skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Buitengewoon verhaal van Bompa, Bomma en bijzonder begaafde oom Nico

J.M. Legrand
vertelde op 4 oktober 2018
bijgewerkt op 9 oktober 2018
“Dit wordt het wilde verhaal van twee verliefden die fladderend als vlinders in een nooit eerder beleefde storm terechtkwamen.” Eén van die twee verliefden is J. M. Legrand uit België. Hij beschrijft zijn familiegeschiedenis op een welhaast poëtische manier. Zo komen we ook meer te weten over de Nederlandse tak van zijn familie die naar Oss vertrekt en de tragische gebeurtenissen rond oom Nico.
J.M. Legrand en zijn vrouw Ria van Loon poseren fier met hun eerste kindje op de Pelserbrug te Dordrecht toen zij bij hun oom Frans en tante Corrie in 1958 op bezoek waren

 

‘Familieaangelegenheden’ gaat het werk heten waaraan J.M. Legrand werkt. In dit boek komen uiteenlopende markante familieleden aan bod, waaronder zijn Nederlandse grootvader Jan van Bruggen (1875-1950), geboren in Strijensas, Zuid-Holland. Telg uit een groot gezin van arme, protestante landarbeiders maar erop gebrand uit die armoede te breken. Geen eenvoudige weg maar Jan zet manmoedig door. Als 16-jarige biedt hij zijn diensten aan, aan het leger. Enkele jaren later wordt hij agent bij het overwegend protestante politiekorps in Dordrecht. 

Kleine godsdienstenoorlog

Wil je de afbeelding groter zien? Klik er dan opOndertussen is Jan tot over zijn oren verliefd is op de katholieke naaister Maria Grobben. Wekelijks krijgt Jan in het geheim katholieke les van een kapelaan. Mag dat wellicht niet met applaus zijn ontvangen op zijn werk, thuis leidt Jans ‘bekering’ tot niet minder dan een kleine godsdienstenoorlog. Niet alleen weigeren zijn ouders toestemming voor het huwelijk, Jan zelf hoeft ook niet meer thuis te komen. De twee jonge mensen houden voet bij stuk en zo komt hun dochter Francina van Bruggen [de moeder van J.M.Legrand] ter wereld. Die overigens wél welkom geheten door haar grootouders.

Mokerslag

Tegen die tijd heeft Jan ook de Dordrechtse politie verlaten en is aan de slag gegaan als nachtwaker bij de plaatselijke margarinefabriek van Albers. Terwijl hij daar een keer zijn ronde loopt, wordt hij aangesproken door chique aangeklede heren die vragen stellen over de productiemethoden van de margarine. Jan wil geen toelichting geven omdat hij dat niet netjes vindt ten opzichte van zijn werkgever. Eén van die voorname heren is meneer Jurgens, van de Jurgensfabriek in Oss. Hij is onder de indruk van de principiële houding van de nachtwaker en biedt hem een betrekking aan bij zijn eigen margarinefabriek in Brabant.

Jan en Maria vertrekken - met inmiddels vijf - kinderen naar de Begijnenstraat in Oss. Een tijd waarin het gezin op gaat in de Osse samenleving. Zo speelt zoon Nico bij de stadsharmonie Kunstliefde Vermag Alles (KVA). Nico is niet alleen muzikaal – hij bespeelt meerdere instrumenten – maar blijkt ook een tekentalent. Maar in 1919 overlijdt Nico (hier op de foto hieronder), na een kort ziekbed, op 16-jarige leeftijd. Zijn overlijden is een mokerslag voor het hele gezin. Zijn zus Francina blijft verdrietig, ook als ze inmiddels de zeventig is gepasseerd, als ze herinneringen ophaalt aan haar intelligente en beminnelijke broer.

Meer lotgevallen

Wil je weten wanneer waarom het gezin daarna naar Merksem is verhuisd? En welke lotgevallen het gezin daar te wachten staat? Klik dan hieronder de delen aan en lees dan hier verder in het verhaal van J.M. Legrand.

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Deel 4

Deel 5

Deel 6

Deel 7

 

 

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen