblige" was voor hem ook een uitgangspunt in zijn leven. Nadat hij als burgemeester van IJzendijke in 1944 moest onderduiken, omdat hij de Duitsers tegenwerkte, werd hij in 1958 burgemeester in Terheijden. Terheijden werd al jaren bestuurd door een aantal wethouders, die na hun democratische verkiezing, geheel hun eigen gang gingen.Toen eind zestiger jaren de bevolking hier steeds meer onvrede over uitspraak, was het "Lodi " die hen stimuleerde om voor hun belangen op te komen. Zijn opstelling leidde in. het dorp tot oprichting van de VP( de vooruitstrevende partij). In 1970 was Terheijden een van de eerste gemeentes in Nederland waar d.m.v. hoorzittingen e.d. de bevolking meer inspraak kreeg.
Lodi was ook Maltezer Ridder en ging bijvoorbeeld elk jaar als ziekenbegeleider mee naar Lourdes. Hij heeft ook in Terheijden, door persoonlijke inzet, de historische molen " de Arend" van sloop gered. De laatste jaren van zijn leven heeft hij het familiebezit in Duitsland, de burcht in Nienborg, gerestaureerd.
Maurits Stoetzer zei op 21 februari 2024 om 08:45
Helaas ben ik een beetje achter geraakt met de afleveringen en nu een inhaalslag aan het maken. Wat ik heel bijzonder vind (en misschien is dat zelfs onderbelicht in deze aflevering) is dat Alexander een neefje is van Ludovicus Johannes Baptista (Louis) van Sasse van Ysselt en dus kleinzoon van Leopold Frans Jan Jacob Joseph van Sasse van Ysselt. Deze beiden waren ook parlementariers, waarbij Louis een soortgelijk pad als Alexander heeft bewandeld. Zeker als het gaat om de katholieke zaak en de positie van Brabanders dan is er een enorme gelijkenis.
Enkele jaren terug van iemand een rapport onder ogen gekregen uit de jaren '40 van de 19e eeuw waarin de familie Van Sasse van Ysselt in Boxmeer onder geheime surveillance stond van de toenmalige (Hollandse) inlichtingdiensten. Deze vreesden dat de familie de lokale bevolking aan het 'opstoken' waren om zich net als de Belgen af te scheiden van de Hollanders. Niet voor niets lagen er Hollandse troepen in de regio noord-oost Brabant, om in te kunnen grijpen bij enige vorm van rebellie.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 27 februari 2024 om 06:46
Beste Maurits, veel dank voor uw bericht. We hebben Felix Bosch, die het onderzoek heeft uitgevoerd, hierover benaderd. Zijn reactie, hier of via de mail, zullen wij aan u doorgeven! Hopelijk weet hij hier meer over, dit is hoe dan ook een opvallende bevinding voor wat betreft, zoals u aangeeft, de katholieke zaak en Brabant. Wordt vervolgd. Hartelijke groet,
Maurits Stoetzer zei op 28 februari 2024 om 08:33
Dag Thijs. Allereerst, zeg maar gewoon 'je', voel ik me ook een stuk jonger.
Ik heb inmiddels de email weten te achterhalen. Wijlen Peer Meurkens bracht mij vanwege een andere interesse op de hoogte van dit document wat in jullie bezit is. Dit is te vinden in:
17 Provinciaal Bestuur Noord-Brabant, 1814 - 1920 N.B. Stukken van 1796 - 1936 Inventaris
Gouverneur en Commissaris des Konings Cdk 603 Ingekomen en uitgaande stukken.

Het gaat om een brief van 17 oktober 1831. Uit deze brief “blijkt tevens dat Van de Werken op 6 oktober 1831 enkele anonieme schotsschriften naar hem (Van Balkom) had gestuurd, als bewijs dat Van Sasse van Ysselt de lokale ‘jongelingschap’ zou hebben opgeruid om zich aan de dienst in de schutterij te onttrekken.”

Dit slechts ter info. De brief zelf moet ik ook nog eens zoeken, dit 'Jonglingschap' heeft nl. mijn interesse.

Leuk dat zo puzzelstukjes in elkaar vallen!
Felix Bosch zei op 13 maart 2024 om 17:04
Dag Maurits, hartelijk dank voor je bericht! De relatie tussen Alexander van Sasse van Ysselt en zijn grootvader (Leopold Frans Jan Jacob Joseph), als twee politieke vertegenwoordigers van Noord-Brabant, is inderdaad erg interessant. Mocht je het leuk vinden: ik besteed hier wat meer aandacht aan in mijn artikel in het Noordbrabants Historisch Jaarboek 2023, het grote eindresultaat van mijn BHIC-fellowship.

Over de Belgische sympathieën van Van Sasse van Ysselt (de grootvader dus) had ik weleens gehoord, maar de details waren mij niet bekend. Dat blijft allemaal wat mysterieus, ook omdat zijn privé-archief is verband - boze tongen beweren dat hij iets probeerde te verbergen... De brief die je beschrijft is erg mooi, ik zal nog eens langsgaan bij het BHIC om hem op te zoeken. Nogmaals dank!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.