i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Haaren
Tags:

Melkjeeps van Heesters

vertelde op 24 maart 2020 om 13:40 uur

P. Heesters & Zn te Haaren was een veelzijdig bedrijf waar boeren en anderen terecht konden voor de aanschaf en het onderhoud van landbouwmachines, werktuigen en gereedschappen. Het bedrijf was alleenvertegenwoordiger van de Surge melkmachine en importeur van tractoren (zoals McCormick Deering, David Brown, IHC).

Deze Willys jeep is in 1946 door de Melotte-fabrieken te Remicourt (B.) van een melkmachine voorzien en door de Groninger Zuivelbond als proefmodel ingebruik genomen. De jeep heeft als voorbeeld gediend voor één van de eerste vredesjeep die tot melkjeeps werd omgebouwd en voor demonstraties in het land is gebruikt. (BHIC, coll. Heesters)
Deze Willys jeep is in 1946 door de Melotte-fabrieken te Remicourt (B.) van een melkmachine voorzien en door de Groninger Zuivelbond als proefmodel ingebruik genomen. De jeep heeft als voorbeeld gediend voor één van de eerste vredesjeep die tot melkjeeps werd omgebouwd en voor demonstraties in het land is gebruikt. (BHIC, coll. Heesters)


Advertentie van Heesters
Advertentie van Heesters

De melkmachine was leverbaar in drie uitvoeringen: een vaste staluitvoering, een weideuitvoering of een mobiele uitvoering. De klant stelde het voertuig beschikbaar dat moest worden aangepast; meestal een jeep, maar ook zijn melkmachines gebouwd en aangepast voor een beep, een Opel-Blitz of Bedford. Wanneer de constructie breder was dan toegestaan, kreeg het kenteken van het voertuig een aantekening bij de keuring en moest bijvoorbeeld de versnellingspook worden geblokkeerd om de snelheid te beperken tot 16 km.

Voor de productie van de constructies was een aparte afdeling ingericht waar vakmensen de stalen buizenconstructies maakten, de houten kasten met louvredeurtjes voor de weideuitvoering en de montage van de vacuümpomp en –tank en verdere afwerking verzorgden. De behoefte van de klant was bepalend, weet oud-medewerker Gerard Veltman zich nog levendig te herinneren.

De servicewagen van Heesters was een jeep met een gesloten carrosserie (BHIC, coll. Heesters)
De servicewagen van Heesters was een Willys jeep met een gesloten carrosserie (BHIC, coll. Heesters)

Een legerjeep met een gesloten carrosserie deed tijdelijk dienst als servicewagen van het bedrijf. Op de motorkap was een vacuümtank gemonteerd om op locatie te beschikken over vacuümkracht.

Melkjeep van Heesters op de Agrarische Jaarbeurs in Utrecht, 1947 (coll. J. Hogendoorn)
Melkjeep van Heesters op de stand van Sieberg tijdens de Agrarische Jaarbeurs in Utrecht, 1947 (coll. J. Hogendoorn)

Op aanwijzing van de technische dienst van de firma H.C.L. Sieberg (importeur Willys-Overland) monteerde P. Heesters & Zn te Haaren een melkmachine-installatie op één van de eerste vredesjeeps die in 1946 voor demonstratiedoeleinden waren geïmporteerd. In 1947 stond deze melkjeep op de stand van Sieberg tijdens de jaarbeurs in Utrecht. De melkjeeps waren vooral in Groningen en Friesland populair. In 1947 en 1948 wees de Provinciale verdeelcommissie 10 respectievelijk 25 jeeps toe aan de Groninger Zuivelbond. Indertijd was P. Heesters & Zn alleenvertegenwoordiger van de Surge-melkmachine en voorzag heel wat jeeps van een passende melkmachine-installatie.

Melkjeep op de landbouwtentoonstelling op het Houtrustterrein, 1948 (coll. J. Hogendoorn)
Melkjeep op de landbouwtentoonstelling op het Houtrustterrein in Den Haag, 1948 (coll. J. Hogendoorn)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 maart 2020 om 12:02 uur

Mooi verhaal, Jan, en prachtige foto's ook! Dank daarvoor!

Heb je gezien dat je de nummerborden ook terugvindt op De auto van mijn opa?
Klik en kijk hier:

https://deautovanmnopa.nl/zoeken?keys=N-54787
https://deautovanmnopa.nl/zoeken?keys=n-80072

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 21 januari 2020 om 08:53 uur

Koren dorsen in vroegere tijden (2)

vertelde op 3 maart 2020 om 14:56 uur

Heesters Haaren landbouw en Surge Melotte melkmachines