skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De buurtschap Heimolen

Willem Kruf
Willem Kruf
vertelde op 22 januari 2024
bijgewerkt op 25 januari 2024
Ten zuidoosten van Bergen op Zoom ligt de buurtschap Heimolen. Willem Kruf vertelt waarom het gehucht zo heet en verhaalt de geschiedenis van het gebied.

Geografische, bestuurlijke historie

Tot eind 18e eeuw werd het gebied bestuurd door de adel, de laatste in het rijtje van keizer, koning, stadhouder, hertog, markgraaf en graaf is de markies van Bergen op Zoom. Tot 1810 behoort het werkgebied tot de heerlijkheid Zuidgeest en een  klein gedeelte tot de heerlijkheid Borgvliet, de grens tussen de heerlijkheden wordt gevormd door de Molenbeek en de Huijbergsebaan. In dat jaar wordt Borgvliet aan Bergen op Zoom en de Zuidgeest aan Woensdrecht toegevoegd. Per 1 januari 1997 wordt het gebied van de Zuidgeest grotendeels aan Bergen op Zoom toegevoegd. Vermeldenswaard is ook dat het gebied Borgvliet, Molenbeek, Heimolen, Zuidgeest, Geestakkers, Hildernisse, De Duintjes en Lindonk behoort tot de in 1864 gestichte RK-parochie Antonius Abt te Nieuw-Borgvliet (gemeente Bergen op Zoom). Ook de kinderen uit dat gebied gaan daar naar school. In het gebied ligt de camping Uit en Thuis en is de stichting “Buurtschap Heimolen” actief voor de belangen van de inwoners.

Vanwaar komt de naam Heimolen?

Open standerdmolen (Bron: collectie Vereniging Hollandsche Molen)
Open standerdmolen (Bron: collectie Vereniging Hollandsche Molen)

De markiezin van Bergen op Zoom laat in 1649 een windmolen van het type open standerdmolen bouwen op een heideveld aan de Huijbergsebaan tegen de grens van het heerlijkheden Borgvliet en Zuidgeest. De molen staat in Borgvliet en de molenaarswoning in de Zuidgeest. De molen brandde af in 1675, maar is herbouwd. Hij staat nabij de bron van de oudere Molenbeek. De afbeelding geeft een realistische indruk van de oude situatie.

Landmeter H. Adan gebruikt op zijn kaart van de heerlijkheid Borgvliet, datering 1751, al de naam Heymolen. Op een andere kaart is ook een molenven ingetekend waarvan het water naar de Molenbeek loopt. De lijn met punten en streepjes op de kaart, beginnend bij de Huijbergsebaan is de Molenbeek.

Bron: H. Adan, 1770. BHIC nr. 577-000035)
Bron: H. Adan, 1770. BHIC nr. 577-000035

De molen was een banmolen voor de bewoners van Zuidgeest, Borgvliet en Woensdrecht. Zij moeten hun koren laten malen op die molen en dat brengt geld voor de markiezin of markies op. Hij heeft als zodanig dienst gedaan tot 1792. Toen werd het systeem van banmolens, alsmede het feodale stelsel, afgeschaft en de molen raakt geleidelijk in verval. In 1880 wordt hij getroffen door een onweer. Daarna kopen in 1884 twee molenaars op Nieuw-Borgvliet de molen. Zij willen aanvankelijk de standerdmolen herbouwen op dat nieuwe dorp. Maar de herbouw daar krijgt in 1890 vorm in een stenen bergmolen. De molen staat aan Oude Huijbergsebaan op Nieuw-Borgvliet en krijgt de naam “Twee vrienden”.

In de molen zijn houten onderdelen van de oude heimolen verwerkt.

Eerdere watermolen

Volgens het boek Woensdrecht en Hoogerheide, de geschiedenis van een historische tweeling, zou blijkens een document van 1287 nabij landgoed Groot Molenbeek een watermolen hebben staan. Vandaar de naam van de beek. De naam komt als Molenbeeksche vliet terug op een kaart van 1611 die Steven Jan Symons in opdracht van de markies van Bergen op Zoom maakt. Het betreft een opmeting gedaan van de Oostmoer, de latere Augustapolder.

Bron: kaart Steven Jan Symons. Bron: West-Brabants Archief
Bron: kaart Steven Jan Symons. West-Brabants Archief

Overigens ligt dicht bij de Molenbeek een herberg.

Bevolkingsgroei van het gebied

Rond 1800 is het gebied heel dun bevolkt, hier en daar een boerderij, een herberg en een huis. Verder veel bos en heide, maar ook akkers. Om een beeld te vormen het gebied van de Molenbeek en Heimolen op tekening van landmeter H. Adan rond 1740 – 1770.

Bron: Kaart H. Adan, 1770. West-Brabants Archief
Bron: Kaart H. Adan, 1770. West-Brabants Archief

Door de groei van de bevolking wordt het gebied steeds meer bewoond. Maar in de omgeving komen ook buitenverblijven. Onder de situatie van het zelfde gebied op Topotijdreis rond 1940: de rode stipjes zijn huizen.

Bron: Topotijdreis
Bron: Topotijdreis

Inmiddels loopt tussen Klein Molenbeek en Groot Molenbeek de autoweg A58 naar Zeeland. In het landschap van de Heimolen is nog steeds herkenbaar het gebied op de foto’s in bijgaand verhaal.

Reacties (5)

Louis Raaijmakers zei op 25 januari 2024 om 10:51
Indrukwekkend, Willem. Mooie geschiedenis, met herkenbare herinneringen aan deze streek.
Willem Kruf zei op 5 februari 2024 om 08:34
Vorige week kreeg ik een pen en een zaklicht voor het schrijven van dit verhaal. Dank je wel, Buurtcomité Heimolen!
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 5 februari 2024 om 08:37
Een mooie blijk van waardering, Willem! Nu kun je de verhalen met een zaklampje gaan zoeken en de pen gebruiken om ze te noteren ;-)
Louis Raaijmakers zei op 5 februari 2024 om 09:12
Mooi aandenken, Willem. Je hebt het verdiend en het wordt blijkbaar gewaardeerd.
Hanneke zei op 16 maart 2024 om 13:27
Super Willen erg leuk

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!