i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Willemstad
Jaar: 2010
Tags:

Een nieuw Bedieningsgebouw

vertelde op 23 juni 2010 om 13:42 uur

De Volkeraksluizen bestaan al meer dan veertig jaar en zijn inmiddels aan een grote onderhoudsbeurt toe. Na al die jaren is een groot deel van de elektronische installaties op het sluiscomplex Volkerak aan het einde van de technische levensduur.

Rijkswaterstaat heeft de sluizen de afgelopen jaren aangepast en vernieuwd om te kunnen voldoen aan de moderne veiligheidseisen. Ook denkt men nu al na over een eventuele vierde schutkolk voor de beroepsvaart. Dat is echter nog toekomstmuziek: 2020 of later.

De renovatiewerkzaamheden zullen in 2010 gereed zijn. Behalve de electronische installaties worden sluisdeuren vervangen. En er is een compleet nieuw bedieningsgebouw gebouwd.

Het oude bedieningsgebouw was te klein voor de nieuwe bedieningslessenaars en elektrotechnische installaties. Het voldeed niet aan Bouwbesluit en Arbo-wetgeving, het bood onvoldoende overzicht over het sluiscomplex en het was moeilijk bereikbaar voor personeel, hulpverleningsdiensten en onderhoudsmonteurs.

Het nieuwe bedieningsgebouw is een futuristisch ogend gebouw van drie verdiepingen met in het ontwerp grote aandacht voor duurzaamheid. Zo is het driezijdig in glas uitgevoerde gebouw voorzien van een zogenoemd tropendak. Twaalf houten spanten, bekleed met duurzaam rvs, voorkomen zoninstraling en bieden wind vrij spel tussen gebouw en dak. Dat zorgt voor extra koeling.

Het nieuwe gebouw op de zuidoever van het sluizencomplex is ontworpen door DP6 architectuurstudio. De bovenste verdieping is geheel bestemd voor de controlekamer met direct zicht op de drie sluizen voor de beroepsvaart en de jachtensluis. De verdieping daaronder herbergt kantoren en een kantine. De onderste bouwlaag is in hoofdzaak bestemd voor systeeminstallaties van het sluiscomplex.

Omdat het maaiveld rond het gebouw is opgehoogd, kan de begane grond als een soort kelder beschouwd worden. Zo lijkt het gebouw eigenlijk maar twee verdiepingen hoog en gelegen op een terp.

Drie gevels van het gebouw zijn geheel in glas uitgevoerd. De hoek waaronder het glas naar buiten overhelt is zo gekozen, dat er geen spiegeling is die het uitzicht bemoeilijkt. De vele beeldschermen in de controleruimte blijven goed afleesbaar, zonder hinderlijke reflecties. Omdat de laagstaande vroege ochtend- en late avondzon toch een behoorlijk groot deel van de glasgevels beschijnt, zijn verticale, transparante zonneschermen in het plafond opgenomen.

Het tropendak geeft met een bekleding van roestvast staal het bedieningsgebouw zijn kenmerkende uiterlijk. In de achterwand zitten driehoekige gevelopeningen die de suggestie wekken van een vlucht meeuwen. Zo lijkt de achtergevel minder massief en komt er ook wat daglicht in het entreegebied tussen tropendak en gebouw.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

harry zei op 8 september 2010 om 21:55 uur

zijn er ook mensen die dit gebouw mooi vinden?
Ik vind het totaal niet in de omgeving passen...sorry.

Mariët Bruggeman bhic zei op 9 september 2010 om 10:08 uur

Bedankt voor je reactie en het is inderdaad wel een modern gebouw, Harry. Maar er zullen vast mensen zijn die het een mooi gebouw vinden; ik hoop dat deze mensen dan ook reageren op onze website !

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 22 juni 2010 om 11:23 uur

Volkerak Sluizen