i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Oedenrode
Tags:

Hoe de klompenmakerij in Rooi kwam en weer ging

vertelde op 1 december 2006 om 13:38 uur

De klompenmakerij in Sint-Oedenrode bestaat al sinds eeuwen. Oorspronkelijk hoorde het maken van klompen tot de zelfvoorziening. Maar rond 1800 ontstond er wel iets als een bescheiden centrum van klompenmakerij in de kring van de dorpen Sint-Oedenrode, Best, Liempde, Boxtel en Schijndel, vanwaaruit zelfs geëxporteerd werd naar Holland.

In 1800 woedde er een hevige novemberstorm, waardoor hele bossen zijn omgewaaid. Een aantal jaren daarvoor (vanaf circa 1780) was al vanuit Amerika een nieuwe populierensoort (de Virginische of Canadese populier, die in de Meierij als snel de naam Kanadas of kanidas kreeg) ingevoerd: deze boom groeide sneller en leverde meer zacht hout op dan de traditionele (en taaie) wilg die in de achttiende eeuw nog vaak voor klompen werd gebruikt.

Mislukte oogsten en armoede rondom 1850 maakten goedkope klompen een gewild schoeisel. Omdat er dus veel wilgen en kanada's in de buurt groeiden, kon men in Sint-Oedenrode tamelijk goedkoop klompen vervaardigen.

Je moet je daar geen hele industrie bij voorstellen: het ging in de meeste gevallen nog steeds om een bijverdienste tijdens de wintermaanden voor seizoensarbeiders als metselaars en timmerlieden. Voor hen was dat een periode waarin ze vaak niet aan werk konden komen. Klompenmaken betekende lang en hard werken voor een paar extra centen in de week.

In 1870 zorgde een nieuwe landbouwcrisis voor een sterke groei van de klompenmakerij in Sint-Oedenrode. Er was veel vraag naar het schoeisel, vooral uit Holland. Toen de machinale productie uit België goedkope klompen over de grens begon te voeren, ging het snel bergafwaarts met deze tak van nijverheid in Sint-Oedenrode.

Die Belgische invloed kwam des te sterker aan het licht, toen de klompenmakerij tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) opbloeide, omdat er even geen Belgische klompen waren. Daarna stortte de industrie definitief in, al zou er tot in de jaren ’30 een klompenbeurs zijn in Sint-Oedenrode.

Deze beelden zijn van de beurzen in 1936 (met de "zevenmijlsklomp" van de heer Van Hastenberg), 1938, 1940 en 1978. De klompenbeurs bestaat overigens nog steeds.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (12)

Annette van den Brand-van de Ven zei op 1 juni 2010 om 15:36 uur

Het meisje op de middelste foto is Antoinette van Erp, geboren in 't Kofferen (haar vader was klompenmaker Theo van Erp).

Mylène Rutten bhic zei op 3 juni 2010 om 11:54 uur

Hallo Annette,
Bedankt voor jouw reactie. Zou Antoinette van Erp zelf weten dat ze op deze foto staat? Mogelijk reageert ze ook. Wellicht weet zij of iemand anders iets te vertellen over de klompenmaker Theo van Erp.

Annette van den Brand-van de Ven zei op 25 januari 2011 om 14:57 uur

Hallo Mylène,
Beter een late reactie dan geen reactie!. Antoinette van Erp is een nichtje van mij (haar vader en mijn moeder waren broer en zus). Theo van Erp heeft de klompenmakerij overgenomen van onze opa, Jan van Erp. Opa had naast de klompenmakerij ook nog een café (werd later slijterij), welke min of meer door oma Antoinetta Van Erp-Franken werd 'gerund'.
Via de nalatenschap van mijn moeder (Maria van Erp), ben ik in het bezit van een uitgave van 'Heemschild', een driemaandelijkse uitgave van onze heemkundige kring. Genoemde uitgave is nummer 3, jaargang 11, september 1977 en heeft als titel: 'Uit de historie van de Rooise klompenmakerij'. Ik zal voor het BHIC nakijken of er bij het heem nog een exemplaar van deze uitgave is. Zelf kom ik (stamboomonderzoek) regelmatig bij het BHIC, de eerstvolgende keer hoop ik een exemplaar te kunnen overhandigen indien u hier prijs op stelt.
Overigens, ik heb de foto van Antoinette ook op de website van h.k.k. De Oude Vrijheid geplaatst (ik ben de webmaster van de site).
Met vriendelijke groeten uit Rooi,

