i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oss
Tags:

Café De Amstelbron

vertelde op 22 februari 2019 om 09:24 uur

Café De Amstelbron was jarenlang vlakbij de oude ingang van voetbalclub TOP te vinden, aan de Hescheweg. Op deze plek, waar menig Ossenaar wel eens aan de bar zal hebben gezeten, staan nu woningen - zo begrepen we van Ossenaren. Het is daarmee een stukje Osse geschiedenis dat verdwenen is.

Café De Amstelbron aan de Hescheweg, Oss 1988 (foto: Wies van Leeuwen, Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001050913)Café De Amstelbron aan de Hescheweg, Oss 1988 (foto: Wies van Leeuwen, Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC: PNB001050913)

Wie heeft er herinneringen aan dit café of de uitbaters en kan ons iets meer over deze kroeg vertellen? In het Brabants Dagblad lezen we bijvoorbeeld over een bierbuikschuifwedstrijd over het biljart; we kunnen ons daar natuurlijk van alles bij voorstellen, maar ken jij verhalen uit de eerste hand? Dan horen we graag van je.

Kijk naar Toen

We hopen op reacties en nodigen je van harte uit om te reageren. Je kunt jouw verhaal naar aanleiding van deze foto vertellen in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (8)

Reactie per mail zei op 28 februari 2019 om 10:50 uur

Mijn herinneringen gaan over meer dan 60 jaar geleden... Toen hadden we in Oss verschillende leuke dancings, zoals Sportvriend Café Rozie op de Heuvel, tegenover het stenen toilet. Of Kees de Jood op de Oude Molenstraat. De echte naam ben ik vergeten; elk café had toen een bijnaam. Om er nog maar een paar te noemen... de Drie Sneejtjes tegenover het station, dan Jan den Boest op de Heschepad, Jaantje van Erp in de Begijnenstraat en Klaasje Pop op de Hescheweg.

Nu De Amstelbron. Dit café was in mijn jeugdige jaren rond 1958 wel de mooiste herinnering wat betreft gezelligheid: altijd bomvol en met muziek van de bekende Frans de Krol. Wel dit café heette toen... DE HOMMEL.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 februari 2019 om 15:44 uur

Bedankt voor je berichtje. Die bijnamen blijven toch iedere keer weer tot de verbeelding spreken ;)

Was Frans de Krol ook de bekende accordeonist, weet je dat toevallig?

Gerry Schneider (telefonisch) zei op 28 februari 2019 om 16:33 uur

Café De Amstelbron is de residentie geweest van carnavalsvereniging De Deursmeerders in de jaren ’70. En in de jaren ’50, ’60 was er wandelsportvereniging De Amstelbron, die daar hun thuishaven had. Als die ergens geweest waren en ze hadden een prijs gewonnen, dan liepen ze daarna een rondje door de wijk en zongen: “wij hebben gewonnen, de zilveren vloot!” Er was ook een wielerronde die daar werd verreden, rond 1969/1970. In het café hing een foto van de huldiging, mogelijk van ene Nol, dat weet mevrouw niet meer precies. Marie van Jo van Harten (zo werd ze genoemd) is hier eind zestiger, zeventiger jaren uitbater geweest. Daarna is nog een jongen van Van Rossem eigenaar geweest, dacht mevrouw.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 maart 2019 om 09:52 uur

Bedankt Gerry, café de Amstelbron is duidelijk een locatie met historie. Bijzonder om dit allemaal zo terug te lezen!

Dia van de Camp - Ouwens zei op 15 maart 2019 om 14:35 uur

Mijn vader kwam er na de oorlog 1946/ 1947 op ongeveer 16 jarige leeftijd. Broer de Hommel zat er toen in met zijn vrouw een Haagse genaamd Aag. Daarvoor hadden zijn ouders de Hommel erin gezeten en ook ene Nijenhuizen of Nieuwenhuizen. Hoelang de ouders er in gezeten hebben weet mijn vader niet. Die Nijenhuizen heeft er een paar jaar in gezeten en hij had daarnaast ook nog een rijschool. De vrouw van Broer de Hommel vond het helemaal niks en hij werd kok. Zijn broer Willie nam het toen over met zijn vrouw Marietje, een Geffense. Zij hebben er ongeveer 7 jaar in gezeten. Voor in het café werd gebiljart en gekaart. Achter was de dancing, daar was het iedere zondag van 5 tot 12 uur volle bak en erg gezellig. Ze kwamen uit de hele omgeving van Oss. Er was live muziek, meestal van een band uit Den Bosch met o.a Jo van Zon. Mijn vader en moeder zijn er in 1956 getrouwd en hebben daar gefeest met die band.

Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 15 maart 2019 om 15:13 uur

Dia, wat leuk om te lezen! Echt de stamkroeg van je vader geweest dan. En je ziet dat vaker, dat mensen in zulke café's niet alleen kwamen om er wat te drinken, kaarten en biljarten, maar er vervolgens ook hun huwelijksfeest organiseerden. En tegen de tijd dat er huwelijksjubilea te vieren waren, kwamen ze er gewoon weer terug :-) Als het café nog bestond dan, wat hier niet meer het geval is. Maar je vader heeft er dus goede herinneringen aan! Mooi. Heeft hij misschien nog foto's uit die tijd? Van het interieur bijvoorbeeld?

Dia van de Camp zei op 15 maart 2019 om 17:52 uur

Dat denk ik niet, zal het vragen....

Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 16 maart 2019 om 08:55 uur

Zou mooi zijn, Dia. Maar goed, de meesten kwamen niet in het café om foto's te maken natuurlijk hahaha!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 23 augustus 2013 om 10:52 uur

TOPvoetbal

vertelde op 26 april 2016 om 15:12 uur

TOP Oss - FC Oss

vertelde op 12 februari 2018 om 10:44 uur

Accordeon Trio ‘t Schelleke