i

Bescheidenheid siert de mens

vertelde op 21 oktober 2016 om 11:53 uur

Hoe klein het dorp ook is, meestal zijn de pastorie en het gemeentehuis halve kastelen. Soms, zoals in het iets verderop gelegen Kessel, zelfs compleet met een slotgracht.

Bescheidenheid siert de mensIn Oijen werd dat toch wat anders aangepakt, want ook al is het dan een rijksmonument, het gemeentehuis daar zag er toch echt heel bescheiden uit.

Wie kan ons wat meer vertellen over dit onopvallende gebouw: tot wanneer was dit het gemeentehuis? Hoe komt het, dat het zo eenvoudig  is, terwijl Oijen toch echt monumentale kasten van huizen kent? En zelfs een echt kasteel heeft.

We zijn natuurlijk ook benieuwd naar de inrichting van het gemeentehuis. Ademde dit dezelfde eenvoud uit? Deel je kennis!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (19)

Frank Bouwens zei op 28 oktober 2016 om 15:01 uur

In mijn tijd was dit in gebruik als schoolgebouw en was de 1e klas van de lagere school hier te vinden. Juffrouw van Os (erg aardig) heeft me hier rond 1966 leren lezen en schrijven. Ik kan me herinneren dat we onze fietsen onder in een rommelige kelder stalden en via een smalle inpandige trap in het klaslokaal kwamen. Voor het grote speelkwartier wandelden we met zijn allen over de dijk naar het schoolplein van de lagere school een paar honderd meter verderop. Voor het kleine speelkwartier werden we in berm links naast het gebouw losgelaten (waar op de foto de Kever staat geparkeerd). Wat ik me ook nog herinner is dat we in de winter een aantal malen met onze klas moesten uitwijken naar het gemeenschapshuis; de verwarming van het gebouw deed het niet danwel onvoldoende.

Hugo van der Zande
Hugo van der Zande bhic zei op 1 november 2016 om 09:32 uur

Dag Frank, wat grappig dat het gebouw zo multifunctioneel is gebruikt. Zag het er van binnen ook uit als een klaslokaal, of had het toen nog steeds de inrichting van een gemeentehuis?

Frank Bouwens zei op 2 november 2016 om 22:35 uur

Hallo Hugo,
Ik herinner me het pand enkel als klaslokaal, met een dubbele rij van die ouderwetse schoolbanken. Omdat het maar een klein gebouw was, zal er op dat moment ook maar weinig ruimte geweest zijn voor andere functies.

lex bijmholt zei op 3 november 2016 om 13:33 uur

Wat frank aangaf kan ik me helemaal voorstellen..voordat ik dit huisje kocht woonde pater van ede hier en hadden ze doormiddel van spaanplaten de open ruimte betimmert zodat er gewoond kon worden.als je naar boven wilde moest dat via een lader aan de zijgevel buiten,en inderdaad naar beneden via een smal trappetje waar je dan uitkwam in de voormalige gevangenis cel met tralies voor de ramen en een smal deurtje waar je door heen moest en dan kwam je in een ruimte waar een betonnen aanrecht was en ik denk het toilett in de hoek aangezien er nog een aansluiting naar de zinkput lag.een donker hol met een laag takkenklei plafond...en rommelig?..dat is het nog steeds haha

Jolanda v.Schaik-Seegers/ Koosje Seegers-Remmits zei op 5 november 2016 om 09:51 uur

Mijn moeder (88 jaar oud) , Oijenaar, heb ik de foto laten zien en ze vertelde mij het volgende over dit dijkhuis.

"vroeger" was dit een jongensschool (voor de oorlogstijd) en als je de dijk overstak, was hier tegenover de speelplaats.

In "oorlogstijd" heeft er een Joods gezin onder in de kelder van het huis ondergedoken gezeten, t gezin bestond uit een man, vrouw en 2 dochters (mijn moeder dacht dat t gezin "Cohen" heette maar wist dit niet meer zeker).

Onderin het huis was een gevangenis, meestal was dit maar voor 1 nacht want als je langer hierin moest verblijven werd je overgebracht naar t politiebureau in Oss. Later toen de gevangenis niet meer gebruikt werd deze als opslagplaats van de plaatselijke politieagent, "Willem Seegers, gebruikt (oa werden er aardappelen en kolen bewaard).

Ik zelf weet ook nog dat er een turks gezin in heeft gewoond, de familie Erbul, dit moet rond 1971 zijn geweest.

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 5 november 2016 om 11:23 uur

Wat een interessante informatie, hartelijk dank! Zo waardevol, uit de eerste hand van mensen die het nog kunnen weten. Willen jullie je (schoon)moeder bedanken hiervoor?

