skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Bladerend door 1970: voor 2 gulden 50 naar de Efteling

Gerenommeerde nachtclubs, verwarmde zwembaden maar vooral veel Brabantse gemoedelijkheid. In de uitgebreide folder Hart van Brabant die de VVV in 1970 uitgeeft, staat alles voor een ‘grandioze vakantie’ in deze provincie. En... je kunt voor een rijksdaalder naar de Efteling.

 De Beekse Bergen is een ‘leeuwenpark Safari’ en bij het Evoluon kun je zelf met een computer werken.: een unieke en leerzame belevenis. Bladerend door de folder wandel je zo een halve eeuw terug in de tijd, vol gemoedelijke praatcafés, kleine knijpen en in onze ogen omstreden advertenties. Brabant wordt verkocht als ‘modern en toch Brabants’.

“Toen wij op Schiphol een kopje koffie dronken en met tien gulden wilden betalen, werden we letterlijk uitgefoeterd, omdat we niet met gepast geld betaalden”, staat er in het voorwoord van de folder. Er wordt flink gemopperd op alles boven de rivieren waar het er hard en kil aan toegaat. In het boekje dat de VVV in 1970 uitgeeft, wordt deze provincie verkocht als het ideale vakantieparadijs waar het er nog allemaal gemoedelijk aan toegaat.

Dat lezen we onder meer hier:

'Automobilisten die willen genieten van rijden langs wegen met fraai natuurschoon, hier en daar onderbroken met een rustplekje op een goed punt, kunnen zich vervoegen bij de Streek-VVV. Of wat te denken van: Wie van de rustige gemoedelijke Brabantse sfeer houdt, moet eens een dorpskafeetje binnenlopen. Wat verhalen bij de stamgasten uitlokken en een uitsmijter of Brabantse koffietafel bestellen. Het kan dan best zijn dat de waardin het brood nog op de buik snijdt. Om af te sluiten met: ‘Gilden en gildefeesten zijn voor velen een fata morgana. Brabant heeft ze nog. Uiteindelijk komt u naar ons om u voor een heel jaar weer op te laden.’

Het tijdschrift is een uitgave van stichting Streek-VVV Brabants Centrum en het zijn zeker niet alleen de teksten die je terugnemen naar een andere tijd, ook de advertenties zorgen voor een typische jaren zeventig-sfeer.

Vijftig jaar getrouwd

We kregen het tijdschrift van Marijke Horeman. Het blad zat bij de bescheiden van haar oma die in 1986 is overleden. Via een tussenstop in de familie zijn deze spullen bij haar terechtgekomen. 1970 is een markant jaar voor Marijke want haar grootouders vierden toen hun vijftigjarige bruiloft in het café van haar zus, café Willems in Oirschot. Haar grootouders hebben Brabantse wortels en dat maakt het voor Marijke extra bijzonder om door het boekje te bladeren. En zij dacht: "dit is beter terecht in het archief!"

(met dank, Marijke!)

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen