i

Gezocht: uw verhaal achter de evacuatie

vertelde op 9 september 2019 om 19:56 uur

Je papieren natuurlijk - persoonsbewijs, distributiebonnen, pensioen- en spaarbankboekjes. Maar voor de rest? Enkel wat babyspullen, twee dekens, een opgerold matrasje, één kinderwagen per gezin, en één rijwiel. Alle andere spullen moeten inwoners van de Maasdorpen - van Oeffelt tot Vierlingsbeek - achterlaten. Het is november 1944, en van de een op de andere dag moeten mensen huis en haard verlaten. Was jij één van hen?


"Niemand mag in het te evacueeren gebied blijven, dan alléén zij die daarvoor speciaal zijn aangewezen. Het niet voldoen aan deze evacuatie wordt als spionage aangemerkt en zal uiterst zwaar worden gestraft", schrijft de burgemeester van Boxmeer op dwingende toon, en in een expressief handschrift in de brief. Het is duidelijk dat het menens is, en dat blijkt ook uit het strakke schema achter de evacuatie.

Tussen 8 en 13 november moeten inwoners van Oeffelt, Beugen, Boxmeer, Sambeek, Vortum, Groeningen, Vierlingsbeek hun biezen pakken. Niet voor een paar dagen, zoals aanvankelijk wordt aangenomen, het worden minstens drie, voor anderen soms wel zes tot zeven maanden voordat ze weer in hun eigen bed kunnen slapen. In totaal gaat het om zo’n 12.500 mensen die vanuit de Maasdorpen naar de buurdorpen moeten uitwijken.

De situatie moet chaotisch zijn geweest, verwarrend, angstig. Was jij één van de evacués? Wat herinner jij je daarvan? De verontrusting van je ouders? Dierbare spullen die je moest achterlaten? Vertel ons jouw verhaal.

Wil je weten meer over de achtergrond van deze evacuatie? Hoe de kerst van ’44 verliep voor mens en dier? Over noodkerken, en geimproviseerde scholen? Lees dan hier het gehele verhaal van onderzoeker Jan Veekens.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 18 november 2016 om 12:02 uur

Geffen onder vuur

vertelde op 17 mei 2018 om 16:45 uur

De jonge maar veelbewogen geschiedenis van ‘De Neerkant’