i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Oedenrode
Tags:

Demonstratie

vertelde op 8 mei 2009 om 16:31 uur

Metaalbewerking is een mooi vak en zo te zien behoeft het gezelschap aan de rechterkant daarvan niet te worden overtuigd. Vol bewondering slaan deze mannen de handelingen van de man achter de machine gade. Aan de witte boorden te zien zijn het “hogere” personeels- en/of directieleden ofwel behoren zij tot een delegatie van bedrijven of klanten elders.

Op de voorste rij vinden we de “insiders”: zij staan te wijzen alsof zij de geheimen van de machine kennen.

De foto is ongeveer 75 jaar oud, zodat de kans niet zo groot is dat personen worden herkend. Zeker lijkt wel dat de foto in een fabriek in Rooi is gemaakt.

Rooienaren, bekijk deze plaat eens goed en praat erover met deze en gene. Jullie reactie is welkom, wij zijn er erg benieuwd naar.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (13)

Hr. van der Sommen, Breugel zei op 11 mei 2009 om 12:11 uur

Ik ken deze foto heel goed: hij staat ook in een jubileumboek van de Oda Staalwarenfabriek. Want daar is-ie gemaakt, in 1930 om precies te zijn, bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan.
De fabriek heette toen nog niet Oda-Staalwerk, maar gewoon naar de eigenaar-directeur, H.J. van de Kamp. Harrie van de Kamp staat zelf vooraan in het midden van de groep die staat te kijken. Volgens mij is dit de demonstratie van een machine, in de aanloop naar een eerste heel grote order, namelijk stalen meubelen voor de N.V. Arbeiderspers.
In 1931 werd de N.V. Oda-Staalwerk opgericht, die later is overgenomen door Ahrendt. Die overname betekende helaas ook het einde van een écht Brabants bedrijf, ook qua werksfeer. Ik heb er zelf veertig jaar gewerkt.

Harry van de Rijt, Sint-Oedenrode zei op 14 mei 2009 om 12:16 uur

Ik ben nu 75 jaar en herkende meteen de foto in het Zondagsnieuws. Ik heb hier 40 jaar gewerkt. Op deze foto laat Lambert van de Kamp, de oprichter van de fabriek, vol trots zijn eerste (pas aangeschafte) machine zien. Dit is een zogenaamde zetbank. De balk die je boven de machine in beeld ziet, komt naar beneden en buigt de metalen plaat die op de zetbank ligt 90 graden om. Deze metalen plaat diende dus voor een zijwand van een kast van ongeveer 2 meter lang en 40 cm. diep. Ik herken niet iedereen op de foto, maar wel de jongen helemaal links op de eerste rij. Dat is Lambert van de Kamp, de derde zoon van de oprichter. De derde man op de eerste rij, die met die snor is Lambert van de Kamp. De oprichter-eigenaar dus. De tweede man vooraan rechts in beeld was destijds burgemeester van Sint-Oedenrode, de heer Van Rijckevorsel van Kessel.
Lambert had vier zonen: Janus, Piet, Lambert en Jan. Van de Kamp was een vooruitstrevend manager en stak dat niet onder stoelen of banken. Hier laat hij dus met trots een van zijn eerste nieuwe machines zien aan het gemeentebestuur. Het bedrijf heette Van de Kamp Staalwerken (dus naar de eigenaar). Wij hadden het altijd over het "Kampwerk". Naderhand is het bedrijf vernoemd naar de patroonheilige van Sint-Oedenrode (Sint-Oda): Oda Staalwerk. In de volksmond werd het toen "Kamp Oda".
Ik weet nog goed dat in onze kantine op de muur met grote letters stond: "Kameraadschap Arbeid Medewerking en Plezier Onder De Arbeiders", de afkorting van Kamp Oda dus! Ik heb met veel plezier daar gewerkt. De sfeer was goed en collegiaal. Als jullie willen, kunnen jullie eens komen kijken naar de foto's uit die tijd. Er zitten prachtige tussen! We maakten ook kluizen en die moesten uiteraard getest worden op brandveiligheid. Ik heb daar nog schitterde foto's van!

