i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Michielsgestel
Tags:

Nieuw Herlaer

vertelde op 27 februari 2008 om 15:16 uur

In de buurtschap Halder staat het kasteel Nieuw Herlaer, of althans wat daarvan over is. Van het kasteel uit de vijftiende eeuw is alleen de typische, fraai gerestaureerde achthoekige toren behouden gebleven. Vanaf de straatweg in Halder gezien, stond het verdwenen kasteel achter deze toren. De later in verschillende stijlen opgetrokken gebouwen staan er nu grotendeels voor.

Het kasteel kent een rijke geschiedenis, die met name interessant wordt als het eind achttiende eeuw wordt afgebroken! In 1791 wordt er een nieuw gebouw voor in de plaats gezet. Het duurt niet lang of er wordt een seminarie gevestigd. In 1839 verlaten de priesterstudenten (onder wie de Tilburgse zalige Peerke Donders) Nieuw Herlaer en trekken naar Haaren.

Dan wordt in Nieuw Herlaer onderwijs aan doofstommen ter hand genomen (in 1828 in Gemert begonnen). In 1910 is het nieuwe Instituut voor Doofstommen in Sint-Michielsgestel voltooid en krijgt Nieuw Herlaer weer een andere bestemming.

Franse zusters Benedictinessen nemen hun intrek en na hen een zustercongregatie uit Wenen.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 29 oktober 2007

In het TV-programma De Wandeling van Omroep Brabant doen wandelaar René en zijn cameraman Johan ook Nieuw Herlaar (en Haanwijk) aan. Bekijk hier aflevering 12 van seizoen 1 (1998/1999) van De Wandeling.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: