i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Megen, Haren en Macharen
Tags:

Graaf De Brimeu

vertelde op 6 februari 2009 om 13:17 uur

Op het Graaf de Brimeuplein van het oude stadje Megen staat een standbeeld van de man naar wie het plein is genoemd. Hij werd in 1524 in Noord-Frankrijk geboren en had het van 1547 tot 1572 (het jaar van zijn overlijden) in Megen voor het zeggen. Het standbeeld van Carolus de Brimeu is vervaardigd door Bosschenaar Frans Donders.

Het stond eerst op het kerkhof bij de St. Servatiuskerk van Megen en werd verplaatst naar het Graaf de Brimeuplein, waaraan onder meer het vroegere raadhuis van Megen ligt.

Carolus de Brimeu heeft een uitzonderlijke invloed gehad op Megen. De meeste vestingstadjes aan de Maas hebben grotendeels een protestante bevolking, zo niet Megen. Dat was vooral het werk van Carolus, graaf van Megen en ridder van het Gulden Vlies, een groep edelen rond de Spaanse koning. In tegenstelling tot Willem van Oranje, bleef Carolus de Spaanse vorst trouw, waardoor Megen katholiek bleef.

Protestantse ketters hadden een kwaaje aan Carolus. Hij liet voor straf het puntje van hun tong met een gloeiend ijzer branden.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 18 januari 2008

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: