i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oss
Tags:

Platteland in de stad

vertelde op 4 december 2018 om 09:15 uur

Ondanks de bedrijvigheid op deze foto doet het geheel toch heel rustig aan. Zeker als je deze Molenstraat vergelijkt met die van nu met verkeerslichten, bussen en vooral heel erg veel auto's. Hier zien we er maar een in de straat zelf en voor wie goed kijkt, is rechts nog net de voorkant van een tweede auto te zien. Wie herkent dit Osse straatbeeld en kan ons nog iets meer bij deze foto vertellen? We nodigen je van harte uit om te reageren.

Molenstraat, Oss 1937 (foto: fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC 1659-000007) Molenstraat, Oss 1937 (foto: fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC 1659-000007)

Deze boer leidt zijn volgeladen wagen door de Osse Molenstraat. Het is bijna niet te zien door de enorme berg hooi, maar de kar wordt door een paard getrokken. Achter hen zien we nog enkele fietsers, voetgangers en een prachtige oude auto, waarvan de nummerplaat helaas nét niet te lezen is. Het torentje links lijkt ons van de villa op Molenstraat 61 en kijk je helemaal aan het einde van deze weg, dan staat daar een kerk. Zou dat gewoon de Grote Kerk kunnen zijn? En al die panden rechts, zijn die verdwenen?

Kijk naar Toen

Weet jij wie in deze gebouwen woonden en werkten? Herken jij de boer op dit plaatje of kun jij je nog herinneren dat de oogst op deze manier vervoerd werd? Kortom: weet jij meer? Alle informatie is welkom.

We hopen op reacties. Deel jouw verhalen en herinneringen in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

gaby van erp zei op 9 december 2018 om 12:09 uur

volgens mij is het torentje rechts van het voormalige postkantoor

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 10 december 2018 om 12:13 uur

Bedankt voor je reactie Gaby, als je het torentje vergelijkt met deze foto dan lijkt het er inderdaad sterk op: https://www.bhic.nl/memorix/images/search/detail/6f8ff611-687b-e7af-f895-ad5bc8576a70/media/11d3a389-a913-c904-7f81-7ac8ec82c4a8

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 14 december 2018 om 10:07 uur

Vandaag sprak ik met een mevrouw die zich dit straatbeeld nog levendig kon herinneren. Zij is geboren in 1929. Vroeger, tot na de oorlog de landbouw langzaam moderniseerde, was zo'n grote hooiwagen op straat een normaal gezicht. Als kind mocht mevrouw dan zelfs wel eens bovenop die enorme stapel hooi liggen. Dat was altijd erg leuk!

Door alle bomen zijn maar weinig gebouwen op deze foto echt goed te zien. Rechtdoor zien we nog net de Grote Kerk. Links was de villa van Jurgens en het oude stadhuis, met een mooi klein parkje eromheen. Het torentje rechts is van het oude postkantoor, dat was mogelijk ook een villa van Jurgens. Iets verder naar achteren was een school, de HBS voor de jongens. De zijstraat net voor de lantaarnpaal loopt schuin achter de huizen door naar de Visserskerk.

Er was in die tijd geen tv en bij mevrouw thuis ook geen telefoon. Je wist alleen wat je las in de kranten of 'van horen zeggen'. Het was echt een hele andere tijd dan nu.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 20 april 2016 om 09:45 uur

De eerste automobilisten van Oss

vertelde op 7 april 2017 om 11:19 uur

Paard en wagen door Oss

vertelde op 17 september 2018 om 16:08 uur

Boterstraat [Kruisstraat] richting molen