i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

Pensionaten Concordia en Heilig Hart (Choorstraat) in 's-Hertogenbosch

Je vindt alles over het Rijke Roomse Leven in Brabant op wierook, wijwater & worstenbrood

vertelde op 26 juli 2018 om 12:15 uur

De Dochters van Maria en Joseph hadden in 's-Hertogenbosch een enorm klooster- en scholencomplex, dat ook onderdak bood aan de talloze meisjes en jongedames aan wie zij lesgaven. Veel vrouwen zullen nog over hun verblijf bij deze 'Zusters van de Choorstraat' kunnen vertellen.

Leerlingen van kweekschool Concordia, 1960 (bron: coll. BHIC, nr. DCSMG-000027)

Misschien zat jij wel op de kweekschool Concordia om te worden opgeleid tot kleuteronderwijzeres. Dan behoorde je tot de oudere pensionnaires. Van oorsprong stond deze hoog aangeschreven opleiding aan de kloosterschool van de zusters alleen open voor "jonge juffrouwen uit den netten stand". De kweekschool stond onder de hoede van een rector. In 1948 kreeg Mgr. Bekkers, de latere bisschop van Den Bosch, deze functie toegewezen.

Eind negentiende eeuw hadden de zusters rond de twintig leerlingen. Begin twintigste eeuw waren dat er al 39. Die leerlingen waren niet alleen leken. De zusters leidden in hun klooster ook nieuwe leden op voor hun congregatie. De kostschool Concordia leverde daarvoor diverse kandidaten op. In het algemeen waren kweekscholen voor zusters de uitgelezen plek om beloftevolle aanwinsten voor hun kloosters in het vizier te krijgen. Zusters beschikken immers niet over juvenaten, het type school waar broeders en paters jongens op het kloosterleven voorbereiden.

Van een jongere leeftijd waren de leerlingen van de Heilig Hartschool, de ulo van de zusters, later omgedoopt tot mavo. Of de leerlingen van de ulo-school in hetzelfde internaatgebouw verbleven als de kwekelingen, is niet duidelijk. Zij volgden hun lessen wel in hetzelfde schoolgebouw, op de hoek van de Choorstraat en de Papenhulst. Deze scholen maakten deel uit van het Liefdegesticht van de zusters, dat de naam en de leuze "In Omnibus Charitas" droeg - "Liefde in alles".

In 1968, met de inwerkingtreding van de Mammoetwet, werd de ulo een mavo. De kloosterkweekschool werd een Pedagogische Academie. Deze PA werd in 1971, samen met een leraressenopleiding van de Zusters van J.M.J. elders in de stad, gehuisvest in het gebouw Mariënburg aan de Sint Janssingel. In het leegstaande gebouw van Concordia werd een havo-school gevestigd.

Maar wanneer ging het internaat van de zusters eigenlijk dicht? Bood het internaat Concordia naast de kwekelingen ook onderdak aan de leerlingen van de Heilig Hartschool? Of verbleven die in een apart gebouw?

Reageer hieronder, deel jouw ervaringen en vul deze pagina aan!

Bronnen

Website Bossche Encyclopedie, lemma's: Papenhulst 1 en Choorstraat 7

José Eijt, Religieuze vrouwen: bruid, moeder, zuster. Geschiedenis van twee Nederlandse zustercongregaties, 1820-1940 (Hilversum 1995).

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (11)

Trudie zei op 4 april 2019 om 17:35 uur

Er waren ook klasgenoten van mij intern op het internaat
Ik zat op de h.hart school, zowel basis als Mavo

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 april 2019 om 15:59 uur

Ah, maar jij was zelf extern, Trudie, begrijp ik dat goed?

Tr zei op 8 april 2019 om 19:28 uur

Ja dat begrijp je goed

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 april 2019 om 21:53 uur

En heb je daar een goede tijd gehad? In welke jaren was dat (ongeveer)?

Anni Peels van bakel zei op 8 mei 2019 om 09:55 uur

Ik heb van augustus 1946 tot juli 1949 op st Marie gezeten dit was een mulo aan de andere kant van het gebouw was de kweek Concordia

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 mei 2019 om 10:00 uur

Ah, dat moet een bijzondere tijd zijn geweest, zo in de naoorlogse jaren, Anni. Wat voor herinneringen heb je aan die periode?

Wilhelmien de Poot zei op 18 juni 2019 om 08:01 uur

Van 1967 tot 1971 zat ik op het internaat St Marie. Dat was toen nog gevestigd aan de kant van de Papenhulst, links van de voordeur. De eetzaal en de recreatiezaal waren op de begane grond. In de recreatiezaal was een podium. We sliepen boven daar had ieder meisje een chambrette met een bed, wastafel en een kledingkast. Toen er geen internen meer waren op het internaat van de KLOS zijn we verhuisd naar hun voormalige ruimtes. Die waren aan de kant van de Choorstraat. Ieder meisje had toen een eigen kamertje met daarop naast bed, wastafel en kast een bureau, een stoel en een .

Wilhelmien de Poot zei op 18 juni 2019 om 08:03 uur

Een boekenplankje:))

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 18 juni 2019 om 09:56 uur

Hallo Wilhelmien en bedankt voor je reactie. Ook op dit internaat werd dus regelmatig aan toneel gedaan of viel dat wel mee? En toch fijn dat je wel een eigen chambrette had (met gordijn ervoor denk ik?), in plaats van zo'n grote slaapzaal.

Wilhelmien de Poot zei op 18 juni 2019 om 23:02 uur

Nee, weinig toneel... de zusters hielden er niet van als we tussen de gordijnen aan het rommelen waren. Het waren mooie chambrettes gemaakt van een lichte kleur hout en de latten waren geverfd in een mooie pasteltint. De gordijnen waren ook licht van kleur. De zalen in de Papenhulst waren wat moderner dan die in de Choorstraat volgens mij, ook wat lichter. Choorstraat had in de recreatiezaal overal donkere houten lambrisering en vaste kasten en bankjes waar je spullen in kon doen. Er was ook een TV en 's avonds keken we in ieder geval Peyton Place en TopPop als dat erop was. Verder was er een grote boekenkast van het klooster met daarin zowat alle boeken van Arendsoog (en Witte Veder) ... allemaal gelezen. Ook konden we plaatjes draaien. Eens in de zoveel tijd vierden we de verjaardagen van de meisjes die jarig waren geweest met fris en chips en dan mochten we een sigaret roken(!) die werden uitgedeeld door de zusters.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 19 juni 2019 om 08:53 uur

Sigaretten voor de jeugd, zouden ze nu moeten proberen haha... Die verhalen blijven toch verbazen. Zo te horen hadden jullie - ook al was er dan weinig toneel - genoeg andere dingen te doen in de vrije tijd. Leuk om zo'n flinke boekenverzameling te hebben, vooral als je zo lang op een kostschool moet doorbrengen. Arendsoog mocht natuurlijk niet ontbreken als geschikte lectuur voor de katholieke jeugd! als alternatief voor Winnetou en Old Shatterhand : )

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: