i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Oedenrode
Tags:

De Boskantseweg, in vroegere tijden de Slijkstraat

vertelde op 11 maart 2019 om 16:17 uur

Boskant, in vroegere tijden Bos en Varenhout genaamd, was, zoals de naam al zegt, deels bosrijk en deels zeer moerassig. De huidige Boskantseweg, te beginnen vanaf de afslag naar Liempde tot links de afslag Broekdijk, stond vroeger bekend als De Slijkstraat. Door de aanleg van de provinciale weg rond 1885 naar Best werd de weg door begrinding enigszins verbeterd.

   
1832

1963

Grootgrondbezitters zoals de familie Girard de Mielet van Coehoorn, Van Vessem, Van Rekum en Van Kessel bezaten er pachtboerderijen om het gebied tot ontginning te brengen. Over de familie Van Coehoorn weten we dat ze diverse pachtboerderijtjes in Sint-Oedenrode in eigendom hadden zoals op de Bestseweg, de Broekdijk, de Goeiendonk en Spreeuwenlaar en in de Slijkstraat, nu  Boskantseweg 92.

Door de ontginningen werden er veel populieren aangeplant, vooral in het gebied Kremsel, de Belders, de Bus, Goeiendonk en richting de Hulst. Een streek waar dan ook veel klompenmakers de kost verdienden.

  Huizen aan de Boskantseweg

In dit ontoegankelijke gebied woonde al vóór 1800 Adriaan van Hastenberg met zijn vrouw Maria van de Mosselaar en hun kinderen. De achterkleinkinderen van Adriaan verkopen in 1858 de boerderij aan de Slijkstraat sectie H 681 aan Jean Philipe Girard de Mielet van Coehoorn. Er is dan sprake van een bouwmanswoning met tuin, staande op het Kremsel in de Slijkstraat.

Vrouwe Francisca Ludovica d'Arippe, echtgenote van Henricus Alexander van Vessem, ritmeester adjunct intendant aan het Koninklijk Paleis te Amsterdam, werd de volgende eigenares. Ze kocht in 1872 de landbouwerswoning met erf, aangelag, tuin, bouw, weiland en opgaand geboomte, waaronder de percelen Kempsland, Aardeland, en de Weide. Twee jaar later was er alweer een nieuwe eigenaar, Thomas van der Heijden met zijn gezin. Nakomelingen van Thomas wonen er nog tot op de dag van vandaag.

Circa 1972 zijn de huizen Boskantseweg nummer 92 sectie H 3057 en nummer 90 sectie H 2581 gesloopt en een stukje van de Boskantseweg af weer opgebouwd.

Met dank aan Rinus van de Heijden

Bronnen:
BHIC, Notariële akten Toegang 7637.
Gemeentelijk Kadaster Sint-Oedenrode 1832 - 1971.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Rinus van der Heijden zei op 11 maart 2019 om 20:23 uur

Mooi verhaal Willie.

Rini de Groot zei op 12 maart 2019 om 19:49 uur

Willie, m,n schoonvader Harks had iets met de, van Coehoorns zoals ik je eens vertelde zij woonde aan de Bestseweg St. Oedenrode. Misschien was die gehuurd van de Coehoorns. Van boerderij Boskantseweg 102c/92 heb ik kort voor de sloop een kleurendia gemaakt.
Even wat anders, de Hoogstraat Nijnsel ligt een buurtschap Vernhout gehete en verbasterd tot het, ' Verzout.' Hoorde vandaag de combinatie van de twee woorden.

Willie Damen van de Mosselaer zei op 13 maart 2019 om 07:27 uur

Dag Rini, ik ben zelfs de benaming Verzout een keer in een akte tegen gekomen.
De eerste keer (toen nog in Veghel) dat ik op het archief kwam vertelde een medewerker dat hij van het Verzout kwam.

theodor Verboort zei op 19 maart 2019 om 18:50 uur

De naam het Verzout wordt door ons nog regelmatig gebruikt, als klein kind ben ik daar eigenlijk mee opgevoed, ik weet eigenlijk niet beter, al woonde ik bijna mijn hele leven aan de Nieuwenhuizen 9, vroeger was het oude adres Vernhout c51

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: