skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Bouwvallig bedevaartsoord

In 1962 was er nog maar weinig over van deze 'Onze-Lieve-Vrouw ten Hove' kapel in Mill. Wie kan ons meer vertellen over haar geschiedenis?

Onze-Lieve-Vrouw ten Hove in Mill in 1962

Tot in de 20e eeuw was deze kapel een bedevaartsoord. Onze eerste gedachte bij deze foto was dat we hier keken naar een ernstig gevalletje nog niet herstelde oorlogsschade. Logisch gedacht, maar het ligt toch iets anders. In de 17e eeuw werd de katholieke eredienst in Noord-Brabant verboden. De kapel verviel daarna tot een ruïne en dat is eeuwenlang zo gebleven, bedevaartsoord of niet...

Dit gebouwtje is inmiddels gerestaureerd en is zelfs een populaire huwelijkslocatie geworden. Wij vragen ons echter af waarom het uitgerekend in het kathoilieke Brabant zo lang duurde voor het herstel ter hand werd genomen. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar alle romantische lovestory's die zich hier later ongetwijfeld hebben afgespeeld...

Reacties (14)

Annie Peters.v. Boekel zei op 28 juli 2016 om 11:25
Hoi,
In de koerier van dinsdag 26 juli lees ik een verhaal over een bouwvallig bedevaartsoord, de oude kapel in Mill. En U vroeg of er nog iemand iets over wist. Nou mijn opa die al bijna 60 jaar overleden is die maakte er ooit heel lang geleden er een heel mooi verhaal over die kapel. Hij ging in het verhaal ver terug in de tijd van toen. Ook heeft hij er wat fantasie in het verhaal gebruikt, maar toch ook wat historie. Ik kreeg enkele jaren geleden een kopie van dat verhaal van een ander familielid. Misschien kunnen jullie er iets mee om aan jullie verhaal wat toe te voegen. Mijn opa maakte vroeger veel verhalen en gedichten. Mocht U belangstelling hebben dan hoor ik het wel. Groeten van,
Annie Peters.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 28 juli 2016 om 13:51
Nou daar is het BHIC heel blij mee! Mijn collega Marilou Nillesen zal daarover contact met u opnemen.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 16 augustus 2016 om 13:51
Beste Annie, via Toon Ermers ontvingen wij een kopie van het verhaal van uw opa. We zijn hier inderdaad ontzettend blij mee en ik ga er een mooi verhaal van maken op de website. Zodra dit klaar is, zal ik u een link sturen. Nogmaals hartelijk dank voor deze prachtige aanvulling. Uw opa heeft een bijzonder en sfeervol verhaal geschreven!
Annie Peters zei op 19 augustus 2016 om 18:48
Hoi Lisette, Leuk om je reactie te lezen. Ik ben even op deze site van BHIC aan het kijken en zie nu dat je een woordje aan me gericht hebt. Ik ben erg benieuwd hoe het verhaal eruit gaat zien als het geplaatst word. Ik ga mijn familie ook inlichten dat het verhaal van onze opa een keer geplaatst word. Een bijzonder mens was het die meer verhalen en gedichten schreef . Ook kon hij mooie tekeningen maken. Verschillende nazaten doen ook creatieve dingen, dus heeft hij het talent doorgegeven. Bedankt alvast voor je reactie en de groeten van Annie Peters.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 30 augustus 2016 om 14:23
Beste Annie, het verhaal is in ontwikkeling en zal waarschijnlijk in september op de site worden geplaatst. Zal ik van tevoren even een e-mail sturen en het verhaal eerst aan jou laten lezen vóór de publicatie? Fijn dat het talent is doorgegeven trouwens, ik heb zeker van het verhaal genoten!
Annie Peters zei op 5 september 2016 om 16:27
Hoi Lisette, Nou ik hoef het eigenlijk niet van te voren te lezen, doe me wel even een mailtje als je het geplaatst hebt. Ik ben gisteren toevallig bij de kapel geweest, we hadden met de fiets een speurtocht van onze buurtschap in Langenboom. Tja en dan kijk ik nu toch met andere ogen naar die kapel zo vlak bij het spoorlijntje zoals mijn opa ook al vertelde. groetjes uit Langenboom.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 6 september 2016 om 11:55
Dat kan ik me heel goed voorstellen, Annie! Door zo'n prachtig geschreven verhaal krijgt de kapel zeker een mysterieus tintje...

Het verhaal zal komende vrijdag (9 september) op onze website worden geplaatst. Ik zal je de link uiteraard ook even doormailen. Nogmaals bedankt voor het delen van het mooie verhaal van je opa!
Albert van der Cruijsen zei op 8 september 2016 om 07:13
Hallo Lisette,
Ik heb graag bericht als het bericht geplaatst wordt. Ik heb als jongen in “het kappelke” veel gespeeld en in de oorlog geschuild voor luchtgevechten en toen er geschoten werd op een trein. In de oorlog (1940-1945) heb ik veel tijd doorgebracht bij de buurman Jilesen van de ruïne. Zie ook mijn verhaal bij de foto;s hierover.
Ik kijk met belangstelling uit naar het verhaal van de opa.
Groetend,
Albert
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 8 september 2016 om 10:18
Dag Albert, natuurlijk zal ik je een berichtje sturen als het verhaal geplaatst wordt. Morgenochtend vanaf 9 uur komt-ie online bij het onderdeel https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen. Maar ik zal morgen hieronder ook even een direct linkje naar het verhaal plaatsen.

Ik kan me goed voorstellen dat de foto en het verhaal van de ruïne extra bijzonder voor jou zijn. Mooi dat de oude kapel zowel een speelterrein is geweest als een schuilplaats. Veel plezier met het verhaal morgen!
Annie Peters zei op 9 september 2016 om 22:28
Hoi Lisette,
Ja het is denk ik wel de waarheid dat die opa van ons een beetje fantasie gebruikt heeft toen hij dit verhaal van de ruïne geschreven heeft, dus kon men het vroeger ook al spannender maken als dat het misschien was. Lisette ik zie dat je niet alles letterlijk hebt overgenomen. Dat is niet zo erg maar wat ik jammer vind is dat je de eerste paar regels waar mijn opa het verhaal mee begint weg gelaten hebt. Het was voor de mensen die het gaan lezen leuk geweest om zich te herkennen in de omgeving, hij spreekt over het station Mill, het spoor, de beek ( nu het kanaaltje). Maar al met al is het toch geweldig dat jullie op mijn verzoek gereageerd hebben en bedankt voor het plaatsen van het verhaal wat heel lang geleden door mijn opa op papier is gezet. groetjes van Annie.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 13 september 2016 om 09:30
Bedankt voor je reactie op het verhaal, Annie. Ik heb het ook met veel plezier gelezen; je opa wist alles prachtig te verwoorden! Gezien de lengte van het verhaal kon ik jammer genoeg niet alles opnemen, maar ik zal vandaag de omschrijving van de omgeving nog toevoegen aan het verhaal. Je hebt inderdaad gelijk dat dit voor de lezers extra leuk zou zijn! Aan het eind van de middag kun je dus het aangevulde verhaal via deze link bekijken: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/spookkapel-in-mill
Annie Peters zei op 13 september 2016 om 13:01
Dag Lisette,
Bedankt voor de aanpassing. Het ziet er nu mooi uit.
Groeten van Annie Peters.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 13 september 2016 om 13:20
Graag gedaan Annie, en heel fijn om te horen dat jij als kleindochter het verhaal mooi vindt!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen