i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Mierlo
Periode: 1919 - 1932
Tags:

Lustoord Molenheide in Mierlo

vertelde op 6 februari 2019 om 09:45 uur

Na de Eerste Wereldoorlog legde het Verdrag van Versailles de Duitsers de verplichting op om bijna al hun oorlogsvliegtuigen te vernietigen. Slimme ondernemers in Nederland zagen mogelijkheden om met deze vliegtuigen vracht- en passagiersvluchten te gaan organiseren. Onder hen was ook de Helmonder Josephus van der Meulen.

J. van der Meulen

Hij richtte in Mierlo samen met twee compagnons “Lustoord Molenheide” op, bestaande uit een ontspanningsoord en een vliegveld. Tussen 1919 en 1922 verzorgden vier Duitse en een Franse sportvlieger vanaf dit vliegveld passagiersvluchten, stuntvluchten en demonstraties parachutespringen.

De stuntvliegers en luchtacrobaten waren Alfred Kerzmann, Hermann Hess, Georg Straszer, Fritz Schindler en Albert Duchereux. Tienduizenden mensen kwamen op het spektakel af, maar niettemin moest het lustoord als gevolg van financiële tegenslagen in 1922 worden verkocht.

In de jaren daarna kwamen drie van de vier Duitse sportvliegers die in Mierlo actief waren geweest, tijdens demonstratievluchten om het leven. Indirect was de dood van Schindler er de oorzaak van, dat Duitse sportvliegers in het begin van de jaren dertig weer hun kunsten in Nederland kwamen vertonen. Zo werd nog in 1932 een grote vliegdemonstratie gegeven op de Mierlose heide door de Duitse vliegers Ludwig Maier, Heinrich Moog en Albert Diedrich.

De opkomst van Hitler maakte hier een einde aan. Toen hij aan de macht kwam, werden alle sportvliegers ingelijfd bij de Luftwaffe. Inmiddels waren de gevolgen van de beurskrach van 1929 ook in Mierlo voelbaar. De Molenheide werd in het kader van de werkverschaffing bebost. Mede vanwege een gebrek aan financiële middelen, besloot het gemeentebestuur van Mierlo af te zien van de verdere aanleg van Vliegveld Mierlo.

Lees hier het volledige verhaal van Henk Simons, met bijlagen over de carrières van de vijf stuntvliegers, over het optreden van Maier, Moog en Diedrich en de in Mierlo (en Gilze) gebruikte vliegtuigen.

Lees ook het verhaal van Hennie de Ruijter over Molenheide.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

W.H.R. Porrio zei op 14 februari 2020 om 21:53 uur

Dag heer Simons,

In uw verhandeling 'Lustoord Molenheide in Mierlo" refereert u een aantal maal naar de Regatta tentoonstelling in Amsterdam. Dit is o.a. waar het Limousine vliegtuig van de Deutsche Flugzeugwerke DFW naar toevloog voor reclamedoeleinden en rondvluchten. Het betreft hier echter de R.E.G.A.T.A. tentoonstelling wat staat voor 'REclame- en Grafische Arbeid Tentoonstelling Amsterdam'.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 februari 2020 om 11:18 uur

Bedankt voor deze aanvulling, W.H.R. Porrio. Staat bij deze genoteerd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 2 november 2009 om 11:02 uur

Een Graafse topvliegenier: Jan Hondong (1893-1968)

vertelde op 25 juli 2016 om 15:08 uur

Frits Diepen (1915-1974) in de luchtvaart

vertelde op 1 december 2016 om 14:52 uur

Vliegenier Van Hout