
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Het St. Elisabethgasthuis werd gebouwd in het huidige Oderkerkpark. Het eerste gebouw stond parallel aan de Stationsstraat en de hoofdingang was aan de Oude Bredaseweg.
Een lange gang over de volle breedte verdeelde het gebouw (36,5 x 12 meter) in twee stukken. Links aan de voorzijde werden de mannen ondergebracht, rechts de vrouwen. De achterzijde was woon- en werkruimte van de zusters.
Een van de grotere vertrekken werd ingericht als kapel. Door de komst van de zusters, in het najaar van 1889, was de kapel al gauw te klein en werd er een belendend klein kamertje bijgetrokken.
In 1902 werd het gasthuis aan de oostzijde uitgebreid met een vleugel. Er kwamen een aantal ziekenkamers bij en een klein ziekenhuis. Op de noordelijke kop van deze vleugel werd een nieuwe kapel ingericht van 14 x 7 meter. De schuine nok van de kapel stak een stuk boven het dak van de nieuwe vleugel uit.
In 1934 vond weer een uitbreiding van het gasthuis plaats. Door toename van het aantal behandelingen in het ziekenhuis was dit noodzakelijk. Echter de benodigde financiën ontbraken en volgens de berekeningen van de penningmeester was de exploitatie van het ziekenhuis niet rendabel te krijgen. Daarom werd besloten tot het bouwen van een serre en werd een ziekenkamer opgeofferd voor het ziekenhuis.
Wel werd een nieuwe driebeukige kapel gebouwd. Het ontwerp was van de Gebr. Oomen, architecten uit Oosterhout. De bouwstijl was neogotisch, in navolging van Kuijpers: sober uitgevoerd in baksteen, ramen en deuren met spitse bogen. Net als de vorige verbouwing werd het werk gegund aan de laagste inschrijver, de firma Gobbens uit Etten-Leur. De kapel werd aan de noordzijde van de oostvleugel gebouwd aan de kant van de Stationsstraat.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog haalde de bezetter, net als bij de andere kerken in Etten-Leur, de klok uit de toren en voerde die af naar Duitsland ten behoeve van de oorlogsindustrie. Kort na de oorlog werd een nieuwe klok terug geplaatst.
I n 1971 werd het oude gasthuis gesloopt en verhuisde de instelling naar de Bernardlaan. Alleen de kapel bleef overeind en kwam in eigendom bij de gemeente.
Het gebouw komt in gebruik bij de Nieuwe Nobelaer en er vinden tot op de dag van vandaag kunstzinnige activiteiten plaats. Dit jaar kreeg de kapel de status van Gemeentelijk monument.