Henny van Schijndel zei op 25 januari 2011 om 23:12 uur

Voor meer info zie ook www.fotorooi.nl (rubriek klompenmakerij) waar de foto van de fam. Van Erp-Franken staat vermeld, evenals de foto van Antoinette van Erp, tijdens de Klompenbeurs op 27 augustus 1940.
Groeten uit het mooie Sint-Oedenrode.

Paul van Erp zei op 30 december 2013 om 16:03 uur

lll Weet niet veel meer van de klompen
makerij ik was toe nog heel jong ma maar weet wel te vertellen dat
Theo van Erp een broer was van
mijn vader Harrie van Erp.Ik ging daa daar wel heel veel op vakantie.
De klompenmakerij was achter op een hele grote plaats. En Annette van den Brand is een nichtje van mij.En ik ben Paul van Erp de zoon van
Harrie van Erp.
Met vriendelijke groet
Paul van Erp, Korspel, België

Rini. zei op 17 maart 2017 om 20:52 uur

Rien.
Het concept voor een bekende Populier in de Meierij ligt klaar ik
wacht op aanvullende gegevens van de Gemeente Best.
Jaren geleden ontdekte Gebroeders van de Brand op de Universiteit
in Engeland een Wilgensoort genoemd naar St. Oedenrode.
Ik kreeg enkele stekken en plantte deze in de wilgentuin
‘Het akkertje’ van het Eindhoven Museum, en eentje plantte ik thuis.
Dit jaar sneed ik enkele twijgen met katjes en plaatste die in een droge vaas.
De Wilgennaam ontbreekt mij, misschien vult iemand in Rooij de naam in ?

Rini. zei op 18 maart 2017 om 22:53 uur

Een naam die ik op Internet vind.
De Rooise witte kat,
ofwel de salix-alba Sint-Oedenrode.

Annette van den Brand-van de Ven zei op 11 april 2017 om 17:08 uur

http://home.kpn.nl/salix-alba.f.vd.brand
Hallo Rini, op bovenstaand web-adres kun je van alles vinden over de Rooise salix-alba van Fried van den Brand (mijn zwager).

Annette van den Brand-van de Ven zei op 11 april 2017 om 17:13 uur

Hallo neef Paul van Erp!!
Wat leuk om jouw reactie te lezen over de klompenmakerij en dan met name die van oom Theo van Erp uit het Kofferen. Aan de datum te zien is het alweer enkele jaren geleden dat jij jouw verhaaltje schreef, dus weet ik niet of je mijn reactie van vandaag wel zult lezen! Maar toch, hartelijke groeten uit Rooi,

Eva zei op 20 februari 2018 om 20:02 uur

Ik heb een vraag. Zijn de klompen onbehandeld te koop, maat 46?

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 februari 2018 om 09:27 uur

Hoi Eva, als je naar Google gaat en je zoekt op "onbehandelde klompen te koop", dan krijg je vrij veel resultaten. Daar zitten vast ook adressen bij die ook maat 46 verkopen.

Succes!

Annette van den Brand-van de Ven zei op 21 februari 2018 om 13:55 uur

http://www.nederlandseverenigingvanklompenmakers.nl
Hallo Eva, via bovenstaande link kom je op de site van de Nederlandse vereniging van klompenmakers. Zeer goed mogelijk dat je via die site een antwoord kunt vinden op jouw vraag. Met Rooise groet...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: