i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxtel
Tags:

Oude filmbeelden: Heilig Bloed

vertelde op 24 april 2020 om 10:41 uur

Meisjes met grote strikken in het haar, kinderen verkleed als Bijbelse figuren, veel religieuzen op de been en mensen die rijendik staan opgesteld om een glimp van de stoet op te vangen. Met deze oude filmbeelden belanden we duidelijk midden in de periode rond de oorlog; in 1939 om precies te zijn. We zijn hier getuige van de Heilig Bloed Processie van dat jaar in Boxtel.

Heilig Bloed Processie, door Polygoon Hollands Nieuws (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder), is gelicenseerd onder Public Domain Mark.

De geschiedenis van het Heilig Bloed van Boxtel gaat terug tot in de Middeleeuwen. De priester van de Sint-Petrusbasiliek stoot rond 1380 per ongeluk een miskelk witte wijn om. De rode vlekken die daardoor op het altaardoek ontstaan, krijgt hij er met geen mogelijkheid uit. Dit 'bloed van Jezus Christus' wordt als wonder gezien en ook als zodanig erkend door het Vaticaan. Boxtel wordt een bedevaartsoord en de optocht waarin de bloeddoeken eens per jaar worden getoond, trekt nog altijd veel bekijks.

Ook dit jaar zou de processie traditiegetrouw op de eerste zondag na Pinksteren door de Boxtelse straten trekken, maar vanwege de Corona-maatregelen gaat het evenement dit jaar niet door.

Iedere Boxtelaar zal zo zijn eigen herinneringen aan deze processie hebben. We hopen dat je deze met ons wilt delen. Misschien heb je zelf wel eens meegelopen? Als kind in zo'n prachtig kostuum, of later, als volwassene, voor de muzikale begeleiding. En was dat dan vanuit religieuze overtuiging of omwille van de traditie? We zijn benieuwd naar jouw verhaal.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (8)

Corry Cornelissen zei op 14 mei 2020 om 19:16 uur

Ik kom niet uit Boxtel ( Sint Michielsgestel) maar loop vanaf 2004 mee met de bloedprocessie eerst als druivendraagster nu al enkele jaren als kelkdraagster.
voor mij is het een stukje vanuit mijn geloof maar ook omdat ik vind dat zo'n mooie traditie niet verloren mag gaan.

Peter van Zoest zei op 14 mei 2020 om 19:22 uur

Op de website www.bloedprocessie.nl van de schrijndragersbroederschap 'Portantes Sanguinem Sacrum' van de Bloedprocessie is interessant materiaal te vinden. Hier bijvoorbeeld, bij een onderdeel dat speciaal aan de broederschap is gewijd: https://bloedprocessie.wordpress.com/schrijndragers/ Onderin staat de link naar een jubileumboekje, met persoonlijke indrukken.

Martien v. Dooren zei op 14 mei 2020 om 20:16 uur

Een zelfde gebeurtenis speelt in Boxmeer wel erg toevallig ?

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 mei 2020 om 18:59 uur

Bedankt voor jullie reacties en aanvullingen! En goede vraag, Martien... Brabant kent meerdere religieuze wonderen die doorgaans hun ontstaan vinden de late Middeleeuwen. Maar of en hoe er een verband is tussen Boxtel en Boxmeer... wie weet hier meer over? We horen het graag!

Corry Cornelissen zei op 17 mei 2020 om 19:10 uur

Boxtel en Boxmeer passen in deze groep en ook bijvoorbeeld Walldürn in Boxtel en Boxmeer passen in deze groep en ook bijvoorbeeld Walldürn in Duitsland. De wonderbaarlijke gebeurtenis in Boxtel dateert van vóór 1380, die van Boxmeer van 1400 en die van Walldürn van 1408. In deze drie plaatsen is sprake van een priester die na de consecratie de kelk omstoot, waardoor de corporale vlekken vertoont.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 mei 2020 om 11:36 uur

Veel dank voor je aanvulling, Corry. Dat geeft weer wat meer context in het kader van deze gebeurtenissen.

Peter van Zoest zei op 21 mei 2020 om 11:23 uur

@Marilou Op www.bloedprocessie.nl wordt uitgelegd hoe het zit met eucharistie- en reliekverering: https://bloedprocessie.wordpress.com/achtergronden/

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 mei 2020 om 12:11 uur

Ah kijk, dat is een heel mooie aanvulling! Dank je wel, Peter, heel verhelderend.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 27 mei 2010 om 11:16 uur

Het Heilig Bloedwonder

vertelde op 1 december 2014 om 10:45 uur

De Sint-Petruskerk in Boxtel

vertelde op 29 mei 2015 om 11:44 uur

Kleding maakt de man