Toon vd heuvel zei op 29 december 2016 om 12:17 uur

Volgens mij was dit het dijkhuis waar de dijkstoel was gevestigd in de vroegere jaren.
Het gemeentehuis stond en staat hier tegen over waar nu 3 familie's in wonen.
Voorheen woonde hier de familie schouten in.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 29 december 2016 om 15:27 uur

Bedankt Toon, voor je reactie.
Het blijkt wel dat dit gebouw enorm veel functies heeft gehad in de loop der jaren.

Jolanda van Schaik-Seegers zei op 26 oktober 2017 om 09:59 uur

Mijn vader, Broer Seegers, uit Oijen , is vorig jaar februari op 89 jarige leeftijd overleden. Ik vond deze gegevens over t polderhuisje bij zijn "papierwerk" wat ik nu aan t uitzoeken ben (heeft mijn broer in 2003 op papier gezet, nadat hij o.a. bij mijn vader informatie had gevraagd).

BESCHRIJVING POLDERHUIS.
Op de dijkhoogte bevond zich de protestantse (lagere) school. Beneden bevond zich de gevangenis met 1 cel, daarnaast was deze ruimte ook de stalling voor het brandweervoertuig (type: Jan van der Heijden). Dit voertuig werd getrokken door 1 paard (eigendom gemeente Lith? ). Om de handpomp te bedienen waren er minimaal 4 personen nodig.

Jolanda van Schaik-Seegers zei op 26 oktober 2017 om 10:11 uur

Deze informatie stond ook nog vermeld...
In 1939 waren er Hollandse militairen gelegerd in Oijen. De militairen maakten onderdeel uit van de luchtmacht en stonden met luchtafweergeschut aan het pontveer. De soldaten en korporaals waren ingekwartierd in het polderhuisje. De Hollandse militairen vertrokken over de maas in 1941 richting Grebbenlinie. Duitse militairen namen hun plaats in, deze zijn maar korte periode (tot aan 19?? )gebleven. In deze periode zijn er nog Franse militairen door de Duitsers gevangen genomen (verhaal???) . Tijdens hun vertrek werd door hen het pontveer opgeblazen.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 oktober 2017 om 11:01 uur

Allereerst gecondoleerd Jolanda. Bijna 90, wat zal je vader veel over Oijen hebben geweten.

Wat een schat aan informatie geef je ook bij deze foto, prachtig! Over het polderhuis (inclusief een cel!) tot een verslag uit de oorlogsjaren. Met her en der begrijpelijk de nodige vraagtekens; hopelijk zijn er mensen die die hier voor ons kunnen beantwoorden? Weet je meer hierover, laat het dan vooral weten; we zijn erg benieuwd.

Veel dank voor alle moeite alvast!

Josee van Beek zei op 16 oktober 2018 om 21:14 uur

Hoe oud is dit huisje? Een voorouder van mij Willem Cornelis van der Kaaij is onderwijzer geweest in Ooijen vanaf 1829 , wie weet er iets meer over hem?

Frank Bouwens zei op 16 oktober 2018 om 22:10 uur

Dag Josee,
In de Maaskroniek van de Heemkunde,kring Maasdorpen in de gemeente Lith, van 1985, pag 381 t/m 388 heeft een uitgebreid verhaal gestaan over de familie van der Kaay. Ook jouw voorvader WC van der Kaay wordt daar in genoemd. De benoeming in 1829 was destijds een behoorlijke rel geworden. Auteur van het artikel: WC van der Kaay te Beusichem

Josee van Beek zei op 16 oktober 2018 om 22:15 uur

De W.C. uit Beusichem is een oom van mij, helaas al langere tijd overleden. Zou ik nog een afschrift /kopie hiervan kunnen krijgen en hoe kom ik daar aan?

Frank Bouwens zei op 16 oktober 2018 om 22:25 uur

Ik kan het artikel wel in scannen en toemailen als je wilt. Alternatief : via de Website van de Heemkundekring

Josee van Beek zei op 18 oktober 2018 om 16:29 uur

Graag daar zou ik heel erg blij mee zijn!

Frank Bouwens zei op 18 oktober 2018 om 18:42 uur

wat is je emailadres?

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 19 oktober 2018 om 10:12 uur

Beste Frank en Josee, ik heb het e-mailadres van Josee offline gehaald, omdat er altijd een risico van spam is. Ik heb het adres even doorgemaild naar Frank.
Met vriendelijke groeten,
Mariët Bruggeman

Josee van Beek zei op 19 oktober 2018 om 19:16 uur

Dankjewel Mariet!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 5 september 2014 om 12:27 uur

Feest voor de burger

vertelde op 1 april 2016 om 09:13 uur

Eengezinswoning

vertelde op 13 juli 2016 om 10:26 uur

De trotsch der gemeente