i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Veghel
Jaar: 1950
Tags:

Kermis Veghel in de jaren '50

vertelde op 19 september 2018 om 15:40 uur

Nougat, zuurstokken, oliebollen en suikerspinnen dan denk je maar aan één ding: Kermis! Wie herinnert zich de Veghelse Kermis van de vroege jaren ’50?

Altijd prijs spelletjes, zoals touwtje trekken, bussen gooien, ballenfontein etc etc… De foto's van Johan van Eerd geven een nostalgische impressie van de Veghelse kermis in de vroege jaren vijftig. Te zien is onder andere een paardencarrousel op het Heilig Hartplein. Op de achtergrond zie je het café/restaurant van Th. Ketelaars (Heilig Hartplein 26). Een “Altijd Prijs” kraam, omringd door kinderen op de Markt en een “Klaar voor onder water” kraam. Kinderen een kwartje ging hier niet op, want op de foto valt te lezen: “Vaarprijs 25 cent, kinderen 10 cent!

Topattractie is ongetwijfeld de Sensatiebaan (een spookhuis) geweest, van J.W. Janvier zo valt er te lezen. Naar het lijkt (diverse bronnen op internet) is dit een bekende naam onder de kermisexploitanten. Wilhelmus Johannes (J.W.) Janvier geboren te Bergen op Zoom op 10 juli 1888, overleden op 29 oktober 1943. Op één site valt te lezen dat hij zijn initialen had omgedraaid omdat hij dat deftig vond klinken en J.W. beter bekte (bron: Herman Atsma).

Deze foto’s van Johan van Eerd zijn niet exact gedateerd. Onduidelijk is ook of ze van hetzelfde jaar zijn. Een vijftal foto’s is genomen op de Veghelse Markt, de andere drie op, of in de buurt van, het Heilig Hartplein. Deze laatste drie zijn scans van (verkleurde) foto’s (mogelijk eind jaren ’40), de andere zijn scans van negatieven.

Reacties en toevoegingen zijn welkom! Ook op www.GroetenUitVeghel.nl

Foto's: Johan van Eerd (© Jan van Eerd)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 10 oktober 2018 om 20:18 uur

Mooie foto's Emiel, van Johan van Eerd. Ze geven de sfeer van toen op de kermis goed weer. Bedankt voor het delen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: