
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Willem Frederik Ewald Marggraff (Vught, 9 juni 1923) bezit ongeveer 700 hectare land, heeft een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen in verschillende belastingparadijzen. Tot hij op 7 december 2003 dood achter zijn voordeur in zijn brandende landhuis wordt gevonden.
Zijn dood roept veel vragen op: over de beslissing van de brandweer om niet eerder het pand binnen te gaan, over de verloren kunstschatten, over geld dat verdwenen is. Verhalen doen al gauw de ronde maar niemand weet hoe het precies zit. Inwoners van Vught kennen Ewald vooral als de zuinige, solistische man van Zionsburg die je van zijn land joeg als je daar niets te zoeken had. Die eeuwig in de clinch lag met de gemeente Vught, en als jurist maar bleef procederen om zijn zin of zijn gelijk te halen. En de man die nauwelijks iets deed aan het onderhoud van zijn panden of zijn bosgebieden. Die ook weinig geld stak in zijn geboortehuis, Zionsburg, waar hij samen met zijn ouders en vier zussen begin vorige eeuw opgroeit.
(verhaal gaat verder onder deze foto)
Via het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch en een rechtenstudie in Utrecht, rondt Ewald zijn studie privaatrecht af in Parijs. Tijdens de oorlog zit hij – net als de rest van zijn familie – ondergedoken. Zionsburg is gevorderd door de Duitsers. Vlak na de oorlog wordt zijn vader vastgezet in interneringskamp Vught – onterecht, blijkt achteraf. Als zijn vader in 1954 overlijdt, is Ewald ervan overtuigd dat dat mede komt door de gevolgen van de opsluiting. Sindsdien is zijn relatie met de overheid, en de gemeente Vught in het bijzonder, op z’n minst gespannen te noemen.
Conflicten gaan onder meer over zijn onroerend goed. Over het pand Parva Domus aan de Taalstraat bijvoorbeeld, een eeuwenoud pand (uit 1620). Door die monumentale status is Marggraff verplicht het te restaureren maar die stelt dat het gebouw – door meerdere verbouwingen – geen monument meer is. Hij weet alles zo te traineren dat het pand wordt afgebroken, met weinig gevoel voor de historische achtergrond. Doordat het in de 17de eeuw is bewoond door de secretaris van Willem van Oranje kreeg het in Vught de bijnaam 'den prince van Oranje'. Aan het einde van die eeuw werd het huis een herberg en weer later gesplitst in twee woonhuizen: Domus Rosalia en Parva Domus. Marggraff lijkt weinig gevoel te hebben voor die historie. Zo verdwijnt ook de statige villa Elzenburg door achterstallig onderhoud roemloos van zijn landgoed.
Ewald Marggraff in zijn tuin
Foto: Vera Delleman-de Kort, Vera1923-001262
Tegelijkertijd verzet Ewald Marggraff zich sterk tegen de afbraak van Villa Leeuwenburg. De gemeente wil dit pand slopen om zo het bejaardenhuis te kunnen uitbreiden, maar Ewald werpt juridische drempels op. Met succes want de villa blijft staan. Het lijkt erop dat Marggraff vooral gedreven wordt door verzet tegen regeltjes en bureaucratie, en de wil om de overheid te dwarsbomen. Overigens lijkt het erop dat de overheid ook niet altijd – of pas na lang gesteggel – zijn toezeggingen nakomt.
Behalve zijn panden heeft Marggraff veel land, zo omvangrijk dat je daarover van Vught naar Nijmegen zou kunnen lopen, zo wordt gezegd. Door alles zolang op z’n beloop te laten, krijgt het grote natuurwaarde als oerbos. Geen onderhoud plegen, blijkt soms ook voordelen te hebben. Maar doorgaans wekt het weinig sympathie. Marggraff’s eigenzinnige houding zorgt ervoor dat het kringetje om hem heen vrij beperkt is. Zijn onbuigzame attitude roept vaak vijandigheid op, wat weer tot speculaties leidt bij zijn tragische dood. In de veel beluisterde en onderscheiden podcast wordt gesuggereerd dat hij slachtoffer is van kunstzwendel. Maar het Openbaar Ministerie ziet geen aanleiding het onderzoek te heropenen. Inmiddels wordt de villa en het landgoed Zionsburg nu gerestaureerd. Eind 2022 moet het geschikt worden voor gezinnen met ernstig zieke kinderen.
Wil je zien hoe Zionsburg en andere panden van Ewald Marggraff eruit zag? Duik dan in onze fotocollectie.