i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oss
Tags:

Opening Boerenleenbank

vertelde op 16 april 2018 om 10:59 uur

Van meneer pastoor die de kruisbeelden kust tot de onderonsjes aan tafel: van de opening van de Boerenleenbank in Oss in oktober 1957 lijken alle stappen vastgelegd te zijn door de fotograaf. In totaal belandden ruim 60 van deze foto's in onze beeldbank, waar ze nu voor iedereen te bekijken zijn. Het zou leuk zijn als we deze foto's kunnen voorzien van persoonlijke verhalen. Heb jij herinneringen aan deze dag? Of herken je mensen op deze foto's? We horen het graag van je!

Klik op de foto om deze te vergrotenOpening Boerenleenbank in Oss, 1957 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, 1659-000234)

Deze ‘hoge heren’ (natuurlijk mét hoge hoed) staan klaar voor de opening van de Boerenleenbank in Oss. Het is oktober 1957 en ze hebben zich voor de gelegenheid helemaal in het sjiek gestoken. Ze staan voor een houten gebouwtje met golfplaten dak; was dat een bouwkeet? Aan de overkant van de straat herkennen we het Titus Brandsmalyceum, dus de locatie is duidelijk: deze foto is genomen in de Molenstraat. Twee passanten bekijken het gezelschap eens goed, hun fiets aan de hand.

Van de opening van de bank zijn veel foto's gemaakt - en al die jaren bewaard gebleven. Hieronder zie je er daarvan zomaar nog een paar: van de inzegening van het gebouw en het ophangen van de kruisjes tot de feestelijke receptie en het diner. Kijk hier voor alle foto's van de opening van de Boerenleenbank in Oss.

foto: 1659-000241

foto: 1659-000249
foto: 1659-000265

foto: 1659-000288

Kijk naar Toen

Wie kan ons nog iets over deze dag vertellen? Herken je een van de gefotografeerde mensen? Of heb je herinneringen aan deze plek? We hopen op reacties. Deel jouw herinneringen in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (7)

Annie Ouwens-den Brok (telefonisch) zei op 24 april 2018 om 11:28 uur

Mevrouw Ouwens-den Brok belde ons over deze foto. Zij herkende direct haar vader, de heer Toon den Brok, in de middelste man van de drie heren rechts op de foto. Hij was waarschijnlijk bestuurslid of lid van de Raad van Toezicht van de bank, dat weet ze niet precies.
De meneer achter het paaltje is Piet van Nuland. Van de mannen met hoge hoed is de linker misschien de burgemeester, de rechter is wethouder Marcellus Eijsvogels. De mevrouw met de fiets is haar tante, de zus van meneer Eijsvogels, Mina (Wilhelmina) Faassen-Eijsvogels. Zij was geen toevallige passant, maar ook aanwezig bij de opening. Mina was voorzitster van de Katholieke Boerinnenbond.

F. Vossen zei op 23 mei 2018 om 19:45 uur

De linker persoon is volgens mij meester Peters, directeur van de Lagere Landbouwschool

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 23 mei 2018 om 20:42 uur

Bedankt F. Vossen, voor het doorgeven van deze naam. Aan hun kleding te zien waren het echte heren.

Daemen zei op 31 juli 2018 om 22:09 uur

De heer die het kruisbeeld ophangt is volgens mij de heer Lanbermont de latere de latere directeur van de bank.Ik meen op een van de andere foto's ook zijn vrouw te herkennen.

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 1 augustus 2018 om 08:48 uur

Dankjewel voor je reactie. Ten tijde van deze foto's, wat voor functie had de heer Lanbermont? Stond hij toen al op de lijst om directeur te worden of was dat pas later aan de orde?

Daemen zei op 1 augustus 2018 om 16:50 uur

Ik weet alleen dat de heer Lambermont directeur van de Boerenleenbank was begin jaren zestig.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 3 augustus 2018 om 09:40 uur

Bedankt voor je reactie, goed om te weten dat dhr. Lambermont in ieder geval in de beginjaren 60 directeur was van de Boerenleenbank.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 24 maart 2016 om 10:06 uur

Oss in de jaren zestig

vertelde op 3 juli 2017 om 07:56 uur

Traumatisch sloopproject in Oss

vertelde op 12 juli 2017 om 15:24 uur

Mag het een onsje meer zijn?