i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Berkel, Enschot en Heukelom
Tags:

Bejaardenwoninkje

vertelde op 7 december 2007 om 14:20 uur

De hoek Heuvelstraat/Udenhoutseweg is een heel mooie hoek van Berkel-Enschot. Vlakbij ligt bijvoorbeeld de buurtschap De Brem aan een driehoekig plein bijzonder authentiek te wezen. Fietsend vanuit Berkel-Enschot, passeer je de spoorweg.

(Foto coll. regionaal archief Tilburg)Meteen rechts staat een prachtige boerderij en net om de scherpe bocht in de Udenhoutseweg staat nog een tweede.

Wat deze twee boerderijen zo bijzonder maakt, is dat ze alle twee een aanbouwtje hebben dat door kan gaan als een vroeg voorbeeld van een bejaardenwoninkje. Ze springen direct in het oog.

Het tegen de boerderij Udenhoutseweg 4 aangebouwd huisje is van het laatste kwart van de negentiende eeuw. Dit huisje bood onderdak aan de ongetrouwde broer van de boerin. Een broer van hen was frater Andreas, die mogelijk nog eens zalig wordt verklaard.

In het huisje bij de buurtboerderij woonden de bejaarde ouders van de boer. Het was tot in de jaren zestig van de vorige eeuw heel gebruikelijk in Brabant dat bejaarde ouders bij de kinderen inwoonden – toch zeker bij de boeren.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in de reeks Een Ons Brabant op 12 juli 2007

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 29 maart 2013 om 12:15 uur

Een rijtje boerderijen

vertelde op 7 december 2007 om 14:35 uur

De Brem