i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Geffen
Tags:

Burenruzie?

vertelde op 16 februari 2010 om 15:39 uur

Het evenement 'Effe noar Geffe' trekt niet alleen jaarlijks zo’n 35.000 bezoekers, het zorgt ook voor de nodige publiciteit. Zeker als buurgemeente Nuland zich roert…

"Stropoppen van Geffen verbrand". Een kort berichtje in het Brabants Dagblad als in augustus 2007 enkele vijf meter hoge stropoppen in vuur en vlam zijn gezet. De poppen die aan de parallelweg van de A59 staan, moeten het langsrazende verkeer wijzen op de naderende Effe noar Geffe. Het brandje tijdens een mooie augustusnacht krijgt verder geen aandacht.

Maar als in 2008 de poppen van stro opnieuw in de as worden gelegd, zijn de krantenkoppen niet van de lucht. "Niks uit Geffen deugt, zelfs de wind niet", "Geffen komt eraan", "Rivaliteit is geen haat en nijd" en een lange reeks aan ingezonden brieven.

Er wordt teruggegrepen naar de oude strijd tussen de twee dorpen Geffen en Nuland. Die strijd dateert al uit de tijd dat inwoners van Geffen vooral hun boterham verdienden in de grote stad Oss, terwijl Nuland van oudsher vooral door boeren werd bewoond. De rivaliteit tussen beide dorpen werd vooral uitgevochten tijdens de kermis. Is deze brandstichting aanleiding tot nieuwe knokpartijen?

Nee, zo blijkt al snel. Het gaat om een uit de hand gelopen grap van twee beschonken Nulanders die hiervoor uitgebreid door het stof gaan. De 26-jarige mannen bieden persoonlijk hun excuses aan bij de organisatie van Effe noar Geffe en zetten een open excuusbrief op internet. Hierin ontkennen zij met klem dat hun daad iets heeft te maken met rivaliteit tussen de twee dorpen. "Het was een daad van baldadigheid en onnadenkendheid, absoluut geen daad van jaloezie of haat tegen Geffen."

De twee brandstichters komen uiteindelijk weg met een boete van €180, terwijl de organisatie blijft zitten met een rekening van € 4.000 aan schade. Het risico dat opnieuw dronken grappenmakers aan de gang gaan, wil zij uitsluiten. Sindsdien worden de poppen bewaakt door camera's.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 26 februari 2009 om 12:17 uur

Er zijn grenzen!

vertelde op 20 maart 2009 om 09:31 uur

Van Molenfeesten naar Effe noar Geffe