i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oss
Tags:

Achter slot en grendel

vertelde op 28 januari 2008 om 16:07 uur

Zes zusters achter de tralies (én voor de opmerkzame kijker: ze hebben nog lol ook!). Daar kun je je nu nauwelijks een voorstelling van maken. Naar het schijnt zaten deze zusters Carmelitessen niet in een klooster, maar in een verbouwd woonhuis in Oss.

Communicatie met de  buitenwereld verliep via dit ijzeren hekwerk voorzien van een luikje.

Zij zouden vanuit dit woonhuis huishoudelijke taken hebben verricht voor de Paters Carmelieten. De paters Carmelieten waren die tijd nauw betrokken bij het onderwijs en hun parochie in Oss.

Het BHIC weet hier helaas niet het fijne van. Wie kan ons hier bij helpen? Wie herkent (een van) de vrouwen op deze foto? Wie weet u waar deze zusters precies gezeten hebben en hoelang? Wat deden ze precies?

Het BHIC is erg benieuwd naar jouw verhaal.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Miep Konig zei op 28 januari 2008 om 16:14 uur

Wie die zusters waren is niet meer te onderscheiden. Ik weet wel dat ze ± 8 jaar in Oss hebben gezeten. Daarna zijn
ze verspreid geraakt waarvan ik weet dat er drie in Oss werk voor de gezinnen hebben gedaan die zaten in een of andere buitenwijk van Oss. Een is naar Rotterdam vertrokken een ander is teruggekeerd naar het klooster in Boxmeer en nog een naar Duisburg.
De orde was van de karmelietessen uit Boxmeer en Oss was een dependance ter beschikking gesteld door de familie Welten uit Oss. Mijn zus Gesine, die Mater Priorin van het klooster was, is ook uitgetreden en weer teruggekeerd in het bibliotheekwereldje.
Het was een contemplatieve orde dus veel bidden en mediteren, ook 's-nachts. Veel werk voor de paters is er niet gedaan.
Het klooster waar Gesine toe behoorde was wat ze noemde geschoeid. Er was er ook een in Boxmeer en die waren ongeschoeid.
In het begin zaten ze letterlijk achter de tralies en dan was er ook nog een zwart gordijn voor, zodat je alleen maar de stem hoorde. Gelukkig is dat naderhand allemaal veranderd.
Hopelijk heb ik je voldoende op de hoogte gebracht en meer weet ik er ook niet van.

mc.orsouw@home.nl zei op 6 maart 2008 om 17:08 uur

De zusters waren gehuisvest in een pand naast vivaldi, destijds hotel van Alem.

A. Raaijmakers, Zwolle (oud-Ossenaar) zei op 27 augustus 2011 om 11:50 uur

geschiedenis-invullen bij gemeenten (hiernaast of op de homepage) Oss; dan onder Brabantse foto's: Oss, Carmelitessen (dus niet Karmelieten) en u krijgt hopelijk zoals ik een 23-tal foto's te zien uit de beeldbank van BHIC over dit feit.
Het pand was destijds Molenstraat 77 en de datum van in gebruikname was 7 december 1958 volgens drs. Van de Ven , op pag. 83 van een boekje uitgegeven bij het honderjarig bestaan van de parochie M.O.O. te Oss

http://www.bhic.nl/index.php?id=10137&zoekfoto=Oss%2C+carmelitessen

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: