i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Haaren
Periode: 1935 - 1965
Tags:

Melkboer in Haaren: Toon van Abeelen

vertelde op 8 april 2019 om 15:05 uur

Mijn vader Toon van Abeelen was zuivelbezorger in Haaren ("melkboer" noemden ze dat vroeger) en hij bezorgde op veel adressen melk en andere zuivelprodukten aan de deur. Dat deed hij samen met zijn oudste zoon Kees.

Vóór en tijdens de oorlog deed hij dat nog met paard en wagen en daarna gemotoriseerd, eerst met een gesloten Chevrolet bestelwagen en later met een open VW-pickup (met huif).

Ons gezin bestond uit vader, moeder en tien kinderen wier mondjes allemaal moesten worden gevoed en gevuld. Omdat de supermarkten in opkomst kwamen, was de oude manier van zuivelverkoop niet meer rendabel en zodoende werd deze manier van bezorging aan de deur rond 1965 beëindigd.

Vroeger was bezorging aan huis vooral in de winter problematisch vanwege het bevriezen van de losse melkprodukten die met een maatkan werden geleverd via een kraantje uit een grote melkkan (dat kon vastvriezen in de winter!). 

Naast de zuivelverkoop hadden we ook een kruidenierswinkel die werd gerund door moeder Koosje van Abeelen-de Wit, samen met de oudste dochter Jo.

Vleeswaren en kaasprodukten werden vers gesneden en veel losse artikelen (zoals suiker, zout, koekjes, snoep etc.) werden afgewogen en in papieren zakjes verkocht.

In zo'n dorpswinkel telde sluitingstijd niet. Wanneer men iets miste, ging men nog snel even achterom om wat te halen, want je wist dat je altijd werd geholpen.

Dit dorpse leven is inmiddels echt verleden tijd.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 april 2019 om 21:59 uur

Bedankt Piet, voor deze mooie bijdrage met prachtige foto's! Ik neem aan dat je ouders een begrip zijn voor de oudere mensen in Haaren?

En wat je concludeert, dat klopt, hoor: de tijd waarin openingstijden eigenlijk niet golden omdat iedereen altijd even achterom kon komen om nog snel iets te halen, daar kunnen jongere generaties zich weinig bij voorstellen.

Heb je zelf ook nog wel eens in de winkel geholpen?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 12 december 2012 om 12:38 uur

Wie kwamen er aan/langs de deur?

vertelde op 12 december 2012 om 11:06 uur

Bezorging aan huis

vertelde op 21 januari 2016 om 16:41 uur

Boodschappen bij VéGé