
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
De benaming LTS was nieuw in Uden, voorheen heette het de Ambachtsschool. Na de mis kregen we het lesrooster, in het theorielokaal van de jongensschool Petrus aan de Kerkstraat. Het aantal leerlingen voor het vak houtbewerking was matig, voor metaalbewerking was er een klas met 31 leerlingen.
Op de bovenste verdieping van de lagere school waren drie lokalen voor de hout- en metaalgroep en een tekenkamer. Op het nieuwe industrieterrein aan de Volkelseweg waren in de fabriekshal van Nieuwenhuisen Kunststoffen de praktijklokalen ingericht voor het vak van hout en metaal.
Er waren nog geen machine's aanwezig, en op de werkbanken ontbraken nog de bankschroeven. Ook het benodigde lesmateriaal was nog niet aanwezig. Een smidsvuur - zo werd verteld - was uit de tijd en daarom was er in Uden geen opleiding smeden.
Alles bij elkaar vond ik het jammer dat ik niet de ambachtschool in Veghel gekozen had voor mijn opleiding. Het fabrieksgedeelte was gescheiden door een tweeëneenhalf meter hoge muur en er hing een enorme stank van de fabricage van bakelieten onderdelen. Ondanks dat je de werkkleding achterliet, nam je de stank mee naar huis. In de metaalklas had je een blauwe overall, in de houtklas een bruine.
Een jaar later was de scheiding tot het ronde dak gedicht. In ruil voor een zak oud papier kregen we de beschikking over een persoonlijk stuk gereedschap; een zogeheten centerpunt (gereedschap om een klein puntje in metaal te slaan). Veel kostbare tijd van de praktijkles ging verloren, wanneer we weer eens samen werden geroepen om te luisteren naar de leraar die ons vertelde dat we zo'n slechte leerlingen waren. Zo'n toespraak hield meteen op als de directeur op bezoek kwam.
We maakten wel excursies. Op 4 mei 1953 - op uitnodiging van het leger - een bezoek aan de Kromhout Kazerne in Utrecht, in hetzelfde jaar een excursie aan de Scheepswerf Wilton Fijenoord in Rotterdam. Na twee jaar onderwijs, op 31 juli 1953, was de diploma-uitreiking. Persoonlijk uitgereikt door pastoor De Louw.
Daarna, na het werk bij constructiebedrijf Munsters in Erp (per fiets), was het snel omkleden en eten voor het bezoek van de avondnijverheidschool. Tijdens de wintermaanden, vier avonden in de week van zeven tot half tien. Soms zonder verwarming in het leslokaal van de Petrusschool.
In het eerste cursusjaar hadden we een excursie naar het Blindeninstituut St. Henricus in Grave. Voor de terugtocht (per fiets natuurlijk) is daar ook de foto hierboven genomen: op vrijdagnamiddag 27 juli 1952. Bij de hoofdingang van het instituut zien we links op de foto, meneer Van Heugten (leraar vak metaal) en rechts, directeur Olivier.
Het BHIC is benieuwd; sta je ook op de foto? Welke herinneringen bewaar jij aan de LTS in Uden? Laat het ons weten!