i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oirschot
Periode: 1675 - nu
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Bierbrouwerijen

Brouwerij De Kroon

vertelde op 2 maart 2011 om 15:28 uur

In 1675 wordt de brouwerij in Oirschot voor het eerst in de archieven genoemd. In dat jaar namelijk neemt Jan Aerts van Croonenborch het bedrijf over dat zijn schoonvader is begonnen. De brouwerij moet dus al van eerder dateren.

Het eigendom van de brouwerij wisselt nog een paar keer, totdat Jan Cornelis Dieliszoon in 1771 trouwt met Maria Corthout uit Valkenswaard. Zij is de dochter van de toenmalige eigenaar en Jan Dieliszoon koopt de brouwerij van hem. Vanaf die tijd gaat hij ook een achternaam voeren, die hij ontleent aan het bedrijf. Dat was niet ongebruikelijk in die tijd. Die achternaam werd dus De Croon/Kroon.

Het bedrijf blijft in de familie en groeit langzaam. Dankzij de Oirschotse zandgrond beschikt de brouwerij over zacht water van goede kwaliteit. De Eerste Wereldoorlog is een moeilijke periode, maar desondanks ziet Gerard de Kroon zijn kans schoon om zijn enige concurrent in Oirschot over te nemen. Dat was in 1916. De Kroon blijft groeien, tot aan de Tweede Wereldoorlog. Dan valt de productie stil, omdat de bezetter alle grondstoffen voor eigen brouwerijen in Duitsland reserveert.

In 1975 treedt weer een nieuwe generatie aan. De neven Gerard en Mathieu zetten in op het regionale karakter van de brouwerij en dat blijkt een goede gok. In 1996 is de jaarproductie 25.000 hectoliter. De bloei van het bedrijf was een goede reden voor Bavaria om een aandeel van 50% te nemen in de brouwerij. Drie jaar later is het afgelopen met het zelfstandig bestaan van De Kroon, als de familie besluit om ook de rest van de aandelen te verkopen aan Bavaria.

In 2002 heft Bavaria de Oirschotse brouwerij op. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Gerard de Kroon maakt in datzelfde jaar een doorstart met de Brouwerij Oirschots Bier. Behalve een kleinschalige brouwerij is er ook een brouwerijmuseum, alles op de oorspronkelijke locatie. Natuurlijk niet meer onder de naam De Kroon, want die is van Bavaria. Gerard de Kroon maakt nu varianten Oirschots bier (bovengisting) naar oude familierecepten, gevonden in de oude boeken van vader Louis en oom Ad.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Gerard W. Ch. Lemmens
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 24 maart 2016 om 17:20 uur

Dag Rien,

Interessant verhaal en op een volgend bezoek naar Nederland zou ik best die brouwerij willen bezoeken.
Vreemd dat Gerard de Kroon zijn beer niet de Kroon kan noemen want het is immers zijn familienaam ??

Gerard

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 maart 2016 om 11:11 uur

Dat is dan inderdaad een gevolg van de overname door Bavaria; hartstikke jammer natuurlijk maar het zal wél een belangrijk onderdeel van de afspraak geweest zijn.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 10 augustus 2007 om 12:08 uur

Erpse brouwerijen

vertelde op 18 februari 2011 om 10:46 uur

Bier brouwen in Brabant

vertelde op 2 maart 2011 om 15:09 uur

Brouwerij Bavaria

vertelde op 2 maart 2011 om 12:00 uur

Brouwerij De Koningshoeven