skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Ten Hout

Een van de belangrijkste leengoederen van Sint-Oedenrode was het omgracht adellijk slot Ten Hout. Adellijke families zijn lang eigenaars van deze goederen gebleven. Het slot is door verwaarlozing in verval geraakt en uiteindelijk verdwenen.

Een van de boerderijen die vroeger tot het leengoed behoorde, was de boerderij die stond op wat nu de Houtsestraat 5 is. Deze boerderij bestond uit een huis, koestal, schuur, schaapskooi, schop, varkenskooi en bakhuis en werd gehuurd en gebruikt door Thomas Hurx.

Deze boerderij komt in 1819 in het bezit van Anna Katharina Goosens, die van haar vermogen leefde. Ruim honderd jaar is de hoeve in dezelfde vorm blijven bestaan. Na een stoet van eigenaars koopt Petrus Beljouw de boerderij waarvan hij vele jaren huurder is geweest. De kinderen van Petrus verkopen de boerderij in 1924 aan landbouwer Johannes Aarts Martinuszoon die rond 1932 de oude boerderij afbreekt en opnieuw opbouwt.

Op de groepsfoto: Dina van Beljouw, vrouw met poffer onbekend, Moeder Kluijtmans met Harrie en Driek, Jan, Adriaan, Hannes, Christ, Gerard en Piet Beljouw. Man met brief onbekend

Het opmaken van de rogge- en havermijt op de hoeve. Deze zijn zeer goed opgemaakt, dat is een apart iets. Er waren boeren die bekend stonden om hun mooie, gave mijten: mooi recht en rond. Links zie je nog een gedeelte van de dorsmolen, deze molen ziet men meestal iets verhoogd.

Foto’s: Jo van der Kaaij
Bronnen: BHIC, archieven Sint-Oedenrode en W. Heesters in Heemschild 9 (1989), afl.3, p. 43-48.

Reacties (4)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 17 maart 2015 om 23:04
Dit lezende vind ik 'n recente leuze van dit moment; "Er is de laatste tijd al veel te veel afgebroken", 'n politieke uitspraak van de SP, doelende op de afbraak in de zorg, ook van toepassing op heel veel monumentale gebouwen, straatbeel den , oude bomen etc. Er wordt heel veel moois "rücksichtlos" vernietigd en d'r komt maar weinig moois voor terug, omdat niet schoonheid voorop staat maar louter economische belangen of architectonische hoogstandjes.
Rini de Groot zei op 4 augustus 2015 om 23:17
Om de hoed stevig op de Mijt te houden werd daarvoor meestal
de Kar reep gebruikt.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 25 december 2022 om 07:45
in 1710 verschijnt Heijlken dochter van Jan Hendricks, weduwe van Andries Gijsberts, omtrent 55 jaar en pachteres van hoeve Ten Hout. Ze verklaart ter instantie van de heer Henri Walraven Gage dat ze de jaarlijkse pacht van 275 gulden jaarlijks heeft betaald. Eerst aan wijlen de heer Gage en later aan diens zoon Henri. Ofschoon dat de jaarlijkse pacht, volgens de huurovereenkomst die gemaakt was in 1694 en gesteld wop 300 gulden, heeft de weduwe dit bedrag nooit betaald of hoeven te betalen. Wel was de afspraak dat ze in de hoeve zou blijven wonen ten tijde van de heer van Ammelroij. Dit is echter alleen mondeling beloofd aan de heer Gagie en later aan diens zoon Henri dat ze maar 275 gulden zou betalen. Ze heeft dat jaarlijks af gedragen aan juffrouw Barbara Gagie op ‘Ten Hout’.
De weduwe had ook gevraagd de hoeve weer opnieuw op te bouwen omdat deze erg was vervallen. Menigmaal had ze aan de heer gezegd dat als haar koebeesten door het invallen van de hoeve zouden omkomen de heer dit zou moeten vergoeden. Ze durfde ten laatste niet meer in de vervallen hoeve te wonen. De melk en zuivel in haar kelder vervuilde door vallend gruis en gesteente en potten en teilen braken kapot. Veel schade heeft ze geleden op het laatst dat ze er woonde heeft ze veel gevaren doorstaan.
In 1710 volgt een verklaring van Paulus Ariaens en Daandel van den Hurk, meester timmerlieden en poorters van de heerlijkheid Sint Oedenrode, verzocht zijnde door de heer Henrij Walrave Gage om verklaringen af leggen over de bouwvallige hoeve Ten Hout. Ze geven aan dat van de hoeve twee balken waren gebroken, een ondersteund en een derde balk was vermolmd en onbruikbaar. Twee stijlen waarop het huis moet rusten waren gebroken en ondersteund. De stijlen hadden worm, daardoor waren ze uit elkaar getrokken en verrot. De schouw was gebarsten, de kelder open en moest op plaatsen ondersteund worden. De timmerlieden konden niet begrijpen dat het huis niet was ingestort.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 januari 2023 om 17:12
Bedankt voor je aanvulling, Willie, en wat een schrijnend verhaal zeg. Het geeft ook wel een duidelijk tijdsbeeld van Brabant, begin 18de eeuw.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.