
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Van stilzitten heeft hij nooit gehouden, deze Harrie van de Kamp (1879 - 1946). Hij heeft een smederij en herberg, handelt in kolen, kunstmest en fietsen. Of repareert motoren, of beslaat de paarden van de huzaren die tijdens de mobilisatie voorbij komen. Met name met dit laatste blijkt een prima inkomstenbron, en geeft Van de Kamp de mogelijkheid door te groeien.
Waar vrijwel iedereen om hem heen nog alles met de hand doet, investeert hij in machines. Van de Kamp maakt hiermee naam, in Rooi en wijde omgeving. Alles wat van ijzer is, van tolbruggen tot zware kettingen voor de marine, komt uit zijn werkplaats Oda, genoemd naar de beschermheilige. Maar de crisis van de jaren dertig zorgt ervoor dat veel van de geplande orders worden ingetrokken. Van de 120 man personeel moet hij er veertig ontslaan. Van de Kamp moet zijn koers herzien.
Schot in de roos
De Rooise ondernemer besluit zich meer te richten op stalen meubelen en maakt een kast voor Philips. Die is te zien op een tentoonstelling en trekt de aandacht van de Amsterdamse meubelfabrikant Jacobus Ahrend. Ahrend ziet wel wat in het strakke ontwerp en brengt, in overleg met Van de Kamp, de stalen meubelen op de markt. Onder invloed van de Nieuwe Zakelijkheid blijken deze efficiënte kantoormeubelen een schot in de roos.
fotocollectie BHIC: 1602-000143 |
Rooienaren kijken soms met gemengde gevoelens naar Van de Kamp. Hij is enthousiast lid bij verschillende verenigingen, zoals de fanfare en handboogschutterijen. Zorgt er als wethouder voor dat veel in het dorp mogelijk is maar ook wordt geregeld zoals hij het wil. Inwoners vinden dat hun invloedrijke dorpsgenoot - en zijn familie - zich patriarchaal gedraagt. Volgens de overlevering leidt dit tot de nodige scheve blikken, én een spotlied. Maar de productie van stalen meubelen zorgt er ook voor dat veel mensen hun boterham bij Van de Kamp kunnen verdienen. In 1939 staan er 300 mensen bij Oda op de loonlijst.
Kwaad bloed
Dat de familie Van de Kamp ook tijdens de oorlogsjaren hun luxueuze levensstijl kan permitteren, zet meer kwaad bloed. Als dan ook nog eens de bezetter weinig dwars wordt gezeten, komen de beschuldigingen van pro-Duits gedrag. Na de oorlog worden Harrie’s zonen Janus en Piet een aantal keren gearresteerd, en geïnterneerd in Kamp Vught.
fotocollectie BHIC: 1602-000128 |
Na de bevrijding in 1944 gaat het bedrijf desondanks volle kracht vooruit: van 60 naar 200 in 1946. In dat jaar overlijdt grondlegger Harrie. Janus en Piet van de Kamp nemen de leiding van het bedrijf over, en proberen hun eigen koers te varen onder het beleid van Ahrend. Er komen afspraken over verdeling van de markt, eigen verkooporganisaties en afgebakende rayons. Overeenkomsten die net zo hard worden geschonden als dat ze worden vastgelegd. De ene juridische procedure volgt de andere op. Jaren van gesteggel volgen, tot in de jaren vijftig beide bedrijven wat meer constructief gaan samenwerken.
En zo komt - na veel onderhandelen - op 22 november 1967 de Ahrend Groep van de grond. Uiteindelijk verdwijnt de naam Oda van het bedrijf maar de oude smederij en het woonhuis van Harrie van de Kamp blijven bewaard. Het woondeel is ingericht alsof de tijd in 1900 stil is blijven staan en het Oda-museum laat de smederij van toen zien.
Ansichten van museum Oda Staalwerk Meer prentbriefkaarten zien? Kijk dan op onze site Brabants dorpsleven |