i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Oedenrode
Tags:

Meriken ziet het licht (weer)

vertelde op 10 januari 2018 om 14:05 uur

Vijf dagen lang was Meriken stekeblind, maar dan gebeurt er niets minder dan een wonder… In het notariaat van Jan van den Heuvel uit Sint-Oedenrode ontdekte onderzoeker Wim Jaegers een wel heel bijzonder verhaal uit 1661.

Blinde vrouw en converserende figuren bij een boerderij, Jacob Ernst Marcus, 1814

Het draait allemaal om Meriken, de dochter van Arien Rijckerts van den Oetelaer en vrouw van Willem Handrickx de Bever (52) uit parochie Gemonde onder Sint Michielsgestel. Met Meriken is niks mis, lezen we, want zij is “eene vrouwe van goede verstand ende voorsichticheijt gebooren van eerlijke ouders.” Maar in 1659 wordt zij – een paar dagen voor de feestdag van Sint Anthonis (dus vermoedelijk begin juni) erg ziek. “Een sware sieckte waervan sij is blint gewordenende omtrent vijff daegen steeckblindt”, zo staat duidelijk omschreven.

Geen wonder dat Meriken hier “swaermoedich” van wordt maar gelukkig komt dan de buurvrouw, Freijsken Jan Thomassen, haar opmonteren. En hoe! Want deze Freijsken had een dergelijke plotse blindheid óók een keer gehad en zij was ervan genezen! “Door raedt van mijnen man ter eere van onse Lieve Vrouwe ende Sinte Catharina een misse te hooren inde Capelle tot Uden met drij brandende lichten ende mijne blindicheijt is doen vergaen ende heb mijn voorige gesicht vercrege”, geeft zij haar buurvrouw als wijze raad.

Meriken verklaart hierop onmiddellijk – nog liggend in haar bed – haar vertrouwen in God en zijn Moeder. Natuurlijk gaat zij ook naar de Onze Lieve Vrouw-kapel in Uden met zes brandende lichten (kaarsen). En dan gebeurt het: na haar gebed in de kapel zijn “haere ogen opengegaen ende haere voorige gesicht wederom vercreghen.” Getuigen te Gemonde: Jan Wouter Hoeffnaegels en Adriaen Jan Rijckers uit Sint Michielsgestel en opgetekend door notaris Van den Heuvel. Waarvan akte.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Eric Brinks zei op 22 februari 2018 om 16:53 uur
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 februari 2018 om 08:40 uur

Bedankt voor deze toevoeging uit het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Eric! Bijzonder om te lezen hoe deze aandoening in 1906 wordt beschreven.

Het is lastig om na al die eeuwen nog een diagnose te stellen maar het heeft zeker duidelijke overeenkomsten met de ziekte zoals in dit artikel beschreven. Goed gevonden, dank voor het linkje hier naar toe.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 31 januari 2009 om 14:40 uur

Het wonder van de twintigste eeuw

vertelde op 12 maart 2010 om 07:58 uur

Wonder der techniek