skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Krentenbol

Het is een oud Luyksgestels verhaal, dat duidelijk maakt dat krentenbollen ook 200 jaar geleden al tot een broodmaaltijd behoorden. Een verhaal dat nog stamt uit de overlevering, opgetekend uit de mond van mijn moeder, die het ongetwijfeld kent van haar vader – en hij weer van zijn moeder.

Hoe is het mogelijk, dat zo’n ogenschijnlijk simpel voorval, dat 200 jaar geleden plaats had, nu nog bekend is? Het gaat over drie kinderen, een moeder en een krentenbol. Jazeker een krentenbol!

Toen de kinderen uit het gezin van de Luyksgestelse hoofdonderwijzer Struijven nog klein waren en dat moet rond 1815-1820 zijn geweest, speelden zij, zoals zoveel kinderen op straat. Wanneer er dan ‘hoog volk’ het huis van de familie Struijven aan het Sengelsbroek passeerde, riep moeder vanuit de voordeur naar haar kinderen Jean, Martin (=Norbert) en Betsie: lusten jullie nog een krentenbol?

In de loop der eeuwen werd de Frans klinkende naam Martin genoemd, maar al zoekende naar de historie van pastoor Gantevoort en daardoor ook enigszins parallel daaraan het leven van huishoudster Betsie Struijven, kwam, naast de werkelijke naam Norbert, ook dit verhaal van de ‘krentenbol’ weer bij me boven.

De drie kinderen, zoals genoemd opeenvolgend in leeftijd, waren kinderen van de hoofdonderwijzer. Ook dat laatste werd in het verhaal almaar doorverteld. Kortom, het kan niet anders zijn dan dat het verhaaltje van toepassing is op de familie Struijven. “Hoor je moeder nog roepen: ‘Jean, Norbert en Betsie, lusten jullie nog een krentenbol?’” Of er ook daadwerkelijk bij elke passage van wat voornamer volk steeds krentenbollen in huis waren, dat laat zich raden?

De teneur van het verhaal is duidelijk: de familie Struijven wilde hiermee tonen hoe voornaam of gegoed zij waren als hoofdonderwijzersgezin in het Luyksgestel van die tijd. Waar boeren en burgers in het dorp dagelijks grijs brood en roggebrood aten, was een krentenbol vanzelfsprekend een teken van welstand, wat men maar al te graag wilde etaleren met de kreet: “Lusten jullie nog een krentenbol?

Overigens: Norbert werd priester en zijn broer Jean broeder, beiden bij de strenge orde van Hervormde Cisterciënzers in de abdij van Westmalle, waar zij ook overleden. Betsie bleef haar leven lang vrijgezel en diende pastoor Gantevoort, bij wie zij inwoonde. Zij overleed in 1890 in Luyksgestel.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen