i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Someren
Periode: 1870 - 2004
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 7 september 2012 om 12:00 uur

Als bijhuis van Nazareth-Gemert begonnen de Franciscanessen van Oirschot in Someren-Dorp op 1 maart 1870 met een meisjesschool. De eerste kleuterschool richtten ze 1 april van dat jaar op. In het Sint-Antoniusgesticht verzorgden de franciscanessen ook ‘inwonende bejaarde armen’.

Het oude klooster (collectie J. Smits)Het klooster werd gebouwd van de eeuwenoude stenen van de afgebroken Sint-Lambertuskerk. In 1877 openden de zusters in twee zaaltjes een gasthuis voor verpleging van zieken. De behuizing werd steeds miserabeler.

De opname hiernaast dateert van rond 1920. We zien het eerste Sint-Antoniusgesticht. De hergebruikte stenen van de Sint-Lambertuskerk worden door een geblokte pleisterlaag aan het oog onttrokken.

Het "nieuwe"  klooster (collectie J. Smits)

In 1956 is het oude klooster gesloopt en een jaar later begon de nieuwbouw van een klooster met bejaardenhuis en school aan de Laan ten Roode, naar ontwerp van C. de Bever uit Eindhoven in de stijl van de Delftse School. Het nieuwe klooster kreeg de naam Christus Koning.

Het Antoniusgesticht is in 1971 gesloten. Toen de communiteit in 1999 is opgeheven werd het huis bij het naastgelegen bejaardenhuis Sonnehove getrokken. De laatste franciscanessen gingen in 1995 naar hun moederhuis in Oirschot. Het gebouw is gesloopt in 2004.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010 

Foto's
  1. Het oude klooster (collectie J. Smits)
  2. Het "nieuwe" klooster (collectie J. Smits)
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: