skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Door de bliksem getroffen

Jan Witlox
Jan Witlox
vertelde op 19 juni 2019
bijgewerkt op 2 juli 2019
Twee broers, Anton en Martien Vondervoort, gingen jaren geleden vissen op de Maas bij Lith. Het jaartal is mij niet bekend, maar men praat over tweede helft jaren ‘50. Op een gegeven ogenblik zei Anton tegen Martien “we stoppen even met vissen, want we krijgen regen en onweer.”

Zo gezegd zo gedaan, met het bootje terug naar de kant. De ketting van de boot werd vastgelegd aan een stuk prikkeldraad van het weiland en nu afwachten of de bui over zou waaien. Maar wat gebeurde er ... de bliksem sloeg in het bootje! Een bliksembal kwam via het prikkeldraad zo in het gezicht van Martien terecht, die gelijk voorover uit het bootje in de Maas viel. Anton raakte bewusteloos in het bootje.

Even later kwam de bevolking kijken wat er gebeurd was. Martien was onvindbaar onder het water, Anton werd gered uit het bootje. Na een volle dag gezocht te hebben naar het lichaam van Martien bleken brandweer en hulpdiensten het lichaam van Martien niet te kunnen vinden. Moeder en familie riepen toen de hulp in van een waarzegger uit Maren Kessel, die in die tijd bekend was van de TV. Die man kwam naar de Maas om te kijken waar of het lichaam eventueel zou kunnen liggen.

Deze waarzegger was de zoon van een bakker en genoot veel aanzien met het oplossen van problemen. Op een gegeven moment stond de hele dijk naast het pontveer helemaal vol mensen onder wie de moeder en familie. Het bijzondere was dat ook de vader van Martien jaren geleden dodelijk was getroffen door de bliksem.

De waarzegger stond uren te kijken en zei toen: “daar in die bocht ligt het lichaam onder een boomstronk.” En na gezocht te hebben, vond men toen het lichaam van Martien Vondervoort. Dat waren taferelen, niet te beschrijven! Van de moeder die alsmaar schreeuwde, terwijl ze naar boven keek: “eerst mijn man en nu mijn kind!”

Reacties (7)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 10 juli 2019 om 17:39
Het artikel onder de hier voor vernoemde link Is nu na een 3 weken al verwijderd door Brabants Dagblad. Daar heb je dus ook niets aan.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 juli 2019 om 09:42
Dank voor je oplettendheid, Gerard. Inmiddels vervangen door een andere link die wel zichtbaar blijft (is mij gezegd).
Arnold Romeijnders zei op 13 juli 2019 om 01:05
In die tijd woonden wij op de dijk in Lith.
Het was zondag en we kwamen uit de kerk en toen hoorden we dat er een viiser op de Maas door de bliksem getroffen was en inde Maas terecht was gekomen.
Dit was 's morgens er is gedregd en in de loop van de middag was de drenkeling gevonden en werd daarna de dijk op gedragen onder een paardendeken vlak bij ons huis ons huis, waar de dokter ook aanwezig was. De dokter keek ondwer die deken en ik heb toen gezien dat de linkerzijde van zijn hoofd zwart was van de bliksem.
Deze Drenkeling was Martinus Marie Vondervoort geboren in Oss 7-1-1939, hij is overleden in Lith op zondag 5 september 1954.
Zijn moeder was Johanna Vondervoort - van Haaren.
Deze laatste gegevens heb ik gevonden bij overlijdens Lith van 1954.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 juli 2019 om 09:27
Jee Arnold, wat moet dat enorm aangrijpend voor je zijn geweest, om dat te zien. Hoe oud was je toen? (Kende je deze man overigens?)
Arnold Romeijnders zei op 15 juli 2019 om 16:58
Ik was 9 jaar toen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 juli 2019 om 20:23
Het lijkt me dat je zo'n herinnering je leven lang bij blijft, Arnold. Bijzonder dat je dat hier met ons wilde delen, dank daarvoor.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!