i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oss
Tags:

Landarbeiders aan de Hescheweg

vertelde op 17 april 2019 om 09:39 uur

Deze foto is in 1988 genomen ter hoogte van de Hescheweg 111, 113 in Oss. Volgens onze beschrijving zijn dit landarbeiderswoningen, die gebouwd zijn in 1910. We zijn benieuwd of jij nog meer informatie hebt over deze huisjes en hun bewoners.

Landarbeiderswoningen, Hescheweg 113, 115, Oss 1988 (foto: Wies van Leeuwen/Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC) Landarbeiderswoningen, Hescheweg 113, 115, Oss 1988 (foto: Wies van Leeuwen/Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001050916) 

Weet jij bijvoorbeeld wat voor landarbeiders het waren die hier woonden? Kwamen ze van buiten Oss? Woonden ze hier slechts tijdelijk of zijn ze niet meer weg gegaan? Namen zij vrouw en kinderen mee en woonde er dus een heel gezin in zo'n woning of trok de landarbeider hier alleen in? En waar werkten die landarbeiders eigenlijk? Kortom: alle herinneringen aan en verhalen over deze landarbeiderswoningen aan de Hescheweg in Oss zijn welkom! 

Kijk naar Toen

Je kunt jouw verhaal naar aanleiding van deze foto vertellen in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (8)

Willem Boselie zei op 18 april 2019 om 08:50 uur

De huisjes staan er nog steeds. Ingebouwd en er slecht uitziend....vraag me steeds af wanneer ze tegen de vlakte gaan. Tóch jammer

N.Ruijs zei op 18 april 2019 om 13:00 uur

De familie Ruijs woonde in het pand nr.111.
Mijn opa en oma en later mijn oom en zijn gezin hebben daar tot in de tachtigjarige daar gewoond.
Opa en ook mijn oom waren werkzaam bij Zwanenberg.

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 18 april 2019 om 14:04 uur

Net sprak ik telefonisch een mevrouw van bijna 85. Zij dacht dat deze huisjes niet aan de Hescheweg stonden, maar aan de Lievekamp, niet ver van het Spoorpad, richting het station.

Zelf woonde ze heel ergens anders, maar zondags moest ze als kind drie keer naar de kerk. Dan ging ze ook langs de huizen om geld op te halen voor de missionarissen, voor waterputten. Veel mensen gaven dan een stuiver als ze langskwam. En zo kwam ze ook wel eens bij deze huisjes. Ze meende zich te herinneren dat hier ene Pikavet woonde, dat was waarschijnlijk een scheldnaam. Verderop woonde nog een Van Gelderen en op de hoek met de Kruisstraat de familie Schuiers, met een gehandicapte man die schoenen maakte.

Haar herinneringen zijn van net na de oorlog.

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 19 april 2019 om 13:21 uur

Meneer Ruijs belde zojuist nog even: zijn familie woonde op nr. 111 en dat was niet aan de Lievekamp, maar in de Hescheweg, tegenover de Joodse begraafplaats in Oss.

Zijn grootouders woonden hier waarschijnlijk vanaf ongeveer 1900, want al hun kinderen - 4 zoons en 6 dochters - zijn hier geboren. Hoe al die kinderen in dat huisje pasten, kan hij zich niet herinneren, maar groot was het niet. Meneer is vrij lang en liep achterom als hij hier binnen ging, dan moest hij bukken om binnen te komen.
Hij herinnert zich ook dat de voordeur die je op de foto ziet midden in de kamer uitkwam. Hij dacht dat er ook een bedstee aan de voorkant was, maar die is later weggehaald. Voor het huisje liep vroeger de paardentram van Oss naar Heesch.

Hartelijk dank voor de aanvulling meneer Ruijs!

Mogelijk stonden soortgelijke woningen vroeger - rond de oorlog - ook aan de Lievakamp? Weet iemand zich dat wellicht te herinneren?

Adri Kappen zei op 2 mei 2019 om 11:28 uur

Op nummer 113 woonde de fam. Van Dijk. Ik ken de zoon Martien van Dijk als voetballer bij Cito en als onderhoudsmonteur bij Organon. Van de familie Ruis ken ik de dochter Francien als klasgenoten op de Pius X school en later als collega bij Organon.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 mei 2019 om 16:26 uur

Hallo Adri, dank voor je aanvulling. Wat bijzonder dat je Martien en Francien later ook in een andere rol bent tegengekomen. Woonde je zelf ook in de buurt van de Hescheweg?

Adri Kappen zei op 9 mei 2019 om 21:37 uur

Ja in de Hazenakkerstraat

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 mei 2019 om 10:58 uur

Ah, dus je kent deze buurt vast op je duimpje... Bedankt voor je aanvulling!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 14 juni 2017 om 14:02 uur

De Veeafzetvereeniging

vertelde op 18 juni 2018 om 12:48 uur

Kwatta, vruchtencake en brylcreem

vertelde op 22 februari 2019 om 09:24 uur

Café De Amstelbron