i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Zeeland
Tags:

Herinnering aan het grote waaien

vertelde op 13 december 2009 om 16:05 uur

Dit stuk verwrongen staal herinnert aan de hevige stormramp die buurtschap het Oventje in Zeeland op 10 augustus 1925 rond 18.00 uur trof. In een korte periode stak er een wervelstorm op van ongekende hevigheid. Het noodweer eindigde even plotseling als het gekomen was.

In hooguit tien minuten tijd liet deze heuse tornado de inwoners van Zeeland met een enorme schade en verwoesting zitten.

Werd er thuis nog vaak verteld over deze ramp, bijvoorbeeld omdat je eigen familie gedupeerd was?

We zijn erg benieuwd naar je verhaal.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Piet van Gerwen zei op 13 december 2007 om 16:09 uur

Ik las het stukje (met foto) over de stormrampmast op het Oventje in Zeeland.
U bent waarschijnlijk wel op de hoogte van het feit, dat er in 1985 een boek over deze ramp is verschenen: "Verwoest en Vergeten" door Noud Corneliussen.
In dat boek staan vele foto's en 36 verhalen van mensen die de ramp hebben meegemaakt. Overigens, heeft de Heemkundekring in Zeeland nog vele goede foto's van de toenmalige ramp.

De mast is in januari 2006 van zijn plaats geweest en volledig gerestaureerd. De kleur is aangepast aan de toenmalige kleur. In maart 2006 is de mast weer teruggeplaatst op exact dezelfde plaats, waar hij altijd gestaan (gelegen) heeft. Voor verenigingen en groepen, is het mogelijk om een 2 uur durende lezing met beelden over de ramp te verzorgen. Voor meer informatie:
Piet van Gerwen,
Voorzitter Heemkundekring Zeeland.
Tel.: 0486.411332.

Henk Buijks (namens BHIC) zei op 19 december 2007 om 14:39 uur

Beste Piet,

Wellicht tot je geruststelling: bij de samenstelling van het bewuste artikeltje is gebruik gemaakt van het boek van Cornelissen.
Verder dank ik je voor de mededelingen over de foto's (die dus mogelijk kwalitatief beter zijn dan de onze), de lichtmast en de lezing. Ook de lezers van de site (en dat zijn er veel!) kunnen daar nu kennis van nemen.

Hartelijke groet

Michael KOENDERS zei op 4 december 2018 om 17:18 uur

Op 11 mei 2018 wandelde ik met mijn neef Rene Bongers uit Australië over het Oventje om hem het geboorte huis van zijn grootvader te laten zien. Onderweg kwamen we langs de stormramp mast. René Bongers Directeur van | Extreme Pipe Welding in Brisbane Australië zei tegen mij ik kan de twist er wel uithalen en dan is de mast weer als nieuw!

Albert
Albert zei op 4 december 2018 om 17:33 uur

Lijkt mij een heel slecht idee, want daarmee zou het laatste herinneringsteken aan deze stormramp verdwenen zijn.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 5 december 2018 om 11:24 uur

Bedankt voor je reactie Michael, ik hoop toch (samen met Albert) dat je hem dat idee uit zijn hoofd hebt weten te praten ? :)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: