i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Den Dungen
Tags:

Fikkie trekt de kar

vertelde op 5 december 2018 om 10:42 uur

Ze zijn dienstbaar, goedkoop en gemakkelijk in gebruik. Lange tijd is het heel vanzelfsprekend je hond voor je karretje te spannen.

De eerste hondenkarren duiken vanaf begin 17de eeuw in het straatbeeld op. Maar echt populair worden ze in de loop van de 19de en 20ste eeuw. Van marskramer tot melkboer: veel mensen die zwaardere goederen moeten vervoeren, maken gebruik van deze efficiënte, en vaak trouwe, werkkracht. Ook buiten het werk om wordt Fikkie vaak voor thuisgebruik ingezet, zoals hier op de foto van de familie Goossens uit Den Dungen.

Hondenkarren zijn klein en wendbaar en daarmee veel handiger in gebruik dan grote, brede paardenkarren. Honden zijn veel goedkoper in de aanschaf en het onderhoud, en daarom voor een grote groep mensen betaalbaar. Regels over hoe je met de honden moet omgaan, zijn er dan nog nauwelijks.

Kreupel of gewond 

In 1911 treedt de Trekhondenwet in werking. Houders van trekhonden moeten een vergunning hebben maar belangrijker: het wordt verboden honden in te zetten die kreupel, gewond of drachtig zijn. En de trekhond moet voortaan verplicht een muilkorf dragen. Verder komt er de Anti-Trekhondenbond die zich sterk maakt voor een betere behandeling van de dieren.

De opkomst van transportfietsen, bakfietsen, motorfietsen en de auto maakt het gebruik van hondenkarren overbodig. Toch duurt het nog tot 1962 voordat het gebruik van de hond als trekkracht helemaal wordt verboden. De laatste dertig, veertig trekhonden die er dan nog in Nederland zijn, mogen met pensioen. Kun jij je het gebruik van hondenkarren herinneren? Of heb je er foto’s van? Praat ons bij!

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 11 december 2009 om 10:02 uur

Herdershonden

vertelde op 27 januari 2017 om 14:05 uur

Er is een hond te bekennen..