Henk Buijks (namens BHIC) zei op 18 mei 2009 om 07:57 uur

Mooi, heren Van der Sommen en Van de Rijt, dat jullie zo uitgebreid hebben gereageerd. Jullie verhalen bevestigen ons vermoeden dat metaalbewerken een mooi vak is en dat de beoefenaars van dit vak trots zijn op hun werk. Ook merken we dat er een prima sfeer was binnen het bedrijf van de fam.v.d.Kamp.
Tot slot: we komen graag eens foto's kijken, Harry!

Anne-Marie Bigby zei op 16 augustus 2013 om 14:08 uur

Deze foto doet mij denken aan mijn opa, Jan Herijgers, die destijds op deze fabriek werkte. Ik ben op zoek naar foto's van hem uit die tijd.

Willie Damen van de Mosselaer zei op 19 augustus 2013 om 13:04 uur

Geen foto maar wel wat informatie.
Op dinsdag 27 Mei 1947 vierden zes medewerkers van de N.V. “Oda” het feit dat zij 12 ½ jaar in dienst waren. Het waren de heren: Cor Otten, Peer Kandelaars, Jantje Herijgers, Pietje van Wanrooy, Harrie Ketelaars en W. Kersten. Zij hebben een mooie dag gehad. Om half elf werden zij door de directie en chefs ontvangen, en hoorde zij warme woorden van waardering voor het vele werk door hen in de loop der jaren voor de N.V. “Oda”verricht. Uit de woorden en gratificatie ( tien gulden) van de directie bleek dat hun ijver en trouw op hoge prijs werden gesteld. Onder het drinken van een kop koffie en het roken van een sigaret werden nog veel oude koeien uit de sloot gehaald en werd een uur gezellig doorgebracht.
Bron: “Oda Contact” jaar 1947. Heemkunde Kring “De Oude Vrijheid” Sint-oedenrode.

R.Leyds (stiefzoon van Janus van de Kamp) zei op 14 augustus 2014 om 14:56 uur

Zoals de naam al aangeeft is de "NV ODA v/h H.J.van de Kamp" opgericht door
H.J.van de Kamp (Harrie dus) en niet door Lambert als bij vergissing wordt gesteld door Harry van de Rijt.

François van Dun zei op 26 april 2019 om 15:18 uur

Frans van Dun-Bierens heeft destijds veel producten geanodiseerd en verchroomd
Ook alle aluminium producten gegoten. Ook ik ben in het bezit van het jubileum boek

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 april 2019 om 08:46 uur

Bijzonder om te horen, François! In welke periode heeft Frans daaraan gewerkt? Was dat ook in Sint-Oedenrode?

Francois van Dun zei op 1 mei 2019 om 08:50 uur

Hallo Marilou,
Dunbie zit in Tilburg, daar werden bv handgrepen, justeerdoppen, gegoten van aluminium, ook de aluminium randen van het blad werden geanodiseerd
dit was in de jaren 50/60

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 mei 2019 om 13:57 uur

Ah duidelijk François, dan ben ik weer helemaal bij. Dank voor je toelichting!

Lucie Broekema zei op 4 september 2019 om 13:18 uur

Heel leuk om alle verhalen te lezen! Respect!
Misschien weet iemand iets meer over Bupro kuipstoeltjes?
In mijn zoektocht kom ik steeds weer uit bij staalfabriek Oda...

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 september 2019 om 16:30 uur

Hoi Lucie, bedankt voor je enthousiaste reactie :)
Ken je ook dit verhaal? https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/gered-door-een-kast-voor-philips

Wat betreft de Bupro kuipstoeltjes: wij kunnen je daar niet veel meer over zeggen maar mogelijk lezers hier wel? We horen het graag!

Lucie Broekema zei op 4 september 2019 om 16:42 uur

Dank je wel Marilou! Erg leuk om te lezen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: