
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
De brouwer was toen nog een zekere Laurentius Moorees en hij oefende zijn ambacht uit aan de Kerkdijk in Lieshout. In 1764 ging de brouwerij over in handen van de schoonzoon van Moorees, Swinkels. De brouwerij is tot op heden in het bezit van de familie Swinkels.
In de negentiende eeuw breidde de brouwerij langzaam zijn afzetgebied uit en groeide in een markt, waarin steeds meer kleine brouwerijen het opgaven. De brouwerij overleefde de grondstoffenschaarste tijdens de Eerste Wereldoorlog, waardoor het bedrijf ten volle kon profiteren van de opening van het Wilhelminakanaal in 1919. Deze nieuwe aanvoerweg bood de gelegenheid nieuwe afzetgebieden te bereiken en de omzet te vergroten.
In deze tijd begon ook de smaak van de consument te veranderen naar een voorkeur voor pils (ondergistend bier) boven het traditionele donker bier van bovengisting. De meeste Brabantse brouwerijen waren daarop niet ingericht, maar de gebroeders Swinkels richtten in 1925 de firma “Gebroeders Swinkels” op en gingen over op ondergistend bier. Ze noemden hun brouwerij “Bavaria”, in verwijzing naar het “Beiersch bier”, zoals pils toen vaak werd genoemd.
Een jaar later werd het Bierbesluit van kracht, dat hogere eisen stelde aan de kwaliteit en de bereidingswijze van het bier. De meeste brouwers moesten flink investeren om aan die eisen te voldoen, wat voor heel veel (ook Brabantse) brouwers de doodsteek betekende. Maar dus niet voor Bavaria, dat op tijd was omgeschakeld.
In 1934 leverde Bavaria het eerste flessenbier. Vanaf 1937 beschikte men over een eigen mouterij, die ook aan anderen leverde. Het bier wordt gebrouwen van water uit eigen bron, één van de tien in Nederland erkende bronnen voor natuurlijk mineraalwater. Daarvan liggen er maar liefst vier in de provincie Noord-Brabant. De bron heet Morees, naar de 18e-eeuwse grondlegger van het bedrijf.
Vanaf 1955 verkocht Bavaria ook frisdrank onder de naam 3-Es, een verwijzing naar de drie gebroeders Swinkels. Sinds 1970 maakt Bavaria een alcoholvrij bier, vooral voor de islamitische markt. Na 1990 steeg de productiecapaciteit zeer snel. Inmiddels heeft Bavaria brouwerijen in Zuid-Afrika en in Rusland, waar Bavaria een groot marktaandeel heeft.