skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

The Old Tower

Mathilde Min
Mathilde Min Bhic
vertelde op 27 mei 2019
bijgewerkt op 4 december 2023
De meeste Ossenaren zullen deze plek direct herkennen als café Hei & Ikke. Toen deze foto gemaakt werd, in 1988, zat hier echter nog een andere kroeg. Wij begrepen dat deze toen ‘The Old Tower’ heette, maar het kan natuurlijk net zo goed zijn dat die naam van nog wat langer geleden is (of juist meer recent). In ieder geval is het een naam die tot de verbeelding spreekt en die je niet direct zou verwachten in Oss.

The Old Tower, Oss 1988 (Wies van Leeuwen/ Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001050962)The Old Tower, Oss 1988 (Wies van Leeuwen/ Provincie Noord-Brabant, collectie BHIC PNB001050962) 

Kijk naar Toen

Kun jij ons iets meer vertellen over dit pand, de kroeg of de geschiedenis van deze naam? Kwam of kom jij hier en ken je verhalen over het gebouw of de uitbaters? Was dit bijvoorbeeld altijd al een café of was het eerder een woonhuis (of iets anders)? Kortom: alle informatie naar aanleiding van deze foto is welkom! We horen graag van je.

Je kunt reageren in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Impressies van The Old Tower 

Rechts het pand (toen ook café) waarin later The Old Tower kwam; het linkerdeel, met daarin 'vleeschhouwerij' Kemps, is later gesloopt.  

Lang voordat The Old Tower in de Torenstraat kwam, runde Van Heeswijk sr. een café op de Heuvel. Het gezin Van Heeswijk woonde daar toen boven. Hier worden gasten uitgenodigd om gezamenlijk - met de fiets - van Oss naar Geffen te gaan, om te dansen bij P. Waayers.Reacties (11)

Eva Ruiken-van Ooijen (telefonisch) zei op 4 juni 2019 om 10:40
Mevrouw Ruiken – Van Ooijen belde ons. Zij vond het erg leuk om deze foto in de krant te zien en deze roept dan ook direct allerlei herinneringen bij haar op waarover ze levendig kan vertellen.

Tegenover dit café had zij vroeger namelijk, samen met haar man, zelf een café. Deze zat tegenover de grote kerk en ze noemden het ‘De Oude Toren’. In 1962 zijn ze daar gekomen en ze hebben er zo’n acht jaar gewoond en gewerkt. In 1970 zou er een doorbraak komen in de Torenstraat en heeft de gemeente hen (en ook Van der Doelen) weggekocht.

Ze verhuisden, met het café, naar de Kromstraat en zaten daar een aantal jaar tegenover de Bloemskerk (Heilig Hartkerk). Later is het stadsplan weer veranderd en de doorbraak is er nooit gekomen. Toen mevrouw en meneer tegen de 50 en 60 liepen, zijn ze met het café in de Kromstraat gestopt. Daarna kwam er een Turks eethuis en nu zit er een Ossenaar in met een coffeeshop.

De naam ‘The Old Tower’ is dus een verwijzing naar ‘De Oude Toren’, het café dat vroeger aan de overkant van het pand op de foto zat.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 4 juli 2019 om 11:50
Deze week sprak ik met meneer Van Heeswijk, voormalig uitbater van 'The Old Tower'. Uit een bierviltje van zijn afscheidsfeest blijkt dat dit café hier 23 jaar heeft gezeten. Hij komt uit een echt horeca-gezin; vader Van Heeswijk had eerder een café op de Osse Heuvel, waar menig Ossenaar nog herinneringen aan kan hebben.

Hierboven heb ik een aantal foto's toegevoegd, van zowel het café in de Torenstraat als dat op de Heuvel, én een prachtige oude advertentie waarin wordt opgeroepen om mee te gaan dansen in Geffen bij Waayers. Dat dansen werd waarschijnlijk omlijst met accordeonmuziek, zoals dat ging in die tijd.
Leon vanBerkom zei op 1 november 2023 om 15:31
Heb een tijdje geleden een foto gestuurd van cafe v Berkom met informatie ook uit Oss. misschien kunt U mij ook mee helpen want ik zie hem nog steeds niet bij jullie foto s staan, met vriendelijke groet Leon v Berkom
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 november 2023 om 16:41
Ai, dat is vervelend, Leon; ik ben bang dat er dan iets mis is gegaan. Heb je het toen gemaild? Zou je anders nog een poging willen wagen naar info@bhic.nl ovv Old Tower? Dan ga ik er meteen mee aan de slag.

Met excuus voor de verwarring en met dank voor alle moeite!
Leon v Berkom zei op 1 november 2023 om 16:54
Heb het wel ergens anders zien staan ,weet niet meer waar, geloof als je café v Berkom intoetst of vierhoekstraat 76a Oss
Leon v Berkom zei op 28 november 2023 om 10:47
Met Leon van Berkom, ik heb naar jullie info gemaild, dat ik dit doorgestuurd heb de foto van het café , naar Joost Hoedemaeckers postbus 81 , 5201 AB sHertogenbosch , heb foto daarna terug gekregen! Groet Leon v Berkom
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 november 2023 om 16:32
Bedankt voor je berichtje, Leon, ik vraag het even na en dan wordt het vast vervolgd.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 december 2023 om 14:53
Sorry voor de vertraging, Leon, maar je foto staat erbij. Hartelijk dank voor alle medewerking!
Leon v Berkom zei op 5 december 2023 om 10:37
U , ook Hartelijk dank,.
Voor Uw medewerking
Leon v Berkom zei op 27 februari 2024 om 11:10
Vraagje .komt foto café van Berkom, ook bij fotoalbum Oss te staan , dan kan iedereen hier apart op reageren.
Bij voorbaat dank !
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 februari 2024 om 21:17
Dag Leon, zou je wellicht kunnen toelichten wat je precies bedoelt? De foto is namelijk al te vinden onder de plaats Oss en op die manier dus ook te vinden in de beeldbank.

Alvast bedankt voor je antwoord!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen