skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg

Het Sint-Elisabethgesticht te Vught

Op 9 mei 1856 begonnen zes zusters Franciscanessen van Oirschot een communiteit in het Sint-Antoniusgesticht op de hoek van de Taalstraat en het Maurickplein. Het kerkbestuur had dit huis gekocht van W. Heuvelmans. De franciscanessen begonnen een school voor arme kinderen.

Vught, St. Elisabeth Gesticht. Foto: BHIC, fotonr. fotovu.0605
St. Elisabeth Gesticht. Foto: coll. BHIC

De bouw van het Sint-Elisabethgesticht begon in 1898 onder leiding van architect W. van Aalst uit ‘s-Hertogenbosch. Sindsdien is men aan het bouwen en verbouwen gebleven. In 1895 hadden huisarts Hillen en pastoor Lips de nodige gelden bijeen gebracht om een ziekenhuis te stichten in de tuin van de zusters. Op 24 april 1900 kon het complex betrokken worden.

Grote weldoenster was mevrouw Elisabeth van der Heijden, naamgeefster van het gesticht. Het was westelijk van de kerk gebouwd op de Leeuwenakker en bestond uit een klooster, een gasthuis en een ziekenhuis. In 1907 volgde het scholenplan, ontworpen door architect Van Groenendael.

In 1912 liet men de Vughtse architect G. Koesen plannen ontwerpen voor een ziekenhuisje en de huishoudschool. Hij deed ook de verbouwingen aan het klooster in 1933, bouwde een nieuwe kapel en was betrokken bij de bouw van enkele lagere scholen en de Leeuwenburg. De bouwadviseur van de congregatie, Van Lieshout, voerde in 1952 enkele verbouwingen uit.

In 1968 werd de stichting Sint Elisabeth opgericht, in de jaren zeventig werd opnieuw verbouwd en vervielen de kraamafdeling en de ziekenhuisfunctie. Men fuseerde met Mariënhof. De zusters stopten met het onderwijs in 1965 en in 1988 is de communiteit opgeheven.

Vught, kapel St.-Elisabethgesticht. Foto: BHIC, fotonr. fotovu.4967
Kapel St.-Elisabethgesticht. Foto: coll. BHIC

Klooster en scholen waren toen al gesloopt. In 1986  hadden ze plaats moeten maken voor de nieuwbouw van het verpleeghuis Huize Elisabeth, naar ontwerp van architect ir. Gruben. De kapel uit 1933 met het fraai gemetselde, spitsbogig tongewelf bleef bewaard.

Het machtige, U-vormige gebouw van Van Aalst maakte indruk door de brede bakstenen gevels met de vele topgevels, ijzeren muurankers, gele speklagen en een waterlijst die de ramen op de verdieping met elkaar verbond.

Het klokgeveltje van eenvoudige bakstenen had een hoog zadeldakje. Een gietijzeren hek omsloot het gebouw dat rondom van een eenvoudige groenaanplant was voorzien.

 

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reacties (2)

Mia Bonger - Braam zei op 5 november 2017 om 23:50
Graag wil ik weten of er nog iets te vinden is over een persoon Margaretha Anna Petronella Maria Georgia Braam geboren 22 - 4 - 1888 in Terborg, gem. Wisch Gelderland.
Ze ging in november 1913 naar Vught. In 1920 gaat ze volgens het bevolkingsregister naar Belgie. St. Joseph in Erps Querbs Vlaanderen.
In een rouwadvertentie van haar broer in 1943 staat dat ze weer in Vught woont onder de naam Mere Gerarda. We zijn met een stamboom bezig maar komen niet verder.
Graag hoor ik van u.
Groeten Mia Bongers - Braam
Laarstraat 3
7046 AC Vethuizen.
e mail miabongers@hotmail.nl
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 6 november 2017 om 10:24
Beste Mia, informeer eens bij onze collega's van Erfgoed 's-Hertogenbosch www.erfgoedshertogenbosch.nl naar de aanwezigheid van MAPMG Braam in gesticht Voorburg in Vught, nadat ze uit België is teruggekeerd. Het archief van gesticht Voorburg berust daar.
Verder kunt u een kopie van haar persoonskaart aanvragen bij www.cbg.nl (ga naar diensten).
Voor de reden van opname, kunt u zoeken naar een beschikking van de Arrondissementsrechtbank Zutphen in het Gelders Archief.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!