i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oss
Tags:

Accordeon Trio ‘t Schelleke

vertelde op 12 februari 2018 om 10:44 uur

Soms vind je een oude foto die je nieuwsgierig maakt. Wie staan er op? Waar is de foto gemaakt? En: waarom? Als je het de mensen die er op staan niet meer kunt vragen, is het lastig om dat te achterhalen. Zo vond meneer Van den Berg uit Oss - 'TOP-man' van (bijna) het eerste uur - deze foto tussen de spullen van zijn ouders. Ken jij het verhaal achter deze foto? We hopen op reacties!

Klik op de afbeelding om deze te vergrotenAccordeon Trio ‘t Schelleke (foto: privécollectie R. van den Berg) ~ Klik op de foto om deze te vergroten.

Zelf is hij van 1940 en al meer dan 70 jaar ‘TOP-man’. Tussen de spullen van zijn ouders vond meneer Van den Berg deze foto van ‘Het bekende Accordeon Trio ’t Schelleke’. Hij moet gemaakt zijn bij het café van Van der Schel dat vroeger aan de Hescheweg zat, vlakbij het voetbalveld. De eigenaar en zijn kinderen maakten muziek.

Op de foto staan de vader en drie ooms van Van den Berg. Hij was toen zelf nog niet geboren. Wie zijn de anderen? Het kleine jongetje dat op een jonge vrouw leunt bijvoorbeeld, daar helemaal vooraan; of het meisje in het wit tussen al die donker geklede mensen? Wanneer en waarom zou deze foto gemaakt zijn?

Meneer stuurde de foto in, omdat hij daar benieuwd naar is. Wij ook. We hopen dan ook op reacties. Kun jij je dit café ook nog herinneren of zegt het 'Accordeon Trio 't Schelleke Oss' jou nog wat? Weet je iets over deze foto? We zijn benieuwd! Je kunt je verhaal kwijt in het vak 'Reageer op dit verhaal' onder dit verhaal.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (21)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 14 februari 2018 om 00:11 uur

Misschien wat ver gezocht maar "Schelleke" betekend zoiets als 'dun /'magertjes' en ik vind 1 accordeonist, zelfs als je de drummer er bij betrekt, erg magertjes voor een accordeon-trio. Lijkt me toch meer een familie-foto.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 14 februari 2018 om 10:04 uur

Ik kan eerlijk gezegd de derde persoon met een muziekinstrument ook niet achterhalen, maar het staat toch écht op de trom. Misschien is het een combinatie van een familiefoto Van der Schel met de muzikale leden van hun familie ?
Hopelijk kunnen echte Ossenaren zich nog veel meer herinneren van dit café en hun bewoners?

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 14 februari 2018 om 10:59 uur

De eigenaar van het Café (de oudste in het midden waarschijnlijk) maakte ook muziek lees ik. Misschien is dat dan de derde van het trio.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 14 februari 2018 om 11:05 uur

Dat zou inderdaad best kunnen Gerard, dat trekt dan wel meteen de gemiddelde leeftijd van het trio een flink eind naar boven :).

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 14 februari 2018 om 11:10 uur

Inderdaad Mariët "trekt" want een accordeon wordt in Brabant toch ook "trek-harmonica" genoemd. ;o) [woordspeling Mariët!]

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 14 februari 2018 om 11:59 uur

Hahaha, die had ik zelf niet zo bedoeld, maar ik vind hem wel leuk gevonden Gerard ! :)

Rini de Groot. zei op 14 februari 2018 om 21:15 uur

,n Skelleke was in Uje een dekseltje.

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 27 februari 2018 om 10:11 uur

Ook de 90-jarige meneer Theunissen zag ons oproepje in De Sleutel. Hij weet meer over deze foto en heeft inmiddels persoonlijk gesproken met de inzender ervan, meneer Van den Berg. Volgens hem zien we hier het echtpaar Van Orsouw uit Oss, omringd door familie en vrienden, ter gelegenheid van hun 40- of 50-jarig huwelijksfeest. Dit feest vierden ze in café 't Schelleke. De vader en ooms van de heer Van den Berg waren hierbij aanwezig, omdat zij bevriend waren met Nol, een zoon van het bruidspaar.
Veel dank voor deze informatie! Misschien zijn er nu wel andere Ossenaren die met behulp hiervan nóg meer over deze foto kunnen vertellen.

jan ruijs zei op 30 mei 2018 om 16:22 uur

Eigenaar van cafe 't Schelleke was de fam. van Haaren. Ik weet dat Hein van Haaren een uitstekend accordionist was. Hij zou de jongen kunnen zijn die aan de rechterkant staat. Hein speelde vroeger wel eens met Pietje van Heeswijk.
Later speelde hij een Hamond orgel, en ik heb hem thuis wel eens opgezocht, om naar die muziek te luisteren. Hein was een virtuoos.

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 30 mei 2018 om 16:43 uur

Schelleke was een Dekseltje zegt Rini de Groot. Dat zou vroeger dan wel eens een extra aantrekkelijke naam voor een Café kunnen zijn geweest als je het spreekwoord "Op elk potje past een schelleke" in gedachten houd.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 mei 2018 om 20:41 uur

@Jan: bedankt voor je reactie en dat zou dus best Hein kunnen zijn, zeker als hij zo muzikaal was.
@Gerard: daar ontstaan toch de meeste relaties :)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 30 mei 2018 om 22:24 uur

Ontstonden (verleden tijd) Mariët als je het programma "Zembla" afl. 'Love me Tinder' van vanavond mag geloven. Mariët vlug naar 'uitzending gemist'! ;o)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 31 mei 2018 om 10:13 uur

@Gerard; je hebt natuurlijk helemaal gelijk :).

Gerry Schneider zei op 27 augustus 2019 om 05:06 uur

Van Haaren had de bijnaam van de Schel. Maar er waren ook mensen de de Schel hadden als achternaam. Mijn opa was ook een Schel maar schreef van Haren met zijn achternaam. 'T Schelleke speelde bij feesten en partijen. De accordeonist staat meestal op de foto bij die gelegenheid

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 augustus 2019 om 11:02 uur

Haha Gerry, je moet dus aardig thuis zijn in de 'Schellen' om daar wijs uit te komen. Maar goed dat jij het hier zo duidelijk verwoordt. Weet jij of er een verband is tussen 't Schelleke en de familie van je opa?

Gerry Schneider zei op 28 augustus 2019 om 15:49 uur

Nee, helaas nog niet. Zover ben ik nog niet met de stamboom. Maar het is een reden om erachteraan te gaan toch. :)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 augustus 2019 om 11:02 uur

Dat lijkt me een heel goede reden, Gerry ;)
Ken je ons forum ook? http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum

Veel succes!

Gerry Schneider zei op 31 augustus 2019 om 01:02 uur

Hallo Marilou,
Ik kende het niet. Maar ik heb een paar dingen gelezen en dat is best interessant.
Het hele stamboom gebeuren ligt bij mij al een hele poos stil.
Ik heb een programma van Heritage en heb een nieuwe versie gedownload.
Nu kan ik er niet meer mee werken. Alles is in Engels en die verstaat mij niet.:). Het vorige dan wist ik wat ik moest doen. En helaas werd dat gewist voordat ik het had opgeslagen.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 september 2019 om 08:42 uur

Ah, dat is vervelend, Gerry. Misschien heb je iets aan deze informatie:
https://www.yory.nl/wat-is-de-beste-genealogiesoftware/

Gerry Schneider zei op 2 september 2019 om 09:35 uur

Beste Marilou,
HELP. zover ben ik nog niet met al die vragen. Mijn stambomen zijn al vrij uitgebreid en ik lees dat het nogal wat voeten in aarde heeft als je die wil overzetten. Dan denk ik kan ik beter stamboom Engels gaan leren. Nu heb ik ook meer tijd daarvoor. Misschien kan ik bij jullie op les daarvoor? : ) Of weet je een goede oplossing?

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 september 2019 om 12:15 uur

Dank voor je berichtje, Gerry, maar aan Engelse les kunnen we je niet helpen ;)

Mogelijk zijn er andere genealogen die tegen dezelfde problematiek zijn aangelopen, en je van goede raad kunnen dienen? Je kunt je vraag ook stellen op ons forum: http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/nieuw-onderwerp-starten

Grote kans dat je op die manier het beste wordt verder geholpen. Succes!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 24 maart 2016 om 10:06 uur

Oss in de jaren zestig

vertelde op 26 april 2016 om 15:12 uur

TOP Oss - FC Oss

vertelde op 12 juli 2017 om 15:24 uur

Mag het een onsje meer zijn?